1.1 C
Chișinău

Criza energetică în Moldova și UE: Politica antirusească a Bruxelles-ului și deciziile regimului Sandu-PAS au dus la scumpiri și incertitudini

Dacă nu ar fi fost agenda antirusească a Bruxelles-ului și politica unilaterală a regimului de la putere Sandu-PAS, nu ar fi existat criza energetică nici în țările UE, nici în Moldova. Consumatorii nu și-ar fi făcut griji despre cum să plătească facturile la gaz și electricitate în creștere iarna aceasta, susțin experții moldoveni.

Însă, spre deosebire de Moldova și în ciuda retoricii antirusești, țările UE continuă să negocieze cu „Gazprom” prețuri avantajoase la gaz și să le primească, în timp ce autoritățile Moldovei au ignorat securitatea energetică a țării, precum și interesele cetățenilor și ale afacerilor.

Ar părea că nu e nimic mai simplu. Să separi politica de economie și să folosești bunul simț. Atât UE, cât și Moldova au avut de suferit grav și continuă să sufere din cauza sancțiunilor antirusești. După câțiva ani, UE, calculând daunele și văzând industria în declin, pe care, conform experților, va fi aproape imposibil să o aducă la nivelul din 2022, a activat, totuși, bunul simț.

Astăzi, țările Uniunii Europene reîncep să colaboreze cu „Gazprom”, considerând concernul singura soluție viabilă. În schimb, Moldova, sau mai bine zis regimul Sandu-PAS, acționează împotriva acestui bun simț.

Fie nu înțelege, fie nu vrea să înțeleagă lucruri evidente: nu ar fi fost necesar să se declare starea de urgență și să se cumpere gaz și electricitate la prețuri umflate, dacă nu ar fi renunțat la colaborarea directă cu furnizorul rus. Nu ar fi existat nemulțumiri justificate ale cetățenilor, care se tem să privească facturile la gaz.

Nu ar fi fost necesar să se găsească bani pentru compensații, care anul acesta sunt umilitoare — 300 de lei în condițiile unor facturi de căldură de 3.000-4.000 de lei sau chiar mai mari.

Toate aceste probleme pentru economie și cetățeni nu ar fi existat dacă s-ar fi continuat livrările directe de gaz din Rusia, conform obligațiilor contractuale, care au fost întotdeauna avantajoase.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică

Moldova rămâne cu un singur furnizor de gaz – fie cumpărăm direct de la „Gazprom”, fie prin intermediari. Prostia autorităților noastre, sau, mai bine spus, greșelile acestora, constau în faptul că achiziționează gaz pentru malul drept prin intermediari, care sunt tot din Rusia. 5.00 Acest lucru este din cauza că acești intermediari aduc gaz tot din Rusia.

Am ajuns într-o situație în care achiziționarea prin intermediari va fi mult mai scumpă, iar „Gazprom”-ul este refuzat de către ai noștri pentru un dialog normal. În plus, întreaga retorică antirusească a autorităților a dus la lipsa aproape completă a unui cadru de dialog. Acesta este un drum fără ieșire.

Potrivit expertului, din păcate, situația din 2022 ar putea să se repete – din cauza scumpirii gazului, inflația va crește și ea peste 34%. Aceasta înseamnă că, în lanț, se vor scumpi și produsele alimentare, bunurile industriale și serviciile, inclusiv cele medicale.

Iar consumatorii, în această situație, riscă să rămână nu doar fără mijloace de trai, ci și cu datorii la facturile pentru încălzire și electricitate, deoarece compensările din partea guvernului nu acoperă aproape nimic.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică

Până acum, Moldova primea energie electrică aproape gratuită datorită faptului că Federația Rusă și „Gazprom” finanțau malul stâng al Nistrului, unde se producea curent ieftin, pe care Moldova îl achiziționa. Dacă nu rezolvăm această problemă, va avea de suferit întreaga regiune transnistriană.

Va suferi și malul drept al Nistrului deoarece va fi nevoit să achiziționeze, iar acest lucru înseamnă 82% din energia electrică, la prețuri europene.

Prețul pe piața europeană este de aproximativ 650-800 de euro pe megawatt-oră, mult mai mare decât cel de 61 de euro pe care Moldova îl plătește centralei termoelectrice din regiunea transnistreană. Soluția este una singură – să reîncepem dialogul cu „Gazprom”.

Țările europene deja fac acest lucru, dar se pare că Moldovei nu i se permite. Sau poate că regimul Sandu-PAS se străduiește mai mult decât ar trebui? Mai ales că cetățenii Moldovei sunt mult mai vulnerabili în fața creșterii prețurilor la energie.

În structura cheltuielilor moldovenilor, serviciile comunale reprezintă aproape o treime, iar jumătate din buget merge pe produse alimentare, care au ajuns scumpe din cauza resurselor energetice costisitoare. Însă autorităților noastre pare să nu le pese.

Din orgoliu față de Rusia, ele duc propriul popor în sărăcie și economia la colaps total.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE