Instituirea stării de urgență cu mult înainte de 1 ianuarie, când încă nu există, de fapt, probleme evidente, s-a făcut pentru ca actuala putere să poată adopta ordonanțe fără control parlamentar, este de părere ex-procurorul anticorupție, Victoria Furtună. Ea mai consideră că acesta este un scenariu bine organizat de actuala putere care face jocul așa-zișilor parteneri externi.
Iar în contextul denunțului depus în luna mai la Procuratura Anticorupție pe schema de procurare a gazelor naturale, Victoria Furtună a îndemnat oamenii care consideră că, prin majorarea neargumentată a prețului la gaz, au fost furați de bani de către prezenta guvernare, să meargă la procuratură și să solicite să fie recunoscuți ca parte vătămată. La momentul redactării materialului, reprezentanții partidului de guvernământ, PAS, nu au venut cu o reacție la declarațiile Victorieei Furtună.
Actuala guvernare a folosit instituirea stății de urgență drept instrument pentru a-și promova propriile interese, inclusiv, interesele așa-zișilor parteneri externi, iar argumentul precum că ne așteaptă o criză energetică gravă nu este decât un fel de a manipula opinia oamenilor, a declarat ex-procurorul anticorupție, Victoria Furtună, într-un interviu pentru Canal 5.
VICTORIA FURTUNĂ, ex-procuror anticorupție
Eu cred că instituirea stării de urgență este încă o modalitate pentru ca licitațiile care vor fi organizate să fie făcute în secret, pentru ca achizițiile de gaze să se facă într-o modalitate concertată în favoarea unor parteneri deja prestabiliți anterior și în detrimentul poporului care va fi nevoit să achite mai scump pentru gazele naturale și pentru energia electrică.
Victoria Furtună explică cum a fost pusă la cale schema. Ex- procurorul anticorupție afirmă că volumele de gaze necesare ar fi fost procurate demult de către companii interpuse, iar acum guvernarea pregătește momentul potrivit pentru a cumpăra aceste gaze deja la un preț mai mare, făcând astfel jocul acestor companii, care, potrivit Victoriei Furtună, sunt afiliate Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
VICTORIA FURTUNĂ, ex-procuror anticorupție
Eu vreau să vă zic că această stare de urgență este organizată din timp, or, scuza că noi, cetățenii, vom intra într-o situație energetică fără precedent și nu vom avea gaze naturale, este o minciună, fiindcă gazele naturale au fost achiziționate în vara anului curent de către companiile afiliate Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și așteaptă momentul când prezenta guvernare va achiziționa aceste gaze de la aceste companii la un preț exagerat.
Vă asigur că toate aceste pregătiri masive în Republica Moldova, precum că nu vom avea gaz în iarnă, nu vom avea energie electrică, sunt doar un plan bine organizat, pentru ca în primăvară să zică – vedeți, Federația Rusă nu și-a îndeplinit clauzele contractuale, Ucraina nu a asigurat tronsonul pentru transportarea gazelor naturale, dar noi totuși am asigurat poporul și cu gaze, și cu energie, pe când asta se face doar în interesul companiilor afiliate Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și, clar lucru, că prezenta guvernare are beneficii.
Care sunt beneficiile, probabil, vor fi descoperite în viitor, în cauze penale care urmează a fi investigate de Procuratura Anticorupție.
Furtună a mai explicat că toate aceste scheme și acțiuni concertate se vor răsfrânge asupra oamenilor simpli și anume consumatorii de rând vor suporta consecințele acțiunilor actualului regim.
VICTORIA FURTUNĂ, ex-procuror anticorupție
Clar lucru, că pentru noi asta înseamnă o criză financiară în familie, asta înseamnă pentru consumator – șomaj, asta înseamnă faptul că vom fi nevoiți să plecăm peste hotare pentru a asigura un trai decent.
Este doar un singur dcop, de a se menține la putere prin abuzuri, prin încălcarea legislației și doar pentru a îndeplini într-un final, agenda Occidentului, pe care o au pe masă.
În luna mai curent, fostul procuror Anticorupție, Victoria Furtună, a depus un denunț la Procuratura Anticorupție pe schema de procurare a gazelor naturale și a solicitat investigarea unor fapte de escrocherie și abuz în serviciu.
Încă de atunci, ea a tras un semnal de alarmă, atenționând că explozia prețului la gaze, care a adus la limita sărăciei două treimi din populație, este rezultatul unui joc cinic al guvernării, care a prejudiciat cetățenii Republicii Moldova cu 5,3 miliarde de lei. De atunci însă lucrurile nu s-au mișcat din loc.
VICTORIA FURTUNĂ, ex-procuror anticorupție
Am depus această plângere, că am dobândit, prin probele prezentate să fie inițiat un proces penal, însă, din luna iunie, până în prezent, tot expediez scrisori pentru a fi informată care este soarta dosarului, poate urmează a fi prezentate careva probe suplimentare și nu primesc niciun răspuns și eu consider că acest dosar este pus în safeu și uitta, dacă nu este luată o decizie de clasare a procesului penal pe lipsa faptului sau a elementelor infracțiunii.
De altfel, noi am prezentat suficiente probe relevante, care atestă că prezenta guvernare, de comun acord cu așa-numiții parteneri externi au acționat tendențios, prin ce au fraudat poporul Republicii Moldova de mijloace bănești.
În acest context, Victoria Furtună a îndemnat cetățenii care consideră că au fost furați de bani neargumentat de către prezenta guvernare, prin majorarea prețului la gaz, să meargă la procuratură și să solicite să fie recunoscuți ca parte vătămată, fiindcă doar împreună vom putea schimba lucrurile.