Le-a ajuns cuțitul la os. Printr-un protest de două zile, în fața Parlamentului, profesorii din Moldova au decis să-și arate nemulțumirea față de creșterea batjocoritoare a salariilor. De ce la Legislativ? Pentru că este instituția, unde zilele trecute, majoritatea PAS a votat noua Lege a Bugetului de Stat, ce conține creșterea de doar 9% a salariilor față de 35, cât au cerut dascălii.
Cadrele didactice au încercat să atragă și atenția Maiei Sandu asupra problemei și i-au trimis o declarație. Ce reproș se face în document vedeți acum.
Sindicatele din Educație au organizat două ședințe în care au decis că vor organiza manifestațiile în zilele de vineri, în 13 și 19 decembrie. Pe lângă asta, în școlile din întreaga țară vor fi organizate flash-moburi pentru a atrage atenția asupra revendicărilor angajaților din educație.
În comunicatul Federației se spune că „Lumea e nemulțumită și îngrijorată, deoarece așteptările membrilor de sindicat vizavi de majorările salariale anunțate de autorități, pentru sectorul Educație și Cercetare, au fost altele.
La moment, parametrii au rămas aceiași: Stabilirea Valorii de Referință la 2200 lei reprezintă o majorare nominală de doar 4,8% a salariilor pentru cadrele non-didactice și angajații Organelor
Locale de Specialitate din Învățământ, iar valoarea propusă de 2500 lei oferă o creștere nominală de doar 9% pentru salariile cadrelor didactice, de conducere, științifico-didactice și științifice din învățământul profesional tehnic și CRAP”, se arată în comunicatul Federației Sindicale a Educației și Științei.
Membrii biroului executiv al sindicatelor și-au exprimat dezacordul cu aceste cifre și au transmis o declarației Maiei Sandu, în care se spune, că (SCREEN IN) În trimestrul III al anului curent, salariul mediu lunar brut a fost de 14.116 lei, iar în învățământ de
11.241 lei, adică 74,4% din salariul mediu pe economie.
Diferența de 2.925 lei reprezintă 25,6%. Această discrepanță crește în defavoarea cadrelor didactice și trebuie oprită.
Propunem negocieri pentru o majorare de +200 lei pentru personalul non-didactic și
+300 lei pentru cadrele didactice și de conducere. Astfel, valoarea de referință ar crește la 2.300 lei pentru personalul non-didactic și la 2.600 lei pentru cadrele didactice și de conducere.
În același document, se menționează că parametrii înscriși în legea bugetului nu au fost discutați, în prealabil, în membrii Comisiei de consultări și negocieri colective, respectiv, aceștia nu și-au putut spune opinia cu privire la modificările și aprobările făcute.
Pe lângă protestele din 13 și 19 decembrie, sindicatele vor organiza flash-moburi între 10 și 18 octombrie pentru a cere salariile pe care le merită. Acțiunile vor include pichetarea Parlamentului pentru a atrage atenția asupra problemelor din Educație și necesitatea rezolvării lor urgente.
Cei care nu pot participa la proteste vor susține acțiunile colegilor în școli, în timpul pauzei mari sau în perioada stabilită de comitetele sindicale.
Contactat de Canal 5, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei a declarat că s-a recurs la proteste din cauza faptului că negocierile pentru soluționarea cerințelor nu au dus la niciun rezultat concret până în prezent.
GHENADIE DONOS, președintele Federației Sindicală a Educației și Științei
– Noi deja de două săptămâni negociem, inclusiv de la apariția bugetului mai intens. Am avut vizită la domnul prim
– ministru, am vorbit cu domnul ministru, am vorbit cu comisia parlamentară.
– La moment nu avem un răspuns plauzibil, prin urmare neavând răspuns am spus odată că vom protesta în caz dacă nu vom avea răspuns.
– Nu ați primit nici răspuns din partea dl Recean? Știu că ați trimis o scrisoare…
– Nu avem răspuns, până ce a fi numai vorbe, vorbele nu le putem pune așa la regizie și neavând răspuns am decis să ieșim la proteste.
Ghenadie Donos a mai subliniat că, în timpul manifestărilor, nu vor fi afectați elevii sau procesul educațional.
GHENADIE DONOS, președintele Federației Sindicală a Educației și Științei
– Cine o să iasă la aceste proteste?
– Toată echipa Federației care cuprinde toate ramurile din educația națională.
– Va fi în timpul orelor? Cum va fi procesul?
– Nu, noi nu perecletăm procesul educațional, adică vor veni cei care nu au ore în timpul acțiunilor respective, cei care sunt liberi, adică noi nu facem grevă. Vor veni cei care sunt liberi, inclusivi lucrătorii auxiliari care au posibilitate.
Învățătorii spun la rândul lor că protestele au devenit singura modalitate prin care speră că se vor face auziți, având în vedere situația complicată în care se află mulți dintre ei.
LILIANA BABII, liderul sindicatelor, liceul ”Ion și Doina Aldea – Teodorovici”
Avem și profesori cu trei copii și chiar îmi dau și eu întrebarea, cum supravețuiesc și mai lucrează, au peste 22 de ani lucrați în școală, cu trei copii și cum mai supravețuiesc ei să lucreze, să reziste de la salariu, la salariu și copiii sunt toți elevi, cheltuielile sunt mari.
Dacă luăm prețurile de pe piață cu salariile care le avem, noi totuși supravețuim.
Că 9 procente nu este simțitor, el nu se simte, sunt 200 de lei și… O să susținem și noi sindicatele și cred că o să ieșim și o să ne cerem drepturile, că totuși ne impun să ieșim să ne cerem drepturile.
NATALIA GOJAN, profesoară de geografie, Liceul ”Ion și Doina Aldea – Teodorovici”
Eu sunt din Chișinău, așa că mai rămânem câteodată și la părinți în Chișinău, dar facem naveta Chișinău-Strășeni și cu trei copii pe care îi aduc cu mine la liceu, pentru că, dacă rămân în Strășeni, nu au în grija cui să fie acolo și călătoria pe zi ne costă o sută și… pe zi.
– Cu transport public?
– Cu transportul public, da.
Așteptăm să se gândească într-o zi și la noi, pentru că, nu știu de ce, profesorii, pedagogii sunt lăsați și nu doar cei din învățământul liceal, dar și cei din învățământ preșcolar. Cumva suntem lăsați uitării și doar ni se dă așa cu puțintelul, 9 procente sau și mai puțin.
MARIANA PROGUZA, profesoară de limbă engleză la Liceul teoretic ”Petru Rareș”
Noi suntem doi bugetari în familie, eu – profesoară, soțul este salvator, pompier. Cam greu cu doi copii, să vă spun sincer, chiar mi-e frică de majorarea prețului la gaze și mai așteptăm, adică, la sfârșit de lună, în ultima săptămâna, cam împrumutăm.
Primisem de la cineva din rude o remarcă că, ”dacă nu-ți convine salariul, schimbă-ți profesia” și m-a indignat un pic, cum adică, în țara noastră nu trebuie să avem pompieri și profesori?
Am vrea totuși un pic mai mare, mai… să ne ajungă până la sfârșit de lună. În vacanță nu am fost niciodată și nici nu plănuiesc. Toată vara o petrecem pentru a optimiza, pentru a încălzi casa, pentru a cumpăra lemne și tot așa.
Am vrea să fie mai bine, ca noi tot ca profesori să punem spune copiilor, ”e bine, profesia asta e frumoasă, este apreciată, de aceea mergeți și voi vă rog”.
Ministerul Educației nu a reacționat încă la declarațiile Sindicatului din Învățământ, dar recent, premierul Dorin Recean le-a sugerat profesorilor să nu se miorlăie, declarând că toți vor salarii mari, dar creșterile reies din capacitățile bugetare.
Amintim că președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România s-a declarat șocat de nivelul scăzut al salariilor pe care le primesc profesorii din Moldova. Acesta afirma că, pentru comparație, leafa sa, de profesor de clase primare, este de 2000 de euro.
El a precizat că a ajuns să fie remunerat datorită vechimii în muncă, a gradelor didactice, dar și după greva generală declanșată anul trecut în sistemul de învățământ din România, care a implicat 150.000 de profesori și încă 70.000 de cadre didactice și auxiliare.
La noi însă, un profesor începător primește circa 10.000 de lei brut, iar unul cu experiență – până în 15.000 de lei.