2.7 C
Chișinău

Autoritățile fac apel la economisire severă: Lipsa gazului aduce restricții energetice, deconectări de curent și apeluri pentru surse alternative de iluminat.

Situația devine din ce în ce mai încordată. Problema lipsei gazului aduce tot mai multe restricții. Comisia pentru Situații Excepționale anunță că, ”autoritățile publice centrale și locale trebuie să evalueze posibilitățile pentru a reduce consumul de energie electrică, în special în orele de vârf, însă fără a afecta siguranța și sănătatea cetățenilor sau funcționarea serviciilor esențiale”.

CSE nu menționează însă cum anume se va întâmpla acest lucru. La fel, Ministerul Afacerilor Interne ne sfătuiește să fim pregătiți pentru eventualele deconectări de curent și să avem în case surse alternative de iluminat.

Pe teritoriul țării devine tot mai resimțită lipsa gazului, în urma deciziei Rusiei de a închide robinetul pentru Moldova, din cauza neachitării datoriei istorice, nerecunoscută de Chișinău.

Astfel, rămași fără curentul ieftin de la MGRES și pentru a reduce consumul de energie electrică, luată din România, nu în cantități depline, Comisia pentru Situații Excepționale îndeamnă autoritățile publice centrale și locale să economisească, în special în orele de vârf – 07:00-11:00 și 18:00-23:00, dar fără a afecta siguranța și sănătatea cetățenilor sau funcționarea serviciilor esențiale.” Nu se menționează clar cum vor fi posibile aceste măsuri fără a pune în pericol viața oamenilor.

De asemenea, pentru a reduce consumul de energie, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale trebuie să limiteze iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%. La fel, urmează să fie deconectate vitrinele, iluminatul decorativ, precum și să fie limitată funcționarea scărilor rulante.

Întreprinderile care consumă multă energie trebuie să își organizeze programul de lucru astfel încât activitățile cu cel mai mare consum de energie să fie realizate în afacerea orelor de vârf.

La fel, administratorii blocurilor și ai altor clădiri cu ascensoare trebuie să afişeze un anunţ prin care recomandă evitarea utilizării liftului între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru a preveni blocarea acestuia. De asemenea, administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare trebuie să regleze pompele pentru a reduce consumul de energie în orele de vârf, maximizând utilizarea bazinelor de acumulare. Aceste măsuri sunt prevăzute în dispoziția CSE.

Chiar dacă guvernarea ne anunță că avem gaz și ne asigură că totul va fi bine, tot mai des cetățenii sunt îndemnați să se pregătească de posibile deconectări de curent. De această dată, Ministerul Afacerilor Interne vine cu un apel și îndeamnă să fim pregătiți pentru eventualele deconectări de lumină.

E important să avem în casă surse alternative de iluminat, cum ar fi lanternele funcționale, bateriile de rezervă sau lămpile pe bază de baterii reîncărcabile, a precizat MAI pentru IPN. Autoritățile menționează și lămpile LED portabile ori solare, amintind totodată că focul deschis sau lumânările necesită supraveghere atentă pentru a evita incendiile.

Potrivit IPN, pentru a fi la curent cu orice deconectare – programată sau neplanificată, MAI îndeamnă populația să urmărească anunțurile oficiale, pe canalele instituțiilor publice și la radio, mai ales dacă internetul sau rețelele sociale devin indisponibile. În plus, toate serviciile de intervenție sunt pregătite să acționeze rapid, iar subdiviziunile MAI funcționează non-stop, 24/7.

Deconectările deja au început. Cel mai mare centru comercial din Chișinău, Port Mall, a oprit scările rulante și a stins iluminarea de Anul Nou. La fel, pentru a economisi energie electrică, în capitală a fost parțial oprit iluminatul decorativ. La fel, în noaptea de 1 ianuarie spre 2 ianuarie, de pe clădiri, dar și din tot orașul a fost deconectat iluminatul decorativ.

În schimb, vor rămâne conectate beculețele de pe Pomul de Crăciun, din PMAN și din Scuarul Catedralei până la data de 14 ianuarie. Acestea vor fi aprinse odată cu iluminatul stradal și vor rămâne conectate până la ora 23:30, anunță primăria Chișinău.

Amintim, că anterior, principalul distribuitor de energie din Moldova, Premier Energy Distribution, a pregătit un calendar al întreruperilor planificate ale alimentării cu energie electrică din cauza încetării tranzitului de gaze rusești de către Ucraina începând cu 1 ianuarie 2025.

Până de curând, malul stâng al Nistrului furniza peste 80 % din consumul de energie electrică de pe malul drept. Potrivit, Premier Energy, calendarul penelor de curent în evantai a fost elaborat în baza planului de acțiuni pentru Situații de Urgență în sectorul energiei electrice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 820.

Cu toate acestea, încă nu este clar cum va fi aplicat acest calendar în Chișinău, cu ce frecvență, dacă va exista o lipsă totală de energie electrică și în ce măsură. De asemenea, trebuie remarcat faptul că guvernul nu are un plan clar de acțiune în caz de pene de curent și în raioanele Moldovei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE