Sub pretextul combaterii corupției electorale, PAS intenționează să excludă partide din campania electorală fără ca acestea să aibă posibilitatea de a se apăra, să închidă posturi TV incomode și să afecteze grav drepturile politice și civile ale cetățenilor din Republica Moldova.
Aceste îngrijorări au fost exprimate de opoziție în cadrul ședinței Parlamentului, după ce PAS a votat în prima lectură un proiect de lege privind coruperea electorală, care să permită nu amendarea, ci lichidarea unui partid politic.
Proiectul de lege privind „combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale”, a fost prezentat în cadrul ședinței Parlamentului de către deputatul PAS, Igor Chiriac. Astfel, potrivit măsurilor propuse de către autorii documentului, persoanele care vor fi implicate în coruperea electorală, vor risca amenzi de la 67 500 de lei la 92 500 de lei sau închisoare de la 4 la 7 ani.
În cazul persoanelor juridice, amenda va ajunge până la 550 000 de lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani sau cu lichidarea persoanei juridice.
Totodată, în cazul falsificării rezultatelor votării, sancțiunea penală aplicată va fi amendă de până la 92 500 de lei sau închisoare de la 3 la 7 ani. Pentru persoanele juridice, amenda va fi de la 350 000 la 450 000 de lei, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate de până la cinci ani sau cu lichidarea persoanei juridice.
De asemenea, campaniile organizațiilor non-profit, sindicatelor, patronatelor, reprezentanților confesiunilor religioase sau părților lor constitutive, inclusiv în locașurile de cult, în perioada electorală vor fi sancționate cu amenzi mai mari.
Tot potrivit proiectului, investigațiile în cazuri de corupere a alegătorilor și încălcări financiare comise de partide vor dura cel mult patru luni.
Documentul mai conține prevederi care se referă la modalitatea de planificare a ședințelor de judecată în care se examinează infracțiuni de corupție electorală. Poriectul vine după ce în cadrul ședinței de joi, 12 decembrie, a Parlamentului au fost audiați șeful SIS, IGP și procurorul general, Audieri în Parlament pe tema fraudelor electorale.
În cadrul dezbaterilor parlamentare, deputații din opoziție s-au arătat nemulțumiți în special de prevederile care înăspresc pedepsele pentru implicarea clericilor în campania electorală.
Parlamentarii au subliniat că acest proiect ar putea afecta grav drepturile politice și civile ale cetățenilor din Republica Moldova.
În același timp, aceștia au precizat că au propus un proiect de hotărâre prin care Parlamentul nu doar condamnă corupția electorală, dar și faptele de utilizare abuzivă a resurselor administrative și publice în campaniile electorale, constatări făcute în raportul OSCE, însă a fost ignorat de actuala guvernare.
De asemenea a fost adus în discuție raportul OSCE și al Comisiei de la Veneția, care avertizează asupra riscurilor legate de crearea unor instanțe specializate în corupția electorală, menționând că acestea pot duce la abuzuri și încălcarea dreptului la un proces echitabil.
„Dreptul la apărare și la recurs sunt amenințate în mod serios, iar cetățenii care nu dispun de resurse vor avea dificultăți în a-și proteja drepturile. În plus, se creează condiții pentru ca partidele politice să fie suspendate în mijlocul campaniilor electorale, fără a avea posibilitatea de a se apăra”, au mai precizat deputații din opoziție.
Totodată, parlamentarii au menționat că în ultima perioadă, sub pretextul luptei împotriva corupției, există o tendință îngrijorătoare de a înlătura organizațiile, partidele politice și mass-media care nu susțin guvernarea actuală.
Această practică pune în pericol principiile fundamentale ale unui stat de drept și ale unei democrații autentice.
Se vorbește mult despre respectarea drepturilor garantate de CEDO și UE, însă unele măsuri adoptate contravin acestor principii. În mod special, modificările legislative care permit lichidarea forțată a unor organizații pentru presupuse fapte de extremism riscă să încalce grav libertatea de asociere și dreptul la autodeterminare al acestora.
Posibilitatea de a limita activitatea unui partid politic în timpul campaniei electorale reprezintă o amenințare directă la adresa unui principiu esențial al democrației: concurența electorală liberă și corectă, au mai precizat aleșii poporului din opoziție. Deputații au încheiat printr-o avertizare clară: „Ne transformăm într-un stat polițienesc, unde nu există nici secretul de corespondență, nici protejarea vieții private.
Temerea este că cetățenii simpli vor plăti prețul acestui sistem și nu cei care ar trebui să răspundă pentru abuzuri.
Anterior, Grupul Parlamentar ”Victorie” a anunțat că scrutinele electorale s-au desfășurat într-un mod complicat, dificil și murdar.
În acea perioadă au existat numeroase acte de intimidare și presiuni din partea partidului de guvernare, care a încercat să își mențină puterea cu orice preț. La fel, oamenii au fost speriați și presați prin desfășurarea perchezițiilor. Reprezentanții puterii nu au răspuns acestor acuzații.
La fel, experții au declarat anterior că, prin acest proiect de lege se încearcă instaurarea și înăsprirea dictaturii în Molodva.