„Tiraspolul va fi nevoit să aleagă între a muri de foame sau de frig.” O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, după ce fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov a spus că s-ar putea ca Gazprom să ofere gaz doar pentru consumul în regiunea transnistreană.
”Teoretic este posibil, dar politic este complicat”, a adăugat Serebrian. De cealaltă parte, autoritățile de la Tiraspol susține că puterea de la Chișinău nici măcar nu a încercat să abordeze cu ei subiectul gazelor.
Vicepremierul pentru Reintegrare a făcut într-un platou tv afirmațiile despre situația complicată în care afirmă că s-ar putea pomeni regiunea trasnistreană în cazul întreruperii livrărilor de gaz. Acesta a declarat, fără să detalieze, că exportul de energie electrică către malul drept reprezintă o parte semnificativă din bugetul regiunii.
OLEG SEREBRIAN, vicepremierul pentru reintegrare
– Ceea ce spunea domnul Parlicov, că s-ar putea ca Gazprom să ofere gaz doar pentru consumul în regiunea transnistreană, teoretic este posibil, dar politic este complicat. Și explic de ce: pentru că ar trebui să aleagă cei de la Tiraspol dacă mor de foame sau dacă mor de frig. În cazul în care nu au gaz, apare automat problema încălzirii infrastructurii așa.
Dacă nu avem gaz nici pentru noi, pentru producerea energiei electrice, care ar fi sursele de venit? Pentru că economia s-ar opri, iar livrarea de energie electrică către malul drept înseamnă totuși o parte importantă a bugetului de dincolo.
Prezent în studio, fostul ministru al Energiei a subliniat că regiunea transnistreană va trebui să găsească rapid resurse financiare pentru a plăti gazul, în cazul în care va decide să-l cumpere pe cel oferit de Chișinău la preț de piață, adică mult mai scump decât combustibilul livrat de Gazprom.
VICTOR PARLICOV, fost ministru al Energiei
S-a spus foarte clar: noi nu plătim costurile de gaze livrate încolo, vreți să le cumpărați, asta înseamnă banii pe masă, dar la prețuri de piață, noi de altele nu avem.
De altfel, joi, în Parlament, și premierul Dorin Recean a declarat că introducerea stării de urgență înseamnă inclusiv introducerea unor instrumente pentru a putea colecta plăți din stânga Nistrului pentru gazul și electricitatea consumată. Șeful guvernului nu a spus ce se va întâmpla dacă oamenii de acolo nu-și vor putea achita facturile, vor fi sau nu privați de anumite bunuri.
La rândul lor, reprezentanții administrației de la Tiraspol afirmă că Moldova nu a încercat să abordeze subiectul gazului cu regiunea trasnistreană.
VADIM KRASNOSELSKI, liderul de la Tiraspol
Noi am fost și rămânem un furnizor garantat de curent pe teritoriul RM – de calitate, concurențială, permanentă și stabilă. Și cineva trebuie să se gândească la asta și la cetățenii RM. Nu trebuie să se facă speculații, ci rezolvată problema. Să acuzi unele sau alte state tot nu trebuie, nu este corect și nici onest.
Menționăm că, administrația de la Tiraspol a elaborat un plan în caz de întrerupere a curentului electric și în caz de lipsă de gaz, după data de 1 ianuarie. Potrivit strategiei, producția de energie electrică va fi redusă și va fi direcționată doar cătrepopulație și producătorii de alimente – în primul rând pâine și lapte.
Școlile vor activa online, iar dintre grădinițe, vor rămâne deschise doar cele în care se poate menține temperatura. Unele întreprinderi vor trece la ture de noapte sau la muncă cu normă redusă.
Amintim că, încă de la sfârșitul anului 2022, Moldova cumpăra gaze naturale de la Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, care erau direcționate în întregime pe malul stâng al Nistrului.
În schimb, Centrala Electrică de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, furniza energie electrică malului drept în proporție de 80%, la un preț de 61 de euro per megawatt-oră, mult mai mic decât cel pe car eMoldova l-a cumpărat acum doi ani din România, la poreț ce varia între 100 și 351 EUR/MWh.
Totuși, odată cu anunțul Ucrainei privind încetarea tranzitului de gaze rusești de la 1 ianuarie, situația devine extrem de incertă pentru aprovizionarea regiunii transnistrene. Negocierile recente ale fostului ministru al Energiei din Moldova cu conducerea Gazprom, inclusiv în ceea ce privește furnizarea de gaze, nu au adus niciun rezultat concret.