Momentul trecerii în Noul An este celebrat în întreaga lume printr-o serie de evenimente, tradiții și obiceiuri menite să adune oamenii într-o atmosferă de sărbătoare și bucurie. Este o noapte cu o însemnătate puternică pentru fiecare popor, dar și un prijel de superstiții în toată lumea.
De ce se mănâncă struguri de Anul Nou
Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este acela de a consuma 12 boabe de struguri la miezul nopții. În acest timp, persoana care le mănâncă trebuie să își pună 12 dorințe, fiecare corespunzătoare unei luni din noul an. Potrivit legendelor vechi, această practică aduce noroc și îndeplinirea dorințelor pe parcursul anului. Strugurii, prin culoarea bogată, dar și dulceața specifică, simbolizează prospețime și bucurie. Astfel, consumul boabelor în noaptea de Revelion este o modalitate de a atrage un an plin de bucurii și belșug.
De ce se mănâncă pește în noaptea de Revelion
Consumul de carne de pește în noaptea de Anul Nou este asociat cu norocul și abundența, deoarece peștele simbolizează fertilitate și bogăție. De asemenea, una dintre cele mai cunoscute vorbe din popor este aceea potrivit căreia, cine mănâncă pește de Revelion, va trece ca peștele prin apă în anul care urmează, deoarece va fi ocolit de necazuri și greutăți. De pe masa de Revelion nu lipsește mamaliga Potrivit superstițiilor, mamaliga simbolizează prosperitate și abundență, iar persoanele care o vor consuma în noaptea de Anul Nou vor avea un an plin de bucurii. De pe masa de Anul Nou nu lipsesc fructele uscate și nucile, deoarece sunt considerate simboluri ale longevității și sănătății.
Superstiții de Revelion
Conform tradiţiei populare, la miezul nopţii dintre ani uşa casei trebuie să fie deschisă, pentru a-i face loc anului vechi să iasă şi Anului Nou să intre.
Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoana să poarte o haină nouă, un accesoriu în culoarea roşu, dar şi să aibă bani în buzunar.
În prima zi a Anului Nou, este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă. Potrivit superstițiilor, astăzi nu se aruncă nici gunoiul din locuință, deoarece acest obicei poate atrage ghinonul. Pe 1 ianuarie nu se spală, nu se calcă haine și nu se mătură casa, deoarece aceste lucruri pot atrage sărăcia casei.
Potrivit superstițiilor, cine doarme de Anul Nou, va fi somnoros tot anul. Se spune că, prima persoană care va trece pragul casei în prima zi a Noului An va influența și anul care tocmai a început și, dacă va fi bărbat, atunci va fi un an plin de noroc.
O altă superstiție de Revelion este aceea că oamenii nu împrumută bani, bijuterii sau alte obiecte de preţ şi nici nu plătesc datorii sau taxe.
Tot o superstiție cunoscută în noaptea dintre ani este și aceea că nu se consumă carne de pasăre, deoarece este aducătoare de ghinion.
În prima zi a anului, casa trebuie să fie curată, cu o lumânare aprinsă pe masă, pentru ca duhurile necurate să nu se apropie de locuință.