În țările UE, criza este nu mai puțin severă decât în Moldova. Prețurile la gaze și electricitate continuă să crească, iar puterea de cumpărare a populației scade. În același timp, continuăm să fim hrăniți cu povești despre „lumea europeană frumoasă” de departe, promițându-ni-se că, odată ce vom ajunge în UE, totul va fi bine.
Însă acest lucru nu mai este de mult timp valabil, numai că ambasadorul UE pare să tacă despre acest subiect la întâlnirile sale rare cu cetățenii Republicii Moldova.
Recent, ambasadorul UE în Moldova, Janis Mazeiks, a avut o întâlnire cu locuitorii din Găgăuzia, în cadrul căreia a fost întrebat cum pot supraviețui oamenii simpli din țara noastră, care au venituri și pensii mici, în contextul politicii energetice promovate de autoritățile locale.
Iarna trecută am plătit 30 de lei pe metru cub de gaz, ceea ce este egal cu un euro și jumătate. Vă puteți imagina? Dar pensiile noastre medii sunt de doar 2.000 de lei. Oamenii înghețau, mureau.
JANIS MAZEIKS, ambasadorul UE în Moldova
Este în interesul dumneavoastră ca Moldova să devină membru al Uniunii Europene cât mai curând posibil.
Cetățenii Moldovei trebuie să supraviețuiască, în primul rând, iernii. Deci, ce legătură are acest lucru cu perspectiva de a adera la UE în următorii 10 ani, mai ales când nu este clar dacă Uniunea Europeană va mai exista până atunci?
În general, răspunsul lui Mazeiks este, după cum se spune, o distragere a atenției, care nu îi încălzește și nici nu îi răcește pe locuitorii autonomiei. Și în al doilea rând, este într-adevăr acest lucru în interesul nostru, așa cum încearcă să-l prezinte domnul ambasador?
Apropo, mai devreme, Mazeiks a amintit într-un interviu că în ultimele trei ierni Uniunea Europeană a oferit deja Moldovei 240 de milioane de euro pentru a stabiliza situația energetică. Și a îndemnat regimul de la guvernare Sandu-PAS, mai ales în cazul întreruperii tranzitului de gaze prin Ucraina, care este așteptat din 2025, să continue cooperarea cu Gazprom.
Cu alte cuvinte, UE nu are în prezent bani pentru ca Moldova să depășească criza energetică și nu se știe dacă vor fi identificate resurse. Acum, în Uniunea Europeană, așa cum se spune, lucrurile sunt în ruină.
Presa occidentală nu ascunde asta, subliniind că Europei i se garantează o criză energetică pentru cel puțin încă un an, „din cauza căreia populația este mai săracă, industria dă faliment, vistieria statului se golește, iar puterea se schimbă”. Și toate aceste probleme s-au agravat odată cu venirea iernii.
Dar cine ți-i de vină când de bună voie și nesilit de nimeni renunți la gazul rusesc ieftin din motive politice și încă pui în pericol interesele economice ale țării și ale cetățenilor.
Puterea a încercat să înlocuiască gazul rusesc cu cel american scump, iar acum, după toate aceste tentative, vrea din nou să obțină gaz rusesc la un preț mai mic, dar prin intermediari, ceea ce tot costă mult.
Creșterea prețurilor la gaze a dus și la majorarea tarifelor pentru energia electrică.
De exemplu, în Spania, factura medie pentru curent a crescut cu 48%, ajungând la 74,6 euro doar în noiembrie, iar în Germania, cifrele din facturi au urcat cu 49%, ajungând la 144,25 euro pe megawatt-oră.
Pe măsură ce prețurile la gaz și electricitate cresc în UE, inflația este și ea în creștere. Din anumite motive, însă, Mazeiks nu vorbește despre asta.
Potrivit Euronews cu referire la datele Eurostat, inflația din zona euro a atins 2% în octombrie, depășind prognozele și în creștere față de cifra din septembrie de 1,7%. Prețurile serviciilor au crescut cu 3,9%, iar cele la alimente cu 2,9%, iar tendința, conform experților din UE, va continua.
Decizia de a renunța la gazul rusesc livrat direct a dus la o creștere de peste 100 de miliarde de euro a cheltuielilor anuale ale UE pentru importurile de combustibili fosili.
În încercarea de a atenua impactul asupra economiilor lor, țările UE au început, discret, să crească din nou livrările de gaz rusesc.
În toamna acestui an, Rusia a crescut cota sa pe piața energetică a UE de la 12% la 23,74%. Însă, Janis Mazeiks a ales să nu menționeze acest lucru. Așadar, domnul ambasador minte.