2.2 C
Chișinău

Structurile guvernamentale ale Moldovei „prinse” încălcând sancțiunile antiruse. Analizăm de ce ceea ce este benefic pentru țară deranjează regimul PAS

În timp ce întreaga Europă începe să se trezească după isteria anti- rusă, revenind treptat la o colaborare profitabilă cu Moscova în sectorul energetic, doar regimul aflat la putere în Moldova și mass- media care îl susțin continuă să strige despre necesitatea unui refuz total al gazului și petrolului rusesc ieftin. Ce este aceasta — orbire politică, incultură economică, mândrie sau pură prostie cu lipsă de viziune pe termen lung? Sau toate la un loc, și de ce vor plăti pentru toate acestea cetățenii întregii Moldove?, a analizat colega noastră, Olga Dziatcovscaia.

Jurnaliștii, care trăiesc din granturi occidentale, au desfășurat o întreagă anchetă! Și, vai, ce grozăvie, au descoperit – zeci de structuri guvernamentale din Moldova nu s-au alăturat sancțiunilor antiruse  și cumpără benzină de la companii care au legături cu această țară. Dacă este așa, conform aceleași logici simple a anchetatorilor, benzina și motorina sunt, de fapt, rusești! Iată, ce întorsătură!

Chiar au întocmit și o listă, în care au ajuns structuri precum SIB, Serviciul Vamal, Procuratura Generală, Inspectoratul General al Poliției, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, precum și primării, consilii locale și raionale, centre medicale. Și toate acestea, potrivit autorilor acestei anchete, comit o infracțiune, deoarece continuă să încheie „contracte grase” de sute de milioane de lei cu Lukoil Moldova, o companie rusă. Și, prin urmare, susțin statul-agresor împotriva Ucrainei.

De exemplu, cea mai mare achiziție de produse petroliere dela „Lukoil-Moldova” din anul trecut a fost realizată de Inspectoratul

General al Poliției, în valoare de 38 milioane 825 mii 300 de lei, se plâng investigatorii. Mai mult decât atât, în acest an, IGP a încheiat contracte în valoare de 44 milioane 649 mii de lei. În același timp, potrivit poliției colaborarea cu firma rusă durează de cinci ani. Și Serviciul Vamal este pe aceeași undă. Achiziționează produse petroliere de la „Lukoil-Moldova” de șase ani și în acest an a încheiat contracte în valoare de 11 milioane 773 mii 717 lei.

Argumentul tuturor celor care încalcă sancțiunile antirusești – nu o să vă vină să credeți – este extrem de dăunător pentru țară – prețurile mai mici prin comparație cu cele ale altor companii. Adică, conform logicii autorilor acestei lucrări, pentru a face un afront Rusiei, instituțiile statului din Moldova ar fi trebuit să oprească colaborarea. Să cumpere aceeași benzină rusească, dar la prețuri exagerate de la intermediari, ignorând prețul pe care oricum îl vor plăti toți contribuabilii. Asta nu-i problema nimănui. Dar iată ce e interesant. În această anchetă se subliniază faptul că întreaga nebunie legată de susținerea agresorului se petrece chiar în văzul tuturor, oficial și deschis, în ciuda faptului că, atenție – acest lucru trebuie înțeles și reprezintă esența activității ilegale – pe 5 februarie 2023, Uniunea Europeană a interzis achiziționarea de produse petroliere rusești „din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei”. Dar aceasta deja este manipulare, ca să spunem așa. În primul rând, Moldova este membru al Uniunii Europene? În al doilea rând, UE a interzis Moldovei achiziționarea de benzină rusească? Și, în al treilea rând, nu o să vă vină să credeți, dar UE nu a interzis nici măcar țărilor sale achiziționarea de produse petroliere rusești! Nu a existat o interdicție, ci doar un embargou parțial asupra petrolului.

Fiți de acord, există o diferență între un interdicție totală și unembargou parțial.

A fost făcută o excepție pentru livrările prin conducta „Drujba”, ceea ce însemană că, UE a interzis doar importul maritim. Și ce este interesant, excepția a funcționat atât pentru embargoul petrolier, cât și pentru cel al produselor petroliere, cu condiția respectării unui plafon de prețuri la care țările UE achiziționează produse petroliere rusești. După cum a menționat BBC, „relaxarea sancțiunilor a fost susținută de americani pentru a preveni prăbușirea exporturilor rusești, creșterea bruscă a prețurilor mondiale la petrol și agravarea principalei probleme curente a economiei occidentale – inflația”.

