1.1 C
Chișinău

„„Bătaie de joc și umilință!”: Moldovenii sunt revoltați de compensațiile mici și erorile din calculul ajutoarelor

Au sperat la ajutor, dar s-au ales cu o totală dezamăgire! După ce și-au văzut verdictul cu privire la compensațiile pentru perioada rece a anului, indignarea oamenilor a răbufnit.

Rețelele de socializare, au fost împânzite de mesaje și postări, în care cetățenii își exprimă supărarea față de nedreptatea cu care au fost tratați. „Dezamăgiire și bătaie de joc!”; „Greață de așa minciuni.

Niște nesimțiți. Diaspora, back home la achitat facturi!”; „Cel sătul pe cel flămând nu-l crede…Rușine să vă fie!”; „Cred ca mister Buzu ar trebui să plece împreună cu echipa lui care au calculat compensațiile!”, au scris oamenii.

Indignarea cetățenilor, după ce au început să primească informații despre compensațiile pentru luna noiembrie nu are margini. Rețelele de socializare, una dintre puținele platforme unde oamenii se mai pot expune deschis, deși fără mare speranță de a fi auziți de această guvernare, au fost împânzite de mesaje pline de supărare, nedumerire și mult necaz. Mai mulți moldoveni își spun că nu sunt mulțumiți de felul în care a fost calculată suma compensației.

„De ce ați exclus din calcule copiii care învață peste hotare? Ei nu mai sunt cetățeni al Moldovei? Ei nu mai trebuie întreținuți de părinți?”, a scris unul dintre internauți.

„Cum naiba au calculat, la 90% ne-ați dat câte 300, din cei care am scris cerere? Sau 800 de lei doar la cei cu gâtul larg, care „au tot”’ și nu le trebuie nimic, doar vin și rachiu? Câtă nedreptate”! Da, timpuri bune, pentru cine?????” se indignează o doamnă care are în familie două persoane cu nevoi speciale.

„Nu vă este rușine, stimată guvernare? Eu fiind invalid de gradul I din cipilărie, suferind din născare de paralizie, trăind co pensie de 1200 de lei prăpăditi m-ați pus la categoria non-vulnerabil! Să vă fie rușine! Duceți o țară întreagă de nas, nesimțiților!”, spune indignată o altă doamnă.

Iar unul dintre cetățeni nu-și poate explica: „Cum anul trecut categoria de vulnerabilitate era extremă, iar anul ăsta – non- vulnerabil….și asta fără schimbări la venituri în comparație cu anul trecut… Karma o să vă întoarcă „vremurile bune”.

Mai mulți cetățeni sunt indignați de felul în care anume ministrul Alexei Buzu a gestionat situația. Ei îi adresează direct zeci și sute de întrebări, iar unii îi cer demisia.

„Cred ca mister Buzu ar trebui să plece împreună cu echipa lui care au calculat compensațiile și au desenat în răspunsul cereri venituri care nu știu de unde ei le văd . Noi trebuie să plătim pentru niște specialiști care sau praibit si nu au cumpărat gaz când trebuie???”

„Domnule Ministru,cam cât lemn de foc poate cumpăra un pensionar de 300 lei,cu pensia de 2.600?

„Domnule Buzu, cum de îteles, pensia stă pe loc – 2.934 de lei și soțul la grupă cu 1.800 de lei, socotiți vă rog, cât se duce pe gaz, dar avem lumina, apa și ramânem cu aer. Rușine! Mai multe vorbe goale”.

„Cum Dn Alexei Buzu??? Pensionară de 87 de ani cu pensia de 3.000 de lei i-a venit compensația de 300 de lei, având plata pe gaz pe luna noiembrie de 1.900 de lei. Dar mai sunt achitări: lumină, apă, medicamente. Cu câși bănuți rămâi??? Bătaie de joc…” se indignează oamenii.

În unele mesaje disperarea oamenilor se sinte în fiecare cuvânt, în fiecare literă, în fiecare emoticon, pe când indiferența autorităților se citește printre rânduri.

„Asta e ajutor la căldură? Asta e bătaie de joc! Strigăt la cer cu pensia care îmi ajunge pe două săptămâni pentru strictul necesar. Și când am primit mesajul… am început să plâng… Bravo! Cel sătul pe cel flămând nu-l crede…”, scrie în disperare o doamnă.

„Greață de așa minciuni. Niște nesimțiți! Diaspora, back home la achitat facturi! E timpul vostru sa simțiți „fericirea” luării în râs de niște ”

„Ați dezamăgit încrederea celor care v-au votat, 300 de lei compensații, dmv credeți că reprezintă un sprijin echitabil și adecvat?”, mai scriu oamenii.

Și fosta deputată Maria Ciobanu crede că, „ajutorul la contor a fost înlocuit în această iarnă cu „scuipatul în ochi”, a scris ea pe pagina de Facebook.

Iar mai mulți urmăritori au susținut-o: „Aveți perfectă dreptate, încă așa bătaie de joc nu am mai văzut demult… Da la parlamentare trebuie de răspuns reciproc.. Jos Maia, jos PAS!”

„La alegerile parlamentare voi vota pe alții, numai nu pe acești care sunt la guvernare!”

„O guvernare absolut degradantă din toate punctele de vedere, a considerat cǎ părinții mei trăiesc deja “vremuri bune”, accentuez ambii pensionari, cu venit modest, derizoriu mai bine-spus, să beneficieze de compensații în valoare de 300 de lei.

Să vi-i puneți pe piept și să vă întrețineți familiile voastre cu acești 300 de lei. O mai mare batjocură de persoanele în etate nu am mai văzut și sper din toamnă să nu mai văd NICIODATĂ!!!”

„Asta e un fel de… „să nu ziceți că nu v-am dat”, sau cum să înțelegem acești 300 de lei? Ați spus că compensația va depinde de venituri și de alte aspecte precum persoană cu dizabilități severe.

Eu sunt cu dizabilitate severă, pensia 2.300 de lei, și părinții pensionari. Ce venit trebuia să am că să primesc compensația de 800 de lei ? Da voi știți că eu mă împrumut și cumpăr medicamente cu miile?

Dacă tot spuneți că aceste majorări este prețul pentru independență, poate majorați și nouă pensiile așa cum v-ați majorat vouă acum după alegeri, că să fim și noi independenți ca și voi?” – continuă să comenteze oamenii, într-o profundă indignare față de felul în care au fost tratați de guvernarea Sandu-PAS.

Sub tirul de comentarii și nemulțumiri ale cetățenilor, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, afirmă că, pentru luna noiembrie, compensațiile sunt mai muici decât anul trecut, deoarece și tarifele la gaz în noiembrie au fost mai mici decât atunci și afirmă că, pentru luna decembrie compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește, reflectând creșterile de tarif.

Totodată, ministrul spune că știe despre nemulțumirea oamenilor, însă dă aigurări că erorile de calcul a compensației vor fi reparate chiar și retroactiv.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale  Acum este o reacție firească, această reacție am observant-o și în anii precedenți.

Chiar și 2,3 % din aceștia dacă sunt nemulțumiți au anumite neclarități este un număr destul de semnificativ. De aceea reeterez noi suntem gata să discutăm, să clarificăm.

Dacă noi identificăm o eroare legate de anumite venituri ale cetățenilor, nu am ținut cont de anumiți membri din gospodărie noi vom rectifica acest lucru. Și toți cetățenii pentru care acest lucru s-a întîmplat vor primi compensația adecvată inclusiv retroactiv.

Autoritățile au încheiat marți, 10 decembrie, calculele privind acordarea compensațiilor pentru actualul sezon rece, iar solicitanții de ajutor din partea statului au fost anunțați că își pot verifica, după-amiază, informațiile privind volumui compensației în cabinetul personal.

Ore în șir platforma compensatii.gov.md a tot stat nemișcată, responsabilii explicând că se întâmplă, din cauza suprasolicitării.

Într-un final, în momentul în care site-ul a „înviat”, rețelele de socializare au explodat de mesaje pline de indignarea oamenilor, care au calificat rezultatele afișate drept „bătaie de joc” și „umilință” din partea regimului de guvernământ.

Precizăm că valoarea maxcimă a compensației pentru încălzire, în acest sezon este de 800 de lei.

Chiar și așa, foarte puține gospodării au beneficiat de această sumă, iar 10% dintre solicitanții de ajutor au rămas fără acesta, sistemul de calcul clasându-i în categoria persoanelor non-vulnerabile energetic, deși, potrivit postărilor de pe rețelele de socializare, în această categorie au ajuns și pensionari, și familii nevoiașe, și persoane cu dizabilități.

În acest an, compensațiile se acordă sub formă de plăți directe, la oficiile poștale sau pe card și nu prin reducerea facturilor cum era anii precedenți.

De asemenea, autoritățile au înăsprit la maximum condițiile de eligibilitate pentru a beneficia de compensații, încât analiza cererilor are loc prin intermediul a 11 filtre, cum ar fi veniturile declarate, valoarea proprietăților, consumul de energie din anul precedent, dar și statutul fiecărui membru al gospodăriei, sistem care, judecând după comentariile internauților, a funcționat defectuos.

În total, pentru compensații în acest sezon rece autoritățile au alocat 2 miliarde de lei, sumă semnificativ mai mică decât în anii anteriori, când ajutoarele au depășit 2,5 miliarde de lei sau chiar 5 miliarde în 2022-2023.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE