Uniunea Europeană va livra Republicii Moldova echipamente pentru interceptarea aparatelor de zbor, a anunțat ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks. Declarația a fost făcută la pachet cu mențiunea despre susținerea acordată de UE Forțelor Armate din țara noastră. Asta, deși Moldova are deja un rAdar performant, cumpărat anul trecut cu nici mai mult, nici mai puțin 14 milioane de euro. Acesta însă s-a dovedit a fi inutil pentru detectarea tuturor tipurilor de drone sau rachete.
Uniunea Europeană continuă să pompeze bani și echipamente pentru dotarea Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Despre susținerea acestui domeniu, pe parcursul ultimilor ani, de către UE a vorbit ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la postul public de radio. Mai mult, ambasadorul a anunțat că țara noastră urmează să primească și echipamente de interceptare a dronelor, iar o decizie în acest sens a fost luată la Bruxelles.
JĀNIS MAŽEIKS, ambasadorul UE la Chișinău
Pot să subliniez susținerea din partea Uniunii Europene pentru Forțele Armate din Republica Moldova, care are loc deja în ultimii trei ani, unde am furnizat multe echipamente non- letale, dar vom furniza și echipamente pentru protecția antiaeriană și, dacă acest echipament va ajunge în Republica Moldova, cred și sper că aceasta poate ajuta de a evita situații, precum acea, când dronele din afară pătrund. – Dronele vor putea fi interceptate? – Da.
Mažeiks a menționat însă că nu se cunoaște data exactă când va fi livrat echipamentul, întrucât, pentru asta, e nevoie de mai mult timp. Se știe sigur că acesta nu va ajunge în anul 2025.
Precizăm că Republica Moldova are un rAdar pentru interceprarea aparatelor de zbor, cumpărat la sfârșitul anului trecut, din Franța, cu aproximativ 14 milioane de euro. Anunțul despre achiziția acestuia a fost făcut la acel moment cu mare fast, iar autoritățile dădeau asigurări că investiția e absolut necesară și protejarea spațiului aerian al țării noastre va fi asigurată la nivel.
Cu toate acestea, în ultima perioadă, spațiul public a fost asaltat cu mai multe știri despre bucăți de drone căzute pe teritoriul țării noastre, depistate în raioanele Căușeni, Criuleni, Râșcani, dar și în municipiul Chișinău. La întrebarea firească – de ce acestea nu au fost interceptate de rAdarul scump achiziționat recent, ministrul Apărări, Anatolie Nosatîi, a explicat că acesta nu are capacitatea de a detecta toate tipurile de drone sau rachete și că Guvernul va mai achiziționa un sistem de monitorizare a spaţiului aerian, care costă 20 de milioane de euro. Acesta va fi cumpărat cu bani donați de UE și va ajunge în Moldova anul viitor.
Guvernul intenționează să mai achiziționeze încă șase radare de înaltă performanță pentru a acoperi complet spațiul aerian al țării. Acum Moldova se află în proces de achiziție a două sisteme radar moderne, care vor intra în apărarea antiaeriană a țării.
Menționăm că, bugetul pentru apărare a Republicii Moldova a început să crească treptat, inclusiv, cu susținerea Unuunii Europene și a Statelor Unite ale Americii. Anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, până la aproximativ un miliard 700 de milioane de lei. Iar anul acesta a fost estimat la aproape 2 miliarde de lei, cu 262 de milioane de lei mai mult față de anul trecut. Asta în timp ce bugetul pentru educație, spre exemplu, a fost redus cu 524 de milioane.