Dar cum se aplică aceste embargouri asupra Moldovei? Răspunsul este simplu: nu se aplică. Și atunci când așa-zișii anchetatori susțin că instituțiile statului nostru încalcă sancțiunile antiruse impuse de UE, sancțiuni care nu se aplică în niciun fel țărilor precum Moldova, ce altceva poate fi asta, dacă nu o manipulare? Poate că nu au înțeles esența problemei. Să presupunem. Atunci să explicăm. Funcționarii UE, atunci când au introdus embargoul parțial asupra petrolului rusesc în februarie 2023, au subliniat pe diferite platforme de discuție că la Bruxelles se înțelege dependența unor țări, precum Moldova, de resursele energetice ieftine rusești, inclusiv produsele petroliere. Însă, pentru aceasta, autoritățile Moldovei trebuie să se ghideze de interesele țării, nu să acționeze din răzbunare. „Să faci pe nebunul pentru a-i arăta conductorului că poți merge pe jos” nu este o soluție.

Astăzi, acest lucru este clar pentru toată lumea, mai puțin pentru jurnaliștii ONG-iști din Moldova: embargoul antirusesc asupra petrolului, impus de capetele fierbinți din UE, s-a întors ca un bumerang asupra țărilor UE, care acum, pe tăcute, ocolesc propriile sancțiuni, crescând importul de materii prime strategice din Rusia — gaz natural prin conducte, gaz lichefiat, petrol și alte produse petroliere. Cu alte cuvinte, la tribună, în Parlamentul European și în Comisia Europeană se spune un lucru, dar în practică se întâmplă altceva. Să ne amintim că, potrivit datelor „Eurostat”, Rusia a devenit în septembrie, pentru prima dată din primăvara anului 2022, principalul furnizor de gaz pentru țările UE. Companiile europene au achiziționat doar în prima lună de toamnă gaze rusești în valoare de 1,4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă cu o treime mai mult decât în aceeași lună și în aceeași perioadă a anului trecut. Dintre acestea, aproximativ 40% reprezintă gaz lichefiat din Rusia, iar 60% — gaz prin conducte. Astfel, gazul din Federația Rusă deține o cotă de 23,74% pe piața energetică a UE.

Cele mai mari volume de gaz rusesc, în ciuda sancțiunilor și a retoricii antirusești, au fost achiziționate în septembrie de Italia, Ungaria, Grecia și Slovacia.

Franța a crescut achizițiile de resurse energetice din Rusia aproape de două ori de la începutul anului. Pe locul următor se află Spania, iar Austria a revenit la volumul importurilor de gaze rusești încă acum doi ani. Iar Germania, cea mai afectată dintre țările UE de sancțiunile antirusești, care și-a pierdut aproape tot potențialul industrial, acum caută modalități de a reveni cât mai repede la colaborarea cu Rusia în sectorul energetic, pentru a nu-și distruge și restul economiei.

Dar ce face Moldova? În Moldova, regimul de la putere, Sandu- PAS, este gata să se supună partenerilor externi chiar și în detrimentul intereselor țării și ale cetățenilor ei, împotriva bunului simț. Ca să-și spargă capul, cum se spune în popor. Și asta nu este o mândrie. Este ceva ce nu se poate spune într-o societate decentă. Cele „trei puncte” de suspensie le veți completa dvs… O astfel de politică vasală a dus la faptul că țara noastră plătește prețuri mari pentru gazul european — adică același gaz rusesc, cu sute de milioane în plus. Totul pe seama noastră, a simplilor contribuabili, iar acești bani ajung în buzunarele companiilor transnaționale europene și occidentale. În aceste scheme, reprezentanții regimului de la putere sunt ferm antrenați, cu implicarea și complicitatea birocrației de la Bruxelles.

Ceea ce este mai groaznic e că vom continua să plătim mult pentru gaz și în această iarnă, deoarece autoritățile nu pot asigura achiziția acestuia la un preț accesibil. Tarifele vor continua să crească, iar energia electrică se va scumpi și ea.

Imaginați-vă: mai mult de 15 miliarde de lei — cam atât, potrivit experților, i-a costat pe cetățenii Moldovei decizia politică a regimului de la putere de a renunța la gazul rusesc, începând din toamna anului 2021 și până în februarie 2024. Din cauza incompetenței guvernului PAS, care pur și simplu nu s-a preocupat să facă stocuri din vară, la prețuri reduse, având grijă doar de campania electorală a președintei, doar în primele 10 zile ale acestei ierni, potrivit calculelor liderului LDP, Vlad Filat, achiziția gazului la prețul de mai mult de 605 euro pe mia de metri cubi a provocat pierderi financiare de peste 540 de milioane de lei.

Dacă scopul este să aducă populația țării în pragul sărăciei totale, astfel încât procentul sărăciei absolute să ajungă nu la 34%, ci la 50-60%, atunci da, tactica aleasă de regimul Sandu-PAS, cum se spune, este exact în această direcție. Și pentru ce toate acestea? Pentru a plăcea partenerilor externi, vânzând toți cetățenii Moldovei pentru a satisface ambițiile politice ale unora. Doar că se pare că aici este mult mai rău, iar ambiții nu prea sunt. Există pur și simplu o prostie elementară, pentru care plătim toți.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE