Majoritatea PAS a aprobat, joi, proiectul bugetului de stat pentru anul 2025 în a doua lectură. Sub presiunea profesorilor care au ieșit la proteste, guvernul și parlamentul au găsit totuși fonduri pentru majorarea salariilor cadrelor didactice pentru anul viitor, nu cu 9 la sută, așa cum era prevăzut inițial, ci cu 15%.
În schimb, deputații PAS, care sunt la putere, au refuzat să reducă, conform propunerii opoziției, salariile prea mari ale miniștrilor și ale judecătorilor Curții Constituționale.
„Guvernul și parlamentul au depus eforturi considerabile pentru a include în bugetul pe 2025 fonduri pentru creșterea salariilor unui număr semnificativ de cetățeni”. Declarația a fost făcută de către președintele comisiei pentru buget și finanțe, Radu Marian, înainte de discuțiile despre proiectul bugetului de stat pentru anul viitor.
Cu toate acestea, nu toți au apreciat această – așa-zisă – grijă. De exemplu, cadrele didactice, care joi au ieșit, din nou în fața parlamentului la protest, considerând că majorarea salarială prevăzută în buget de doar 9% este insuficientă.
Un deputat din partea guvernării PAS, care a ieșit să discute cu protestatarii și le-a spus educatorilor că cerințele lor sunt luate în considerare. Totuși, cum s-a dovedit, doar pe jumătate.
RADU MARIAN, deputat PAS
La lectura a doua am venit cu câteva amendamente și propuneri suplimentare. Deci, pentru cadrele didactice și pentru domeniul învățământului am reușit să găsim resurse suplimentare pentru a majora la profesorii cu grade didactice până la 15%, în loc de 9% cât era creșterea inițială.
Totul, profesorii cereau o majorare a salariilor cu 35%. Iar opoziția parlamentară propunea stabilirea acestei limite la 30%, având în vedere că în țară există o lipsă catastrofală de profesori.
DIANA CARAMAN, deputat BCS
Dacă respingeți amendamentul nostru, există riscul ca în 2025 diferența dintre salariile pedagogilor și salariul mediu pe economie să crească până la 27%.
Majoritatea parlamentară a votat împotriva acestei propuneri, afirmând că în ultimii patru ani cheltuielile pentru educație au fost deja majorate cu 60%. Ca răspuns, deputata Diana Caraman le-a propus colegilor din PAS să acționeze corect și să reducă salariile prea mari ale miniștrilor guvernului Recean – cel puțin până la nivelul salariilor deputaților. Adică, de la 50 de mii la 15 mii de lei net.
DIANA CARAMAN, deputat BCS
Aceasta este necesar pentru a crește responsabilitatea miniștrilor față de situația care este în țară, deoarece observăm că nivelul salariilor lor le permite să fie detașați de situația socio- economică din țară, de problemele cu care se confruntă cetățenii. De asemenea, considerăm că miniștrii trebuie să manifeste solidaritate cu majoritatea absolută a cetățenilor noștri într-o situație în care Republica Moldova se află în criză.
Dar deputații PAS au preferat să nu se confrunte cu colegii din guvern. De fapt, împotriva propunerii de reducere a salariilor miniștrilor au votat doar 21 de deputați din partidul de guvernământ, în timp ce 38 au preferat să se abțină. Se pare că nici pe ei nu-i mulțumesc salariile prea mari ale funcționarilor din puterea executivului.
Interesant este cum s-a încheiat votul din parlament privind propunerea de a echivala salariile astronomice ale judecătorilor Curții Constituționale, care astăzi ajung la 110-120 de mii de lei și care în 2025 vor crește și mai mult, cu salariile judecătorilor obișnuiți: 39 de deputați din partea majorității guvernamentale, din 59 de deputați prezenți la vot, s-au abținut.
Deși în a doua lectură în bugetul de stat au fost făcute câteva rectificări, , precum alocarea de fonduri suplimentare pentru creșterea salariilor cadrelor didactice și destinarea a încă 30 de milioane de lei pentru dezvoltarea sportului, iar volumul garanțiilor de stat pentru programele „Prima Casă” și „Prima Casă +” a fost majorat, totuși, parametrii de bază ai bugetului nu au fost modificați de parlament.
Veniturile sunt planificate în continuare la nivelul de 71,5 miliarde de lei, cheltuielile vor ajunge la aproape 85 de miliarde de lei, iar deficitul bugetar va rămâne la nivelul de 13 miliarde 890 milioane de lei.
Precizăm că, spre deosebire de prima lectură, de data aceasta dezbaterile asupra proiectului de buget pentru 2025 nu au fost îndelungate.
Parlamentul a adoptat proiectul de lege corectat în a doua lectură. Au votat pentru doar deputații din PAS, și nu toți: 55 au apăsat butonul „pentru”, iar trei au ales să se abțină.