2.7 C
Chișinău

Moldova, între Gambia și Surinam, în „Indexul statului de drept” 2024: Justiția, în scădere, fără îmbunătățiri semnificative

Republica Moldova se află între Gambia și Surinam în clasamentul internațional „Indexul statului de drept” pe 2024, la capitolul „Respectarea justiției civile”. De altfel, în mai multe alte domenii ale acestui clasament, țara noastră este vecină cu state care nu fac parte din Europa.

Cu toate acestea, atât autoritățile oficiale de la Chișinău, cât și reprezentanții Uniunii Europene susțin că Moldova a înregistrat progrese în reformarea sectorului justiției.

Oficialii europeni laudă frecvent Moldova pentru progresele realizate în calea aderării la Uniunea Europeană, inclusiv pentru reformele din domeniul justiției. La sfârșitul lunii octombrie, Comisia Europeană a publicat un raport despre progresul țărilor candidate în drumul lor spre UE.

Raportul menționa că Moldova a obținut progrese în reforma justiției și a îmbunătățit indicatorii în lupta împotriva corupției.

Totuși, în clasamentul internațional „Indexul statului de drept” pentru 2024, realizat anual de organizația World Justice Project, nu doar că nu au fost observate progrese semnificative ale Moldovei în acest domeniu, dar țara a înregistrat o scădere a poziției la mai mulți indicatori.

Astfel, la capitolul „Respectarea justiției civile”, Moldova s-a aflat pe locul 83, între Gambia și Surinam, față de 81 în 2021, anul în care PAS a preluat guvernarea.

Nu poate să nu atragă atenție faptul că alte două țări candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, Ucraina și Georgia, se află mult mai sus în acest clasament, pe locurile 67 și 68, la capitolul „Respectarea justiției civile”.

În clasamentul „Procedura penală”, Moldova s-a aflat pe locul 75, între Malawi și Benin. Însă cele mai slabe rezultate sunt înregistrate în domeniul combaterii corupției.

În ciuda adoptării de către Parlament a Programului Național pentru Combaterea Corupției pentru perioada 2024-2028 și a afirmațiilor oficialilor că fenomenul corupției scade în multe domenii, clasificarea internațională „Indexul statului de drept” pentru 2024 plasează Moldova pe locul 103, între Ghana și Iran, la capitolul „Lipsa corupției”.

Singura consolare pentru Chișinău ar putea fi faptul că Ucraina a fost considerată un stat și mai corupt decât Moldova, aflându-se pe locul 116 din 142 de țări.

Pe de altă parte, Moldova a obținut scoruri mai bune în domeniul „Deschiderii guvernamentale”, situându-se pe locul 48, între Mexic și Republica Dominicană, și în domeniul „Ordinii și siguranței”, pe locul 36, între Spania și Muntenegru.

Uniunea Europeană și Statele Unite alocă anual milioane de euro și dolari pentru lupta împotriva corupției și reforma justiției în Moldova.

Recent, Statele Unite au oferit 6 milioane de dolari pentru aceste scopuri, iar Uniunea Europeană și Consiliul Europei au lansat un proiect de 2,7 milioane de dolari pentru sprijinirea reformei justiției, care va dura până în 2026.

Totuși, autoritățile moldovenești nu reușesc să implementeze eficient această reformă. Reprezentanții opoziției și experții susțin că fondurile alocate sunt adesea irosite de oficiali și organizații neguvernamentale din domeniu.

Chiar și președintele Maia Sandu a fost nevoită să recunoască, în timpul campaniei electorale, că reforma justiției promovată de PAS a eșuat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE