-3.4 C
Chișinău

Dezbateri nocturne la limita isteriei. La ce întrebări despre starea de urgență Dorin Recean nu a răspuns nici până acum

”Scopul guvernului este de a restrânge anumite drepturi, de a lua mai multe decizii fără licitații și fără concursuri și de a se proteja pe viitor. În acest mod, așa-zișii salvatori de la PAS sting incendiile pe care tot ei le-au provocat”.

Cel puțin așa comentează instituirea stării de urgență în sectorul energetic politicienii și experții din domeniu. Mai mult, aceștia susțin că nu prea văd soluții majore propuse odată cu declanșarea acestei măsuri.

Liderii de opinie au comentat și comportamentul premierului Dorin Recean în plenul parlamentului, spunând că acesta de-a dreptul „lătra” la deputații care îi adresau întrebări incomode.

Instituirea stării de urgență a stârnit critici dure în rândul politicienilor și experților în domeniul energetic. Liderul Blocului Politic ”Victorie”, Ilan Șor susține că actuala guvernare este cea care se face vinovată de situația în care s-a pomenit țara noastră. Într-o postare pe Telegram, el a scris că,  ”tot ce va primi poporul moldovean după alegeri este un nou regulament al situațiilor de urgență.

În acest mod „salvatorii” de la PAS sting incendiile pe care tot ei le-au provocat. Au investit într-un sistem energetic normal? Au dezvoltat energia regenerabilă? Au asigurat stabilizarea aprovizionării cu gaze? Nu, nu și nu.

„Strategia” lor s-a redus la a se baza pe București. Între timp, și România vorbește despre deconectări de curent. Cum te poate ajuta cineva care abia se poate menține pe linia de plutire? Asta nu-i politică, ci idioțenie pură. Regulamentul nu răspunde la întrebarea principală: cum să nu înghețe oamenii iarna? Apropo, nu toată lumea va rămâne fără electricitate.

Pentru ei și pentru mass-media lor de buzunar PAS- iștii vor asigura căldură. Starea de urgență în Moldova este Sandu și PAS. Avem nevoie de măsuri urgente. Noi știm care sunt acestea”, a precizat politicianul.

ILAN ȘOR, liderul Blocului Politic ”Victorie”

Tot ce va primi poporul moldovean după alegeri este un nou regulament al situațiilor de urgență. În acest mod „salvatorii” de la PAS sting incendiile pe care ei înșiși le-au provocat. Au investit într- un sistem energetic normal? Au dezvoltat energia regenerabilă? Au asigurat stabilizarea aprovizionării cu gaze? Nu, nu și nu.

„Strategia” lor s-a redus la a se baza pe București. Între timp, și România vorbește despre deconectări de curent. Cum te poate ajuta cineva care abia se poate menține pe linia de plutire? Aceasta nu este politică, este idioțenie pură. Regulamentul nu răspunde la întrebarea principală: cum să nu înghețe oamenii iarna? Apropo, nu toată lumea va rămâne fără electricitate.

Pentru ei înșiși și pentru mass-media de buzunar pasiștii vor asigura căldură. Starea de urgență în Moldova este Sandu și PAS. Avem nevoie de măsuri urgente. Noi știm care sunt acestea.

În cadrul emisiunii PULS difuzată la postul nostru de televiziune expertul în energetică, Sergiu Ungureanu a menționat că nu crede că această stare de urgenta va rezolva ceva, mai degrabă va acutiza problemele existente.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică

Nu văd careva soluții majore propuse o dată cu această stare de urgență. Au fost propuse, după cum ați văzut 29 de scenarii într-un document, nu este serios deloc să vii așa în fața societății, în fața deputaților, cu 20-30, trebuie să ai două, trei scenarii concrete, adânc studiate – ce vom face în caz că.

Faptul că spun că au 29 de scenarii, ei nu știu ce se va întâmpla, înseamnă că ei nu au idee care va fi mai departe situația. În dependență de bătaia vântului și de răsăritul soarelui, ei vor acționa.

Probabil, scopul principal al acestei stări de urgență este evitarea unor proceduri, discuții publice și achiziții făcute pe ascuns, pentru ca ulterior să nu apară în societate prea multe întrebări despre ce și la ce preț s-a cumpărat. Până și astăzi nu știm care este prețul la care este depozitat gazul și alte detalii relevante.

Economist și fost viceministru al Economiei și Comerțului, Iurie Muntean, prezent în aceeași emisiune, a subliniat că guvernarea PAS a condus țara mai bine de jumătate din mandat sub pretextul stării de urgență, măsură care, afirmță el, îi oferă o justificare legală și o protecție totală pentru acțiunile pe care le întreprinde.

IURIE MUNTEAN, jurist, economist, fost viceministru al Economiei și Comerțului

Regimul stării de urgență permite luarea mai multor decizii inclusiv în ceea ce privește diferite forme de achiziție pentru treburile publice fără licitații, fără concursuri.

Adică, conform unor proceduri simplificate, urgente, evitând astfel anumite proceduri stabilite de lege sau deviind de la aceste proceduri cel puțin.

Starea de urgență ei o anunță ca să se protejeze pe viitor.  Să evite pe viitor răspunderea pentru rezultatele guvernării sale.

Fostul viceministru al Justiției a explicat într-o postare pe pagina sa de Facebook ce presupune declanșarea unei stări de urgență.

”Calea bătătorită pentru oricine dorește să instaureze dictatura și să calce în picioare drepturile și libertățile fundamentale – nu achizițonezi resurse energetice în timp util și ai calea larg deschisă pentru a închide presa, a limita activitatea instanțelor judecătorești și a da țara pe mâna poliției.

Înțeleg că mulți vor fi șocați de această perspectivă, dar asta doar dacă nu știi ce înseamnă cu adevărat instituirea stării de urgență”,  a precizat acesta.

NICOLAE EȘANU, fost viceministru al Justiției

”Calea bătătorită pentru oricine dorește să instaureze dictatura și să calce în picioare drepturile și libertățile fundamentale – nu achizițonezi resurse energetice în timp util și ai calea larg deschisă pentru a închide presa, a limita activitatea instanțelor judecătorești și a da țara pe mâna poliției.

Înțeleg că mulți vor fi șocați de această perspectivă, dar asta doar dacă nu știi ce înseamnă cu adevărat instituirea stării de urgență.”

În același timp, jurnalistul Dmitri Ciubașenco a descris comportamentul prim-ministrului Dorin Recean în timpul discuțiilor din parlament. Într-o postare pe Canalul său de Telegram, acesta a scris că cea mai bună sintagma ar fi „prim-ministrul latră.”

”Recean, pur și simplu, „lătra” la deputații care îi adresau întrebări incomode. Ei puneau o întrebare, iar el le răspundea cu „ham-ham!”.

Mai puneau o întrebare și el din
nou „ham-ham!”. La intrarea în guvern ar trebui să fie montată o placă pe care să scrie „Atenție, la etajul cinci se află un câine rău, un prim-ministru foarte rău”.

Conform Constituției, prim-ministrul conduce guvernul, care „asigură implementarea politicii interne și externe a statului și exercită conducerea generală a administrației publice”.

Un astfel de statut implică și o interacțiune constructivă cu opoziția, care reprezintă jumătate din societatea moldovenească. În schimb, Recean pur și simplu latră.

Data viitoare, când va intra în parlament, ar trebui să poarte botniță, ca să nu muște deputații,

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE