-6.8 C
Chișinău

Judecătorii din Republica Moldova cer din nou majorarea salariilor, pentru a corespunde inflației, conform hotărârii Curții Constituționale

Judecătorii din Republica Moldova cer indexarea salariilor, proporțional cu creșterea inflației și nu, ca în prezent, în funcție de indicele de referință. Un apel în acest sens către autorități a fost adoptat joi la adunarea generală a judecătorilor.

Autorii se referă la hotărârea Curții Constituționale, adoptată în decembrie 2022, care prevede revenirea la vechea formulă de remunerare a funcționarilor din sistemul judiciar.

Unul dintre raportori a declarat că oamenii ar putea avea îndoieli că judecătorii sunt capabili să trăiască cu un salariu de 19.000 de lei. Între timp, venitul mediu al judecătorilor este mult mai mare, în timp ce la Curtea Constituțională salariul variază între 55 și 70 de mii de lei.

Pe ordinea de zi a adunării generale a judecătorilor, pe primul loc s-a aflat problema majorărilor salariale. Magistrații cer ca salariile să le fie indexate în funcție de rata inflației, așa cum a decis Curtea Constituțională.

CONSTANTIN CHILIAN, judecător

La 6 decembrie 2022, CC a hotărât că valoarea de referință a salariului judecătorilor trebuie să fie indexat în mod obligatoriu și să se bazeze cel puțin pe rata inflației la data adoptării Bugetului de stat pentru anul următor .

. Această hotărâre nu este aplicată și nu este executată în mod integral.

Persoanele care nu fac parte din sistemul nostru și care privesc activitatea noastră pot avea îngrijorări, de exemplu, ar putea să se întrebe în mod legitim: cum reușește să supraviețuiască un judecător cu un salariu de doar 19 mii de lei și care nu cere o creștere de salariu timp de 5 ani consecutiv, în raport cu toate costurile care cresc continuu.

Un astfel de judecător ar putea ridica mai multe semne de întrebare decât un judecător care solicită o indexare corectă a salariului său sau cere ca salariu lui s[ fie calculat în funcție pe salariu mediu pe economie.

La rândul său, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, consideră că situația salariilor din sistemul judiciar s-a îmbunătățit.

El a menționat că grefierii și asistenții instanțelor au avut salariile majorate, Caraman susținând revenirea la formula din trecut pentru calcularea salariilor judecătorilor. Din 2018 până în prezent, acesta a fost calculat pe baza unei „rate de bază” stabilită de guvern și multiplicată cu un coeficient care ia în considerare vechimea și locația.

Ca urmare, adunarea generală a susținut inițiativa Asociației Judecătorilor, care în apelul său insistă ca guvernul și parlamentul să îndeplinească hotărârea Curții Constituționale și subliniază importanța alinierii salariilor judecătorilor la salariile europene. În cadrul reuniunii, s-a menționat că standardul este un salariu care este de la două ori și jumătate până la trei ori mai mare decât salariul mediu pe economie.

Anterior, presa a scris că, în prezent, un judecător cu mai puțin de 12 ani de experiență câștigă până la 24 de mii și jumătate de lei, iar dacă va trece verificarea, salariul său va crește până la 37 de mii de lei. Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Resurse Juridice, salariile judecătorilor și procurorilor care trec prin procedura de prevetting au crescut semnificativ de la începutul acestui an.

Astfel, de exemplu, după parcurgerea procedurii de evaluare externă, judecătorii Curții Supreme de Justiție primesc un bonus de 50 la sută din salariu, adică un total de aproximativ 55 de mii de lei. Salariul curat al unui judecător de la Curtea de Apel, care a trecut procedura de preevaluare, ajunge la 43 de mii de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE