Autoritățile din Moldova încalcă interesele afacerilor autohtone și ale cetățenilor de rând și acționează în interesul sectorului bancar, care, după cum știm, astăzi este aproape în totalitate deținut de străini.
Astfel a evaluat fostul candidat la funcția de președinte, ex- procurorul anticorupție, Victoria Furtună, prevederile Legii „Cu privire la efectuarea plăților în numerar”. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025 și va introduce limite pentru efectuarea acestor plăți.
Potrivit Victoriei Furtună, această lege este o sursă suplimentară de venituri excesive și profituri uriașe pentru proprietarii străini ai băncilor din Moldova, pe seama agenților economici și a persoanelor fizice din Republica Moldova.
De la 1 ianuarie 2025, în Moldova vor intra în vigoare restricții privind plățile în numerar. O Lege în acest sens a fost adoptată cu mult timp în urmă, dar, potrivit fostului candidat la funcția de președinte, Victoria Furtună, autoritățile au amânat intenționat intrarea în vigoare a acesteia.
VICTORIA FURTUNĂ fost procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție
În februarie 2024 o lege care îți controlează banii a fost adoptată în secret, amânată doar pentru a nu afecta alegerile. Este doar începutul unei noi realități financiare. eu mă întreb: ești gata să îi pierzi controlul asupra propriilor economii?
Restricțiile prevăzute de prezenta lege se aplică atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice.
De exemplu, pentru persoanele fizice vor exista următoarele limite pentru plățile în numerar: 100 de mii de lei pe lună pentru plata serviciilor prestate de persoane juridice sau fizice care activează în domeniul justiției sau în domeniul sănătății, adică avocați, medici etc. 100 de mii de lei pe an în formă de dividende. Plățile între persoane fizice vor fi limitate la 100 de mii de lei.
În ceea ce privește achiziționarea de imobiliare sau vehicule, limitele plăților în numerar sunt stabilite la nivelul a 100 de salarii medii prognozate pe economie pentru achiziționarea de imobiliare și 50 de salarii medii prognozate pe economie pentru achiziționarea unui vehicul.
(CARTON RESTRICȚII PENTRU PERSOANE FIZICE DE LA 1 IANUARIE 2025
100.000 lei pe lună – pentru serviciile persoanelor juridice sau fizice din justiție sau sănătate (avocați, medici etc.);
100.000 lei pe lună – plăți în numerar sub formă de dividende per fondator/acționar;
100.000 lei pentru plată -pentru plăți între persoane fizice;
100.000 lei pe an – plăți în numerar pe baza contractelor de împrumut;
100 salarii medii lunare prognozate în economie – pentru proprietăți imobiliare achiziționate;
50 salarii medii lunare prognozate pe economie – pentru vehiculul achiziționat.
Potrivit Victoriei Furtună, restricțiile introduse, inclusiv plafonul de 100.000 de lei la plata dividendelor pentru fiecare fondator sau acționar, nu doar că încalcă drepturile investitorilor de a obține rezultatele activității lor, dar ignoră și parametrii întreprinderilor.
De fapt, dacă pentru microîntreprinderi plafonul de
100.000 de lei este destul de acceptabil și normal, pentru întreprinderile mari acesta este o sumă nesemnificativă.
În același timp, dacă pentru companiile și cetățenii moldoveni autoritățile stabilesc limite pentru calculul în numerar de la începutul anului, pentru bănci nu sunt prevăzute astfel de restricții.
VICTORIA FURTUNĂ fost procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție
Conform articolului 6 (b), se permite nelimitat acordarea creditelor de către bănci, fiți atenți, în numerar, cât și achitarea împrumuturilor creditelor către bănci în sume nelimitate.
De ce o întreprindere, nu bancă, nu poate să achite în numerar împrumuturile pentru persoanele fizice, iar băncile sunt favorizate și au drepturi nelimitate să achite în numerar către persoane fizice.
Aceste schimbări sunt în detrimentul intereselor cetățenilor de rând, afacerilor și statului, care își distruge propria economie, consideră Victoria Furtună.
De fapt, de la 1 ianuarie 2025, băncile ne vor controla toate achizițiile și veniturile: până la urmă, tranzacțiile în numerar vor fi limitate, ceea ce înseamnă că vom depinde din ce în ce mai mult de băncile comerciale, care în Moldova, după cum știm, sunt practic complet deținute de străini.
Se pare că autoritățile moldovenești acționează exclusiv în interesul afacerilor străine, care, potrivit Victoriei Furtună, prin sectorul bancar privesc țara noastră doar ca o sursă de profituri uriașe.