Ministerul de Externe al Rusiei a comentat declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, referitoare la războiul hibrid, pe care Moscova l-ar fi declanșat împotriva țării noastre. Zaharova afirmă că autoritățile moldovenești își justifică incapacitatea de a guverna prin intervenția din exterior și urmează calea Ucrainei.
Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei a subliniat că Republica Moldova s-a aflat pe marginea prăpastiei, printre altele, din cauza faptului că guvernarea actuală nu se gândește la rezolvarea problemelor reale ale societății, ci pune în aplicare planuri de militarizare suplimentară.
Autoritățile de la Chișinău sunt, de fapt, cele care au încurajat haosul și au cultivat instabilitatea, iar acum încearcă să dea vina pe alții pentru incapacitatea lor de a guverna. Așa a comentat reprezentantul Ministerului de Externe al Federației Ruse declarațiile făcute de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în timpul vizitei sale în Statele Unite, potrivit cărora, Moscova „încercă să aducă în Moldova instabilitate și haos”.
MARIA ZAHAROVA, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe
Autoritățile din Moldova continuă să încerce să-și justifice incapacitatea de guvernare printr-un „război”, așa cum îl numesc ei, din partea Rusiei. Săptămână trecută, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, nu au încetat să facă declarații.
Ei au fost, în această perioadă, în Statele Unite, unde s-au plâns „mentorilor” pe Moscova, care, potrivit lor, „încercă să aducă în Moldova instabilitate și haos”. Dacă nu ar face astfel de declarații, noi nu am reacționa.
Dar atțta timp, cât își permit așa ceva, scuzați, vom răspunde. Este suficient să analizăm indicatorii socio-economici ai Moldovei din perioada în care Maia Sandu se află la putere, pentru a înțelege că actualele autorități au dus țara la marginea prăpastiei. Ei au încurajat haosul, au cultivat instabilitatea.
În acest context, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei a mai subliniat că introducerea stării de urgență în domeniul energetic este o confirmare clară a situației dificile din țară.
Potrivit acesteia, o măsură similară, în vigoare de aproape doi ani – din februarie 2022 până în decembrie 2023 – s-a soldat pentru Republica Moldova cu o atragere necontrolată a creditelor din occident, abuzuri legale, execuții ilegale ale opoziției politice și închiderea mass-mediei incomode pentru autorități.
În opinia diplomatului, planurile filialei românești a concernului german, care, potrivit presei, intenționează să investească sume considerabile în „restaurarea industriei de mașini din Moldova”, sunt legate de militarizarea republicii, iar acordurile de parteneriat semnate anterior în domeniul apărării și securității cu Marea Britanie, Suedia și Norvegia subliniază tendința continuă în această direcție.
MARIA ZAHAROVA, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe
– Având în vedere că principalul domeniu de activitate al acestei întreprinderi este întreținerea și repararea tehnicii blindate de producție germană și britanică, în interesul Forțelor Armate ale Ucrainei, nu este greu de presupus care sunt scopurile unor astfel de „investiții”.
– Autoritățile moldovenești continuă să urmeze calea greșită a regimului de la Kiev, predând securitatea republicii, soarta și viețile cetățenilor săi, practic, pe mâna Occidentului.
Ce fac, în astfel de cazuri, la Washington, Bruxelles și Londra? Este bine cunoscut. Extrag resursele la maximum, aducând situația la o stare de haos. Apoi, le propun celor care primesc ajutorul să rezolve singuri problemele apărute. Nu credeți? Uitați-vă ce au făcut în Ucraina.
Maria Zaharova a amintit că, recent, ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Janis Mazeiks, a declarat că sprijinul UE pentru forțele armate ale Moldovei, în perioada 2021-2024, a ajuns la 137 de milioane de euro, fiind al doilea indicator după Ucraina.
Chișinăul nu a comentat, deocamdată, declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei.
Amintim că, în data de 4 decembrie, la Washington, în cadrul Forumului privind viitorul euroatlantic al Republicii Moldova, organizat de Institutul Hudson, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat printre provocările cu care se confruntă țara noastră războiul hibrid purtat de Rusia, intervenția politică și amenințările la adresa securității energetice.
„Ceea ce se întâmplă acum în domeniul energetic este, de asemenea, parte din strategia Rusiei, legată de viitoarele alegeri parlamentare. Rusia, folosind escroci și oligarhi, speră încă să aducă instabilitate și haos în Moldova”, a subliniat președintele Parlamentului.