-5.6 C
Chișinău

Mii de profesori protestează în fața Parlamentului cerând majorarea salariilor cu 35%: „Vrem salarii decente, nu promisiuni!”

Mai mulți profesori din diferite raioane ale țării au venit astăzi în fața Parlamentului pentru a-și exprima indignarea față de decizia guvernării de a le majora salariile cu doar 9%. Dascălii au declarat că adaosul promis de guvernanți nu le va acoperi cheltuielile și au promis că, dacă autoritățile nu vor majora lefurile proporțional cu scumpirile, vor intra în grevă. Ulterior, în fața protestatarilor a ieșit președintele Parlamentului, Igor Grosu, care le-a promis că „totul va fi bine”.

Grosu nu a precizat însă ce măsuri concrete va lua guvernarea pentru a susține cadrele didactice. Întrebat de reporterul Canal 5 care va fi salariul minim al profesorilor, speakerul a dat dovadă, iarăși, de bădărănism și, în loc să răspundă la întrebare, a preferat din nou să atace. Ce le-a declarat Igor Grosu profesorilor, dar și ce replici i-a dat acesta jurnalistului nostru, vedeți în reportajul ce urmează.

Salarii decente, salarii decente!!! Chiar dacă afară e frig și ger, nemulțumirea și indignarea i- au scos pe profesori în stradă. Ei au venit să ceară dreptate și să protesteze împotriva deciziilor guvernării, care întoarce spatele cetățenilor. Oamenii cer majorarea salariilor proporțional cu scumpirile în lanț, pentru că, spun ei, creșterile promise de guvernanți cu doar 9% nu le vor acoperi cheltuielile. Astfel, lucrătorii din Educație cer majorări cu 35% a lefurilor. Acțiunea de protest a fost organizată de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, chiar în fața Parlamentului Republicii Moldova, în speranța că, așa, durerea oamenilor poate va fi auzită de cei din fotoliile de deputați.

– Vrem un salariu decent, fiindcă s-a vorbit aici de 14 mii de lei, dar eu nu știu care 14 mii de lei. Eu, cu grad didactic 1, activez din 1995 după colegiu și am mă ridic la 10 mii – educator, de ce vorbim noi? Care este stimulul meu să merg mai departe să mai fac universitate, un masterat, care-i stimulul? 12 ani de universitate am făcut, care-i stimulul meu, domnulei ministru? Bine, am să lăs și am să plec și eu peste hotare că am trei copii.

– Consider că nu este corectă aprecierea noastră, noi merităm mult mai mult ca cadre didactice pentru că cheltuielile sunt foarte mari și noi având și copii acasă le fel trebuie să le oferim de tot ce au nevoie.  – Este foarte greu de lucrat cu copii din instituții, mai ales cu copii tipici și atipici. Consider că noi merităm mult mai mult.

– Să mergem la muncă cu plăcere și cu un salariu decent. Pentru aceasta am venit, să luptăm pentru viitor, pentru viitorul de unde se pornește baza, educație în orice om care devine și aici ajung și în Parlament, ei au ajuns oameni datorită profesorilor, au ajuns oameni în Parlament datorită educației pe care au obținut-o de către un pedagog.

Președintele Federației Sindicale din domeniul Educației a declarat, în fața mulțimii, că, deși inițial nu au fost planificate acțiuni de protest, situația a ajuns în punctul în care menifestațiile au devenit necesare.

GHENADIE DONOS, președintele Federației Sindicale din Educație

– Noi într-adevăr nu am crezut că o să fie nevoie să recurgem și la acțiuni de stradă. – Dar, din păcate principala noastră misiune împreună cu Ministerul Educației și împreună cu guvernarea să aducem salariul mediu din învățământ așa și nu este realizat, dar, din contra, la moment, constatăm o discrepanță și mai mare dintre acești doi parametri, ceea ce ne facem să fim nu atât îngrijorați, cât indignați.

Mai mult decât atât, Ghenadie Donos a sugerat că, având în vedere problemele grave din educație, cum ar fi lipsa cadrelor didactice și migrarea acestora din sistem, ar trebui să se ia măsuri urgente, la fel cum s-au luat pentru sectorul energetic.

GHENADIE DONOS, președintele Federației Sindicale din Educație

– Dacă aseară în Parlament până la ora 02.00 s-a discutat despre starea excepțională în energetică, cred că este timpul să instituim și o stare excepțională în educație pentru că situația care este în educație , cu lipsa de cadre, cu lipsa de perspectivă și cu plecarea masivă a cadrelor didactice în sistem.  – Scopul nostru este ca pentru o normă didactică pedagogul să aibă un salariu decent.

Cu un mesaj către autorități s-au adresat și reprezentații sindicatelor din raione.

SILVIA VOLOSCIUC, reprezentat sindicate, raionul Fălești

– Astăzi ne-am adunat aici pentru a transmite guvernării un mesaj foarte clar că pedagogii nu mai suportă înjosirea, pedagogii nu mai suportă neaprecierea, pedagogii trebuie să fie tratați și abordați cu respect, cu valoare pentru că doar un profesor atunci când este respectat, apreciat poate să facă o educație de calitate, poate respectiv să educe cetățenii demni și mândri pentru țara lor. De aceea eu vă îndemn ca astăzi și mâine și toate zilele mai apoi să dăm de înțeles guvernării că noi nu o să ne oprim aici, fiindcă noi astăzi pichetăm, mâine grevăm.

După mai bine de o oră, timp în care profesorii și-au exprimat indignarea, în fața protestatarilor a ieșit președintele Parlamentului, Igor Grosu. Acesta a promis dascălilor că va căuta soluții, dar nu a menționat măsuri concrete, ci s-a limitat la fraze generale. Mai mult decât atât, întrebarea jurnalistului de la Canal 5: care va fi salariul minim al profesorilor l-a iritat pe oficial.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului

– Eu vă înțeleg, țin la voi și am și eu profesori sunt și eu din familie de profesori, o să căutăm soluții.  – E vorba de valoarea de referință și la non-didactici și la didactici și nu numai pe domeniul dvs și am discutat și pe domeniul ordinii publice… – Care va fi salariul minim pentru pedagogi? – Eu acum vorbesc cu profesorii, nu cu șorii, vă rog frumos… – De ce mă etichetați?

Menționăm că, ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că solicitarea de majorare a salariilor cu 35 la sută nu este una realistă. Cadrele didactice au trimis o declarație președintelui Maia Sandu, exprimându-și nemulțumirea că aceste modificări nu au fost discutate în prealabil în Comisia pentru consultări și negocieri colective, cum prevede legea, ceea ce înseamnă că deciziile despre salarii au fost luate fără să fie analizate mai întâi cu sindicatele, așa cum ar fi trebuit.

Amintim că, anterior, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România s-a declarat șocat de nivelul scăzut al salariilor pe care le primesc profesorii din Moldova. Acesta afirma că, pentru comparație, leafa sa, de profesor de clase primare, este de 2.000 de euro. El a precizat că a ajuns să fie remunerat datorită vechimii în muncă, dar și după greva generală declanșată anul trecut în sistemul de învățământ din România, care a implicat

150.000 de profesori și încă 70.000 de cadre didactice și auxiliare. La noi însă, un profesor începător, primește circa 10.000 de lei brut, iar unul cu experiență – în jur de 15.000 de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE