-6.8 C
Chișinău

Legea anti-corupție electorală, un pretext pentru cenzură și distrugerea opoziției? Experți și politicieni critică dur proiectul de lege

”Ei își curăță câmpul, asta era previzibil”. ”Fac modificări punctuale atunci când le trebuie lor, nu ca să fie o stabilitate în țară, dar dimpotrivă să poată guverna în liniște și în tihnă, ca să nu-i deranjeze nimeni”.

”Autoritățile vor putea intensifica persecuția opoziției, vor putea închide partidele într-o singură zi, vor analiza urgent dosarele penale – adică politice și vor înăspri pedepsele, ceea ce va fi o cutie a pandorei care va duce la mari prejudicii, urmări grave și la dictatură”. Așa comentează juriștii și politicienii proiectul de lege prinvind ”combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale și aspectele conexe ale acestuia”.

Ei susțin că lupta cu corupția nu trebuie să fie un paravan sau un acoperiș, prin care să lichideze oponenții politici.

Juristul Iurie Mărgineanu susține că, modificare făcute de către actuala guvernare la proiectul de lege privind „combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale și aspectele conexe acestuia” sunt pentru a servi propriile interese ale actualei guvernări și pentru a bloca opoziția și cetățenii care au alte viziuni decât cele ale PAS-ului.

IURII MĂRGINEANU, jurist

Nu vor da voie să fie înregistrate noi partide care vor avea careva ideologii, ca exemplu: anti-NATO, anti-UE.

Ei își curăță câmpul, asta era previzibil și iată au făcut modificări. Ei fac modificări punctuale atunci când le trebuie lor nu ca să fie o stabilitate în țară, dar dimpotrivă să poată guverna în liniște și în tihnă, ca să nu-I deranjeze nimeni. Aceasta este o cenzură, este un totalitarism total absolut în RM. Vreau să menționez că cee ace fac ei este sub legida Uniunii Europene.

La fel, Mărgineanu a menționat, pentru postul nostru de televiziune că, este un pericol faptul că, după aprobarea acestui proiect, în Republica Moldova se va interzice difuzarea prin mijloace de informare în masă a materialelor cu caracter extremist. Și problema este tocmai în felul în care s-a formulat această idee, deoarece nu se cunoaște cine și cum va determina ce material anume portă caracter extremist și ce înseamnă extremismul, prin prisma acestui proiect.

IURII MĂRGINEANU, jurist

Este un pericol foarte mare, cine o să dea noțiune de extremism și care acțiuni vor fi constatate sau vor fi considerate ca extremism, iată aici este tot pericolul. Dacă în jurul unui organ constatator de faptul că acțiunile, ideile, idiologia este extremist atunci ar putea fi închise organizațiile obștești, partidele, multe instituții care pot fi înregistrate. Eu mă gândesc că ei prin asta pregătesc curățirea câmpului, inclusive electoral pentru viitoarele alegeri parlamentare.

Și președintele Blocului ”Victorie”, Ilan Șor, a comentat decizia autorităților de a intensifica lupta împotriva „corupției electorale”. Pe rețelele de socializare acesra a scris că, „Acum autoritățile vor putea intensifica persecuția opoziției, vor putea închide partidele într-o singură zi, vor analiza urgent dosarele penale, adică – politice și vor înăspri pedepsele.

Înregistrarea noilor partide va deveni imposibilă, iar finanțarea celor existente va fi sever restricționată. Comisia Electorală Centrală va primi mai multe atribuții, iar eticheta „corupție” va putea fi aplicată oricui vor dori.

Totul – nu doar pentru a împiedica opoziția să participe la alegerile parlamentare, ci pentru a o distruge complet. Acum știm clar cum arată „alegerile corecte” în viziunea Sandu și PAS. Acestea nu ar trebui nici să existe.”, a menționat politicianul.

ILAN ȘOR, președintele Blocului ”Victorie”

„Acum autoritățile vor putea intensifica persecuția opoziției, vor putea închide partidele într-o singură zi, vor analiza urgent dosarele penale-adică politice și vor înăspri pedepsele. Înregistrarea noilor partide va deveni imposibilă, iar finanțarea celor existente va fi sever restricționată. Comisia Electorală Centrală va primi mai multe atribuții, iar eticheta „corupție” va putea fi aplicată oricui vor dori.

Totul nu doar pentru a împiedica opoziția să participe la alegerile parlamentare, ci pentru a o distruge complet. Acum știm clar cum arată „alegerile corecte” în viziunea Sandu și PAS. Acestea nu ar trebui nici să existe”.

Modificarea proiectului de lege a stârnit un val de critici în rândul mai multor politicieni. Aceștia susțin că orice partid, formațiune politică sau concurent electoral nu trebuie să fie tratat diferit în fața legii, trebuie să fie toți egali, indiferent de istorie și când a fost înregistrat acesta.

Mai mult, politicienii precizează că soarta unui partid politic poate fi decisă numai de judecată și nu la avizul unei structuri a statului. Acest lucru nu corespunde valorilor europene și democratice internaționale, menționează aceștia.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”Șansă”

O nouă mizerie făcută de gruparea criminală PAS, altfel, cenzurat nu pot să comentez proiectul de ieri. Cel mai important ce ar trebui de Mărgineanu mai susține că prin modificarea legii care prevede că instituțiile media nu vor avea dreptul să difuzeze programe audiovizuale ce provin din state care desfășoară războaie de agresiune împotriva altor țări, vor fi încălcate drepturile jurnaliștilor care distrubuie informații ce nu convin actualei guvernări.

IURII MĂRGINEANU, jurist

Acea propaganda despre care ei vorbeau că vor fi închise toate televiziunile ruse erau doar ilegale, nu era niciun temei sub această hotărâre, iar acum specific curat în lege că vor putea fi difuzate pe teritoriul RM acele televiziuni  în careîn care merge un război.

Scos în evidență este faptul că RM este un stat totalitar care nu are obsolut nimic în comun cu valorile și libertățile atât europene, cât și mondiale. Partea bună a acestui proiect este faptul că atunci când o să venim la guvernare, anul viitor, toate legile adoptate de această grupare criminală PAS, toate proiectele, toate instrumentele vor fi folosite împotriva lor.

DIANA CARAMAN, deputatul BCS

Puterea înțelege perfect că nu are încrederea cetățenilor, că, la alegerile parlamentare, nu e posibil să câștige majoritatea pe cale cinstită și deschisă, de asta au mers pe varianta de a închide partide, a nu da posibilitatea de a crea partide, de a limita cetățenii în dreptul la alegerea politicienilor. Așa procedează numai tiranii, oamenii care înțeleg că nu se bucură de popularitate în societate

VASILE TARLEV, președintele „Partidul pentru Viitorul Moldovei”

Lupta cu corupția nu trebuie să fie o paravană sau un acoperiș, o motivare cuiva ca să-și lichideze oponenții politici mai ales.  Indiferent când este înregistrată formațiunea politică, ea este înregistrată conform legislației și sunt toți egali în fața legii.

De aceea admiterea sau nu admiterea, excluderea sau nu excluderea unei formațiuni politice ca concurent trebuie să fie adoptat prin hotărâre de judecată în mod legal. Aprobarea în societățile democratice mondiale și europene a oricărei încălcări sau pedeapsă le face judecata.

Este Curtea de Apel sau Curtea Supremă de Justiție, nu CEC, nu SIS, nu Ministerul de Interne și nici nu Curtea Constituțională, nu Guvernul, nu președintele și nu Parlamentul.  Dacă va fi așa cum se vorbește în presă  aprobat, asta ar fi o cutie a pandorei care va duce la mari prejudicii, urmări grave și la dictatură.

Iar, prin aprobarea restricțiilor pentru mass-media – care interzic difuzarea programelor din statele unde se desfășoară războaie, majoritatea parlamentară PAS încalcă dreptul cetățenilor la informare.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”Șansă”

Nu mă mai miră absolut nimic în ceea ce se întâmplă astăzi în RM, dacă ne uităm câte posturi au rămas să difuzeze în eter și prin cablu vedem foarte clar că avem un mediu propangadistic clasic în care sunt acceptate posturile finanțate de SOROS și gruparea criminală PAS. RM nu mai există ca stat, RM nu mai există ca democrație, bun venit în Republica banabieră- RM.

DIANA CARAMAN, deputatul BCS

Și de această dată ei încalcă dreptul cetățenilor la informare din sursele din care vor, ceea ce demonstrează că ei au decis să convingă oamenii de faptul că au dreptate și că poziția lor în privința evenimentelor care se produc în lume este corectă – nu prin argumente, logică și fapte concrete, ci pur și simplu prin interzicerea oricărei alte informații de alternativă, altor păreri, ceea ce demonstrează că reprezentanții puterii ne duc înapoi în epoca de piatr – în ceea ce privește libertățile noastre civice și politice.

VASILE TARLEV, președintele „Partidul pentru Viitorul Moldovei”

Orice restricție, orice impunere, orice limitări a mass-mediei nu corespunde valorilor europene, democratice și internaționale. Este încălcarea drepturilor omului și mai mult ca atât dreptul la exprimare și la informare. Mass-media este puterea a patra, în lume, în stat.

Suntem împotriva războaielor, suntem pentru pace, dar nu trebuie să politizăm, să exagerăm și să punem ștampilede acest gen, de război sau nu război.Dimpotrivă, mass-media trebuie să fie mai accesibilă ca niciodată, în special ce ține de zonele unde este război, ca să informeze corect societatea.

Politicienaii se arată indignați și de modificările legii privind contracararea activității extremiste. Chiar dacă sunt într-o măsură de acord cu aceste modificări, ei susțin că nu trebuie inițiate de către guvernarea PAS.

VASILE TARLEV, președintele „Partidul pentru Viitorul Moldovei”

Eu susțin așa idee, dar trebuie foarte atent să nu se primească că la naștere cu apa aruncăm și copilul.

ALEXEI LUNGU, președintele Partidului ”Șansă”

O, aici trebuie în primul rând să înscriem PAS-ul – este o grupare extremistă, trebuie băgată în această lege și fundația SOROS, care este o fundație criminală care distruge democrațiile în țările veritabile.

DIANA CARAMAN, deputatul BCS

Problema este în interpretarea noțiunii de activitate extremistă. Vedem cum cei de la putere califică neadecvat diferite activități, de asta, pe de o parte, lupta cu extremismul este corectă, dar, pe de altă parte, când vedem cine concret decide ce înseamnă extremism și ce organizații pot fi numite extremiste, apare cea mai mare problemă, deoarece autoritățile mereu înlocuiesc noțiunile – orice altă părere este percepută drept amenințare la securitate, drept extremism și nu putem vorbi de o luptă obiectivă cu extremismul.

Astfel, politicienii susțin că, așa cum se întâmplă de fiecare dată, actuala guvernare modifică legile după bunul lor plac, dar prin această decizie, s-a făcut un pas către instaurarea dictaturii totale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE