Fără reforme concrete în economie, a cărei productivitate scade, fără soluționarea problemei demografice și cu o dependență excesivă de remitențe, Moldova nu va atinge standardele Uniunii Europene nici măcar până în 2070.
La această concluzie au ajuns experții Băncii Mondiale în raportul lor privind perspectivele dezvoltării economice a țării noastre, în contextul angajamentului de a trece la standardele UE.
Până la acestea, după cum înțeleg foarte bine și experții Băncii Mondiale, Moldova este încă foarte departe.
În raportul „Atingerea nivelului de trai al Uniunii Europene într-o singură generație”, specialiștii Băncii Mondiale subliniază că, având în vedere dezvoltarea actuală, mai bine zis, subdezvoltarea sectoarelor economice, Moldova are nevoie de reforme fundamentale.
Deși pare că facem reforme peste reforme, Banca Mondială consideră că Republica Moldova trebuie să treacă urgent la un nou model de creștere.
Nu mai este posibil să trăim din remitențe și să susținem astfel puterea de cumpărare a populației. Acest model nu a adus niciun fel de înaintare reală sectorului economic.
Acum, consideră experții BM, Moldova trebuie să îmbunătățească urgent productivitatea, să accelereze investițiile publice, să crească competitivitatea economiei, să se concentreze pe crearea de locuri de muncă noi și să reformeze instituțiile statului.
Întregul set de recomandări sună ca un semnal de alarmă pentru guvernul PAS.
De fapt, în ultimii patru ani, regimul de la putere a demonstrat un amestec de lipsă de profesionalism în toate aceste domenii, ceea ce a dus nu doar la stagnare, ci la o adevărată degradare în aproape toate sectoarele economiei naționale.
Despre ce creștere a volumului de investiții publice putem vorbi, când capitalul străin părăsește la modul practic Moldova, exporturile scad pe toate direcțiile și nu se vede nici o perspectivă de dezvoltare?
RAPORTUL BĂNCII MONDIALE
Productivitatea medie a muncitorilor moldoveni reprezintă doar 75% din nivelul mediu de productivitate al colegilor lor din Macedonia de
Nord, 40% din cel al colegilor din România și 20% din cel al colegilor din Slovenia. Stagnarea creșterii productivității în sectorul privat a fost în mare parte cauzată de ineficiența pieței și de transformările structurale lente.
Cea mai redusă eficiență a muncii, potrivit specialiștilor Băncii Mondiale, se observă în sectorul industriei prelucrătoare și al serviciilor, ceea ce, printre altele, îngreunează adoptarea standardelor UE. Însă aceasta reprezintă doar o parte din dificultăți. O problemă majoră o constituie emigrarea populației și procesul de îmbătrânire demografică.
Din această cauză, conform prognozelor Băncii Mondiale, creșterea economică va încetini în anii următori și în medie va fi de până la 3,9% în perioada 2023-2040, până la 3% până în 2050 și până la 2,3% până în 2070. Astfel, Moldova nu va ajunge până în 2070 la nivelul mediu al PIB-ului pe cap de locuitor din țările UE.
Pentru comparație: conform datelor Eurostat, în 2024 PIB-ul nominal pe cap de locuitor în țările UE este de 42.440 de dolari. În Moldova, acest indicator este de 17.900 de dolari pe locuitor.
Pentru a schimba radical situația, experții Băncii Mondiale recomandă guvernului PAS, pe lângă reformele din sectorul public, să adopte măsuri pentru creșterea productivității și competitivității sectorului privat, ceea ce, în opinia lor, pe termen lung va încetini migrarea galopantă a populației în străinătate.
În același timp, Banca Mondială avertizează că, după 2040, în Moldova va exista o scădere semnificativă a creșterii economice, sub 3%, din cauza reducerii părții populației active, și că aceste șocuri trebuie anticipate deja acum.
Amintim că, anterior, prognozele economice pentru Moldova au fost revizuite în scădere și de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și de Fondul Monetar Internațional.
„Așa cum au subliniat în repetate rânduri experții economici de top din Moldova, pentru a scoate economia Moldovei din criză, creșterea anuală a PIB-ului trebuie să fie de cel puțin 10% pe o perioadă de 5-7 ani.” În prezent, conform prognozelor Ministerului
Finanțelor, creșterea PIB-ului în 2024 va fi de 2,5%.