-6.8 C
Chișinău

De ce Moldova nu negociază cu Ucraina privind tranzitul gazului, ce a discutat președinta la NATO. Sandu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor

A fost anunțată stare de urgență în energetică, schimbată în una generală, s-a scumpit gazul, discuțiile cu Gazprom au dus spre nicăieri, Parlamentul este pichetat practic zilnic de profesori, fermieri și alți salariați revoltați de viața grea, dar șeful statului a decis abia acum să iasă în fața presei pentru a aborda toate aceste probleme.

Se întâmplă după ce a efectuat mai întâi deplasări în străinătate și după ce a dat atenție altor probleme din agenda sa cum ar fi alegerile din România și Georgia. Nu am putut trece cu vederea faptul că în timp ce un rând de cetățeni invocă lipsuri serioase, Maia Sandu a stat așezată într-un fotoliu luxos, de parcă am trăi cele mai bune vremuri.

Unul dintre subiectele abordate de Maia Sandu a fost criza energetică. Președintele a declarat că prețul energiei electrice va crește, dar pentru gaz consumatorii nu vor plăti mai mult decât în anul precedent. Asta cu toate că tariful pentru acest combustibil deja a crescut la aproape 17 lei. Poate că Sandu a ratat această schimbare în timp ce se afla în străinătate.

MAIA SANDU, președinte

– În această iarnă, pentru consumul de gaze nu vom plăti mai mult decât anul trecut. Întrebarea este pe costul energiei electrice, pentru că aici dacă se declanșează această criză energetică de la 1 ianuarie, este foarte clar că prețul la curentul electric va crește.

Experții în economie afirmă că tariful pentru lumină s-ar putea dubla și chiar tripla, odată ce Moldova va cumpăra mai mult curent din România unde prețul pentru un MWh ajunge la aproape 200 de euro, față de 66 cu cât cumpărăm de la Centrala de la Cuciurgan.

Întrebată de reporterul Canal 5 dacă va solicita șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să discute cu Ucraina pentru a preveni întreruperea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina, așa cum au făcut mai multe țări din Europa Centrală, Maia Sandu a declarat că nu vede necesitatea unei astfel de discuții, deoarece gazele care ajung în țara noastră constituie un procent mic din volumul total transportat prin Ucraina.

MAIA SANDU, președinte

– Consumul de gaze sau ponderea gazelor care ajung în RM alcătuiesc 5 procente din tot volumul care este transportat prin Ucraina. Deci în momentul în care nu se mai transport gaze pentru alte țări, Ucraina nu are cum să transporte doar pentru noi 5 procente. Deci, nu este o discuție care să producă rezultate. Decizia a fost luată de Ucraina și e decizia Ucrainei.

Reporterul Canal a fost curioși să afle ce a discutat Sandu cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și cu membrii Consiliului Alianței Nord-Atlantice la întrevederea de săptămâna trecută de la Bruxelles, dar și motivele pentru care întâlnirea a fost organizată cu ușile închise. Oficialul a explicat că au abordat aniversarea a 30 de ani de la

Parteneriatul pentru Pace între Moldova și NATO, precum și atacurile hibride din acest an asupra țării, fără să ofere vreun detaliu concret, doar a menționat că, la NATO, astfel de întâlniri se desfășoară de obicei fără prezența presei.

Întrebată despre protestele din ultima perioadă atât din partea profesorilor, dar și a agricultorilor, șefa statului a declarat că Guvernul a făcut tot ce a putut ca să ofere niște creșteri în sistemul educațional și ajutoare în sectorul agricol, dar a recunoscut că ele nu sunt suficiente.

În cadrul conferinței, Sandu a primit o întrebare de la un jurnalist al canalului opoziționar MD24, la care președinta a preferat să răspunsă în română, deloc așa cum făcea în campaniile electorale, atunci când își spunea președina tuturor cetățenilor și când vorbitorilor de rusă se răspundea în aceeași limbă, pe care, se pare, de atunci, Sandu a uitat-o.

MAIA SANDU, președinte

-Unde se află limita dintre o informație care, așa cum spuneți dvs, nu corespunde cu realitatea, și oameni care au o opinie contracdictorie cu cea a actualei puteri?

– Nu puteți spune că nu există critică la adresa guvernării, ea există. Dar atunci când este vorba despre portaluri de știri sau instituții media care doar transmit propaganda Kremlinului și care dezinformează de dimineață până seara și care nu oferă opinii de alternativă.

De fapt, clișee standart: dacă ești în opoziție cu guvernul, ești propagandist al Kremlinului. În răspunsul la întrebarea despre cum combate Republica Moldova războiul hibrid, Maia Sandu a invocat drept măsură închiderea anumitor mass-media din țară, acțiune despre care spune că a fost necesară, fără să facă și afirmații argumentate.

MAIA SANDU, președinte

– Am considerat că în anumite situații acestea trebuie interzise pentru că dăunează democrației și scopul lor este să lichideze democrația din Moldova. Aceasta este o soluție pentru un anumit tip de dezinformare. Acum ne confruntăm cu dezinformarea pe rețelele sociale, deci este mult mai complicat.

Aici noi ne uităm înspre soluțiile pe care o să le propuneți dvs și ne uităm la soluțiile pe care ni le va oferi UE în viitorul apropiat. Este important să urmărim ce se va întâmpla în următoarele luni, inclusiv alegeri în țările europene și o să vedem care sunt tehnicile noi. E foarte clar că trebuie să fim vigilenți și rapizi.

Și nici de această dată, la solicitarea Canal 5, Maia Sandu nu a prezentat dovezi pentru număr de voturi suspecte, despre care vorbea în alegeri.

MAIA SANDU, președinte

– După primul tur al alegerilor prezidențiale ați declarat că s-ar fi încercat cumpărarea a 300 de mii de voturi, dar până în prezent nu au fost prezentate dovezi, unde sunt probele?

– Am spus și repet că ținta Kremlinului prin gruparea Șor a fost să cumpere 300 de mii de voturi, asta a fost ținta. Instituțiile noastre au probe, cel puțin peste 130 de mii dacă nu greșesc. Pentru acești oameni au probe că într-adevăr că ei au primit bani pentru voturi.

Acum dacă au fost mai multe voturi cumpărare și instituțiile noastre nu au reușit să adune probe pentru toate sau dacă cei care și-au propus să cumpere 300 de mii de voturi nu au ajuns la 300 de mii de oameni e altă întrebare.

La final, Maia Sandu a fost întrebară ce greșeli a făcut în mandatul precedent, la care a răspuns că lista este una lungă, dar o să se clarifice cu toate greșelile, refuzând să spună care sunt acestea.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE