-6.8 C
Chișinău

„Experții avertizează: Moldova va achiziționa 100 MW de energie electrică de la Nuclearelectrica, dar acest volum nu este suficient pentru a acoperi necesarul zilnic al României”

 În perioada 1 ianuarie – 31 martie, Energocom va achiziționa de la compania Nuclearelectrica din România, care deține Centrala nucleară de la Cernavodă, 100 MW bandă. Un nou contract în acest sens a fost semnat de reprezentanții celor două companii.

De cealaltă parte, experții susțin că asta reprezintă un procent foarte mic din necesarul zilnic pe care îl are Moldova, iar restul energiei electrice vom fi nevoiți să-l achiziționăm de pe piață la un preț destul de mare.

Chiar dacă anterior premierul Dorin Recean a anunțat că prețul preferențial de 80 de euro/MWh, oferit de România, va fi aplicat până la un volum de 120 MW, care poate fi acoperit de țara vecină, din totalul celor 400 MW, care vin acum de la Centrala de la Cuciurgan, iată că cifrele s-au schimbat puțin.

Potrivit Energocom, în urma semnării contractului dintre cele două companii, achiziția de energie de la Nuclearelectrica din România, care deține Centrala nucleară de la Cernavodă, va fi de 100 MW bandă.

Energocom precizează că acest volum este de aproape trei ori mai mare decât cel din decembrie 2024, când se achiziționau doar 30 MW. Într-un comunicat de presă, Energocom a anunțat că prețul energiei este preferențial pentru acoperirea necesarului de consum al populației din Republica Moldova, fiind plafonat printr-o ordonanță de urgență a Guvernului României la 400 RON/MWh, adică aproximativ 80 EUR/MWh.

Chiar și așa experții susțin că acest volum de 100 MW reprezintă un procent foarte mic din necesarul zilnic pe care îl are Moldova.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică

În total la noi în Republica Moldova variază consumul de zi, de noapte, poate ajunge până la 1000-1100 de mw și seara poate să coboare până la 300-400. Acești 100 mw bandă înseamnă că acoperă o bază de 100 mw și ni s-a dat cu preț plafonat.

În aproximare, asta ar fi 15-20% din consumul care este pe perioada de iarnă.

Potrivit specialistului în energetică, acest volum nu este suficient pentru a face față consumului total, astfel restul energiei electrice vom fi nevoiți să o achiziționăm de pe piață la un preț destul de mare.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică

Restul va trebui să procurăm din surse sau de pe piața liberă ceea ce ar însemna iarăși un cost mai ridicat pentru că acolo prețurile variază, nimeni nu le poate plafona, sau va trebui cumva să găsim alte rute alternative.

Operatorul moldovenesc spune că va procura și din surse regenerabile, noi ca surse regenerabile avem foarte puțină capacitate de acoperire.

Noi acum, actualmente cumpărăm energia electrică de la Cuciurgani cu 64-66 de dolari per MW. 66 de dolari față de 80 de euro, deci, diferența deja este de circa 10-15%.

Astfel, Ungureanu susține că Republica Moldova ar putea cumpăra energie electrică de pe piața europeană, ca și anul trecut, la un preț 321 dolari per MWh.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE