Primele zile din 2025, care au coincis cu sărbătorile oficiale, au fost liniștite pentru sectorul energetic al Moldovei de pe malul drept al Nistrului. Conform rapoartelor zilnice ale energeticienilor, nu au existat întreruperi în furnizarea gazului și energiei electrice. O situație similară este anticipată și pentru 3 ianuarie.
Energocom anunță că a acoperit integral necesarul de energie electrică pentru 3 ianuarie și preconizează o creștere a consumului. Pentru că nu mai beneficiem de curent ieftin de la Cuciurgan, compania va suplini cerințele prin producție internă și prin curent adus din România. Astfel, deși guvernul susține că situația este stabilă, Moldova se confruntă cu o dependență tot mai mare de importuri.
Compania energetică de stat din Republica Moldova anunță că a asigurat 100% din necesarul de energie electrică pentru vineri, 3 ianuarie și preconizează o creștere a consumului cu 10% față de ziua anterioară.
Volumul de energie electrică achiziționat din surse externe, pentru a suplimenta producția internă și a satisface cerințele de consum, a fost rezervat la granița cu România, iar pe lângă producția locală din centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și sursele regenerabile, restul energiei va fi achiziționat din importuri și de pe bursă, spune compania. Iar asta însemană că achiziția se va face la prețuri comerciale.
Astfel, în condițiile în care malul drept al Nistrului nu se mai alimentează cu energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, pentru luna ianuarie va suplini necesarul de consum cu producție locală și cu importuri din România.
Se preconizează că centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127 MWh, ceea ce constituie circa 28% din consum, în timp ce 46 mii MWh ar urma să constituie energie regenerabilă, însumat reprezentând aproximativ 10%. Restul 62% vor reprezenta importuri din România, dintre care cea mai mare parte va fi energia cumpărată pe bursa română OPCOM.
Guvernul, care a instituit celula de criză pe perioada stării de urgență, a menționat pe 1 ianuarie că nu au fost activate contractele de avarie și că situația este în aceste zile stabilă în sectorul gazelor naturale și al energiei termice, fără incidente majore.
Menționăm că Centrala Electrică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, furniza energie electrică malului drept în proporție de 80%, la un preț de 61 de euro per megawatt-oră, mult mai mic decât cel pe care Moldova l-a cumpărat acum doi ani din România, la preț ce varia între 100 și 351 EUR/MWh.
În ce privește gazele, președintelui Moldovagaz, Vadim Ceban, a decarat recent că R. Moldova dispune de suficiente rezerve pentru a acoperi consumul pe malul drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025.