2.7 C
Chișinău

Cum va face față Transnistria crizei energetice: Oprirea gazului și măsurile luate pentru sectorul social?

După întreruperea livrărilor de gaz din partea „Gazprom” în regiunea Transnistreană s-a creat o situație fără precedent. Din 1 ianuarie, gazul, agentul termic și apa caldă au fost oprite aproape peste tot. Toate întreprinderile industriale și-au sistat activitatea, cu excepția celor alimentare.

Potrivit autorităților din regiune, rezervele de gaz vor ajunge doar până pe 20 ianuarie, iar aprovizionarea cu energie electrică poate fi asigurată doar până la sfârșitul iernii. În același timp, administrația locală afirmă că „situația este deocamdată controlabilă și previzibilă”. Din 11 decembrie, în regiune este instituit regim de stare de urgență economică.

Potrivit mass-media transnistrene, aproape 75.000 de consumatori casnici au fost deconectați de la gaz. Furnizarea a fost oprită în sectorul rezidențial privat din orașe, sate și comune, precum și în blocurile de locuințe și gospodăriile private conectate la aceeași conductă de gaz. 116.000 de consumatori vor primi în continuare o cantitate limitată de gaze naturale.

În principal, este vorba despre locatarii blocurilor care prepară mâncarea pe aragazuri alimentate cu gaz. Fără încălzire și apă caldă au rămas 2.678 de obiecte, dintre care 1.565 sunt blocuri de apartamente.

Furnizarea de căldură a fost oprită în 130 de școli, același număr de clădiri administrative și 150 de grădinițe. Școlile și universitățile au fost transferate la învățământul online. Toate întreprinderile industriale, cu excepția celor alimentare, au fost oprite.

La 1 ianuarie, în sistem mai rămăseseră aproximativ 13 milioane de metri cubi de gaz, care este furnizat doar unor blocuri de locuințe și obiectelor din complexul agroindustrial, în centralele termice ale obiectivelor de importanță socială și în unitățile de alimentație publică și comerț cu produse alimentare.

SERGHEI OBOLONIC, ministrul dezvoltării economice de la Tiraspol

Gazul va fi furnizat instituțiilor sociale și unităților de sănătate, acolo unde cetățenii noștri sunt prezenți non-stop. Va fi asigurat și pentru unitățile de alimentație publică, acolo unde este posibil.

Magazinele vor fi, de asemenea, alimentate cu gaz, pentru ca cetățenii noștri să aibă acces la produse alimentare, precum și abonații din blocurile de locuințe înalte.  Gazul va fi furnizat în aceste direcții prin sud până pe data de 20, iar prin nord – până pe data de 10.

SERGHEI OBOLONIC, ministrul dezvoltării economice de la Tiraspol

Conform planului, după întreruperea furnizării de gaz la ora 00:00 pe 1 ianuarie, MGRS a trecut la generarea de energie electrică pe cărbune.

Pe 1 ianuarie, MGRS a generat 105 megawați pentru rețea, iar centrala hidroelectrică Dubossar a furnizat încă 8 megawați, acestea fiind necesitățile actuale de consum ale Transnistriei.

Serghei Obolonic speră că soluția pentru tranzitul gazului pe malul stâng al Nistrului va fi găsită, deoarece este în joc o problemă umanitară enormă. El subliniază că nu există obstacole tehnice pentru livrarea gazului în Transnistria, potrivit mass-media din Transnistria.

Deși energia electrică generată de MGRS pe cărbune este mai scumpă, autoritățile din regiune asigură că tariful la electricitate pentru populație în Transnistria nu va crește. De asemenea, se menționează că au fost create condiții pentru pregătirea combustibililor alternativi. Cererea pentru lemne de foc a crescut brusc.

Liderul Tiraspolului, Vadim Krasnoselski, afirmă că mecanismul funcționează în mod coordonat și situația este sub control.

Începând cu luna decembrie 2022, „Gazprom” livrează gaz doar către regiunea Transnistria. Volumul livrărilor a fost de 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE