6.1 C
Chișinău

Prim-ministrul Slovaciei trage un semnal de alarmă: Oprirea tranzitului gazelor rusești de către Ucraina va afecta grav UE

Prim-ministrul slovac, Robert Fico trage un semnal de alarmă asupra impactului drastic pentru țările Uniunii Europene după încetarea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina. Într-o scrisoare deschisă adresată Consiliului European şi Comisiei Europene, premierul slovac a menționat că „oprirea unilaterală a tranzitului de gaze prin Ucraina către Slovacia sau alte state membre UE va costa zeci de miliarde cetățenii europeni, întreprinderile și infrastructura din UE”, iar pierderile Rusiei din exportul de gaze vor fi doar de 3%. Potrivit lui Fico, această decizie nu este justificată. 

Președintele ucrainean V. Zelenski, fără nicio consultare deschisă cu statele membre ale Uniunii Europene, a anunțat că după 1 ianuarie 2025 Ucraina nu va asigura niciun tranzit de gaze prin teritoriul său către Republica Slovacă sau spre alte țări din Europa de Vest. Pierderile cauzate Federației Ruse se vor ridica la doar 2 miliarde EUR, adică doar 3% din totalul pierderilor cauzate în cele 27 de state membre ale UE.

Ca să nu mai zic că Federația Rusă va plasa ușor un volum atât de mic de gaze pe alte piețe, astfel valoarea pierderilor pentru Federația Rusă poate fi aproape de zero, însă despre impactul asupra competitivității UE, nici nu vreau să comentez. La finalul acestei scrisori deschise, îndrăznesc să-mi exprim opinia că acceptarea tăcută a deciziei unilaterale a președintelui ucrainean este absolut irațională și greșită și va duce la tensiuni și măsuri reciproce. De asemenea, exprim convingerea că este în interesul tuturor cetățenilor UE ca eforturile europene de sprijinire a Ucrainei să se desfășoare rațional și nu sub forma unor gesturi autodistructive și extrem de dăunătoare ale UE” i-a avertizat Robert Fico pe liderii Uniuni Europene.

„Președintele ucrainean V. Zelenski, fără nicio consultare deschisă cu statele membre ale Uniunii Europene, a anunțat că după 1 ianuarie 2025 Ucraina nu va asigura niciun tranzit de gaze prin teritoriul său către Republica Slovacă sau spre alte țări din Europa de Vest. Pierderile cauzate Federației Ruse se vor ridica la doar 2 miliarde EUR, adică doar 3% din totalul pierderilor cauzate în cele 27 de state membre ale UE. Ca să nu mai zic că Federația Rusă va plasa ușor un volum atât de mic de gaze pe alte piețe, astfel valoarea pierderilor pentru Federația Rusă poate fi aproape de zero, însă despre impactul asupra competitivității UE, nici nu vreau să comentez. La finalul acestei scrisori deschise, îndrăznesc să-mi exprim opinia că acceptarea tăcută a deciziei unilaterale a președintelui ucrainean este absolut irațională și greșită și va duce la tensiuni și măsuri reciproce. De asemenea, exprim convingerea că este în interesul tuturor cetățenilor UE ca eforturile europene de sprijinire a Ucrainei să se desfășoare rațional și nu sub forma unor gesturi autodistructive și extrem de dăunătoare ale UE”.

Totuși, autoritățile ucrainene sunt de altă părere! „Am oprit tranzitul gazului rusesc. Acesta este un eveniment istoric”, a declarat într-un comunicat ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galuşcenko, potrivit căruia „Rusia pierde astfel pieţe şi va suferi pierderi financiare”.

Conducta care transportă gazul rusesc prin Ucraina ajunge și în Slovacia, o țară care depinde de acest combustibil. Slovacia a încercat de mai multe ori să obțină o prelungire a acordului între Ucraina și Rusia pentru tranzit. În această situație, premierul slovac a declarat că, dacă Ucraina va rămâne la decizia sa, din 1 ianuarie, Slovacia va întrerupe către această țară furnizarea de curent.

De altfel, Ucraina şi Rusia au confirmat deja prin comunicate de presă, că livrările de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina au încetat definitiv de la 1 ianuarie, după expirarea contractului pe 5 ani semnat de cele două părţi la sfârşitul anului 2019. Prin urmare, preţul gazului european a atins pragul simbolic de 50 euro/MWh.

Odată cu încetarea acestui tranzit şi după mai bine de doi ani de la sabotarea gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, Europa nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc decât prin TurkStream – prin Marea Neagră – şi prelungirea acestuia, Balkan Stream. Ea importă însă cantităţi importante de gaz natural lichefiat rusesc.

Amintim că la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, principalele companii energetice din Europa Centrală au trimis o scrisoare președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, solicitând prelungirea acordului privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina.

Potrivit politico.eu în răvaș, furnizorii de gaz și consumatorii industriali din Ungaria, Slovacia, Austria și Italia au declarat că încetarea acordului ar putea complica livrările de gaz și ar aduce la creșterea prețurilor pentru consumatorii europeni.

Republica Moldova este una dintre țările care va resimți direct efectele opririi tranzitului de gaze. Deși o parte din teritoriului țării noastre nu importă gaze rusești, totuși, regiunea transnistreană depinde în totalitate de acestea, atât pentru consum, cât și pentru producerea electricității la centrala MGRES. Guvernul Moldovei este nevoit să cumpere gaz mai scump de pe piața UE pentru a înlocui 70% din alimentarea cu energie electrică a țării.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE