Pentru ziua de joi, 2 ianuarie, Energocom anunță că a acoperit necesarul de energie electrică. Totuși, reprezentantul societății civile în cadrul instituției, Alexandr Slusari, a scris într-o postare pe o rețea de socializare că ”situația este una inedită pentru toți”, însă ”echipa lucrează toată ziua a asigura țara cu lumină. Cu toate acestea, mai scrie Slusari, ”greul abia începe, undeva după 8 ianuarie. Sper ca până atunci Guvernul să vină cu planul de sprijin pentru agenți economici și populație” , atenționează Alexandr Slusari.
”Greul abia începe undeva după 8 ianuarie. Sper ca până atunci Guvernul să vină cu planul de sprijin pentru agenți economici și populație.”
L-am sunat pe expertul de la Energocom, Alexandr Slusari, pentru a afla detalii despre capacitățile de energie ale țării pentru următoarea săptămână, scenariul anticipat, perioada dificilă și consecințele posibile. De asemenea, am dorit să știm sursele de procurare a energiei în caz de deficit și prețurile. Am întrebat și despre posibilitatea asigurării cu gaze a regiunii transnistrene și impactul asupra Chișinăului. Din păcate, nu am primit răspuns nici de la Slusari, nici de la Energocom.
Guvernul, care a instituit celula de criză pe perioada stării de urgență, a menționat pe 1 ianuarie că nu au fost activate contractele de avarie și că situația este în aceste zile stabilă în sectorul gazelor naturale și al energiei termice, fără incidente majore. Între timp, regiunea transnistreană a rămas fără gaze de la 1 ianuarie, iar din această cauză populația nu mai primește nici agent termic, nici apă caldă. Starea de urgență a fost instituită acum 20 de zile și în stânga Nistrului, iar administrația de la Tiraspol a acuzat Chișinăul pentru criza energetică, susținând că nu a plătit datoriile istorice către Gazprom. Autoritățile moldovenești resping însă aceste învinuiri și acuză Kremlinul de șantaj energetic.
SA Energocom mai anunță că, în condițiile în care malul drept al Nistrului nu se mai alimentează cu energie electrică de la centrala de la Cuciurgan, pentru luna ianuarie va suplini necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova cu producție locală și cu importuri din România. Astfel, se preconizează că centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127 mii MWh, ceea ce constituie circa 28% din consum, în timp ce 46 mii MWh ar urma să constituie energie regenerabilă, însumat reprezentând aproximativ 10%. Restul 62% vor reprezenta importuri din România, dintre care cea mai mare parte va fi energia cumpărată pe bursa română OPCOM.
Menționăm că Centrala Electrică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, furniza energie electrică malului drept în proporție de 80%, la un preț de 61 de euro per megawatt-oră, mult mai mic decât cel pe care Moldova l-a cumpărat acum doi ani din România, la preț ce varia între 100 și 351 EUR/MWh.