Incertitudine și îngrijorare în localitatea Copanca, unul dintre cele 11 sate de pe malul drept al Nistrului, care sunt alimentate cu gaz din regiunea transnistreană. La două zile de la întreruperea livrării gazului, autoritățile nu au informații despre ajutorul umanitar promisi de guvern, așa că încearcă să se descurce pe cont propriu.
Conform primarului localității, primăria se încălzește cu lemne, școala va continua activitatea online, iar grădinița ar putea fi închisă. Oamenii, disperați, cumpără lemne și echipamente electrice pentru a face față dificultăților.
Satul Copanca din raionul Căușeni, aflat pe malul drept al Nistrului, depinde în totalitate de sursele de energie și gaz din stânga Nistrului. Astfel, atât sătenii, cât și autoritățile locale sunt la limita disperării după ce din 1 ianuarie a fost închis robinetul la gaz în regiunea transnitreană. Oamenii și-au pregătit deja lemne, lumânări și lămpi pentru a face față crizei.
Avem sobă în casă, la casa pe pământ întotdeuna sunt sobe și întotdeauna trebuie să avem lemne. Cineva poate le-a stricat dar noi avem totul, totul este gata. Noi cumpărăm gazul, ce să facem, ca și celelalte – și benzina și gazul.
Pe noi faptul că se scumpește nu ne sperie, ne uimim deja când ceva se ieftinește. )
Această femeie este din satul Cremenciug, același raion. Femeia ne-a spus că din motiv că la ea în localitate a fost deja stins gazul a venit să locuiască în Copancea, având și aici o casă.
– În Cremenciug a fost deconectat gazul, lumină este, gaz nu este.
Și cum? Aveți lemne?
Pe lemne, deocamdată, dar și lemne avem puține trebuie să cumpărărm.
2 – Ați venit aici, în acest sat pentru că aici mai este gaz?
Da, noi și aici și acolo, la două case.
Îngrijorată de situația în care s-au pomenit, femeia ne-a spus că s-a aprovizionat cu toată tehnica pe electricitate pentru a face față acestei provocări. Mai mult, aceasta se îngrijorează de faptul să nu fie deconectată și energia electrică.
Am cumpărat reșou electric, cămin am cumpărat dimineață pentru că astăzi au dat gaz, mâine pot să nu mai deoarece țevile sunt goale. Situația nu este stabilă, știți nu este nimic mai rău decât atunci când omul nu știe ce va fi mâine. Chiar și energia, toți au cumpărat plite electrice, cămine, vor conecta și gata nu va fi nici energie, corect? Va fi o tensiune foarte mare, va fi încărcat.
Autoritățile trebuiau din timp să aprovizioneze țara cu gaze naturale, nu în timpul iernii să ne trezim fără combustibil, susține femeia.
Din timp trebuie să se gândească la iarnă, cum așa să nu închei un contract, să nu te înțelegi. Trebuiau să se înțeleagă și să nu creeze un astfel de haos, acesta e haos.
Guvernarea trebuia din timp să se gândească dacă știau că expiră contractul și situația este așa cu vecinii. Trebuie să prietenim cu toții, să facem contracte, să se gândească și la lume nu doar la ei.
Echipa noastră de filmare a întâlnit în Copancea și o locuitoare din regiunea transnistreană. Femeia ne-a povestit cum au rămas fără gaz, în dimineața zilei de 1 ianuarie.
Ieri la ora 10 dimineața s-a deconectat, noi luam micul dejun. Mă gândeam că la ora 07:00 va fi deconectat, dar au deconectat la ora 10:00. M-am dus să încălzesc sarlmalele și când m-am uitat deja era deconectat.
Acum sunt nevoiți să facă focul în soba pe care nu au folosit-o de zeci de ani, spune femeia. La fel, aceasta și-a luat reșou electrictric pentru a avea unde prepara mâncare.
Avem sobă, ieri am făcut focul și a ieșit foarte mult fum, ne vom descurca cumva, trebuie cumva să trăim ce să facem.
Aveți lemne?
Da avem lemne, le-a tăiat nepotul și singuri vom face focul. Și reșou electric am luat, avem cuptor cu micounde, fierbător avem. Ne gândim că administrația se va gândi la oameni, poate cumva se vor înțelege cu Moldova, cu Ucraina.
Situația devine tot mai dificilă, iar instituțiile din localitate nu știu cum vor reacționa în cazul în care va fi oprită furnizarea gazului. Directorul grădiniței a menționat că nu au fost informati despre măsurile ce vor fi luate în această situație, mai ales că nu există opțiuni pentru încălzirea clădirii prin alte surse de energie.
TATIANA NAGHIMINA, directoare
Grădinița ”Izvoraș”, satul Copanca
-Grădinița este conectată doar la gaz?
Da, doar la gaze naturale, nu avem nici sobe, nu avem din altă parte.
– Dar nu va anunțat primarul, ce va fi?
– Absolut nimic nu știm, știm numai că avem. Vedem că lucrăm. Avem lucrăm.Noi ne gândim și credem că Guvernul nu ne va lăsa pe noi, că noi doar suntem cu Moldova.
Iar directorul Centrului de Sănătate din localitate ne-a spus că în caz că vor rămâne fără gaz, vor conecta căminele și aparatele de aer condiționat. Mai mult, acesta a criticat guvernarea pentru situația în care a ajuns țara noastră.
ANATOLII BALAN, director Centrul de Sănătate Copanca
La Copanca suntem, deocamdată, într-o situație necunoscută și neapreciată. Dacă va fi lumină, toate cabinetele sunt cu condiționere, dacă ceva vom pune cămine electrice și vom activa.
Aceasta problemă este politică, nu economică. Dacă pe piață este gaz și se poate de procurat, eu cred că aceasta este altceva și cred că politicienii trebuie să se gândească. Cei de la guvernare trebuie să se gândească și nu acum, dar trebuiau înainte, sania trebuie pregătită din vară.
Conform primarului localității, satul ar putea fi unul dintre cele mai afectate în cazul unor eventuale întreruperi ale furnizării gazelor și energiei electrice. Primăria, Poliția, pompierii și alte instituții alternative se pot încălzi cu lemne, însă celelalte instituții depind doar de gazele naturale, astfel încât, în caz de deconectare, atât grădinița, cât și școala vor fi închise. În plus, primarul a menționat că până în prezent nicio autoritate centrală nu a venit cu o soluție la această problemă.
AFANASII CUŢARI, primarul satului Copanca
La noi, în cazul întreruperii gazului, atât la școala română, cât și la școala rusă sunt generatoare. De asemenea, în primărie există generatoare. La noi, grădinița funcționează pe bază de generatoare, dar nu vom putea menține căldura. Este posibil să fie necesar să închidem temporar grădinița. Iar celelalte instituții vor putea funcționa liniștit prin intermediul generatoarelor. În momentul în care nu va fi energie electrică, vom porni generatoarele.
Dacă va fi așa, desigur, nu este bine. În loc să mergem înainte, stăm pe loc sau mergem înapoi. Situația este că doar ne-am adunat, am vorbit și cam atât. Ei bine, momentan este așa, sper că se vor alătura.
Guvernul de la Chișinău a promis să caute soluții pentru a nu lăsa în frig și întuneric locuitorii din estul țării, dar resursele cumpărate din România sau de pe piață ar costa mai mult. Pe 26 decembrie a fost activată o Celulă de Criză, pentru gestionarea situațiilor de urgență în contextul crizei energetice. Dar, nici până astăzi nu se cunoaște de ce ajutor vor beneficia locuitorii din cele 11 sate din dreapta Nistrului conectate la rețelele de gaz natural ale regiunii transnistrene.