Satul arde, baba se peaptănă. În plină criză energetică, șeful statului, Maia Sandu a părăsit țara pentru a efectua o vizită în România, unde a anunțat deschis susținerea pentru unul dintre cei doi candidați la prezidențiale. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că unii politicieni și experți i-au cerut implicarea în această criză și convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Securitate. Se pare însă că, pentru președintele țării, România este mai importantă decât propriul popor.
În ziua în care premierul Dorin Recean solicita introducerea stării de urgență și anunța demisii pe bandă rulantă, în legătură cu situația catastrofală din sectorul energetic în care ne-am pomenit, Maia Sandu și-a luat de urgență avionul și a plecat în România, în loc de urgență să elaboreze strategii pentru soluționarea problemei din țară. Aceasta s-a văzut cu Elena Lasconi, candidatul din partea USR la funcția de președinte al statului vecin, pe care a promovat-o deschis întreaga campanie electorală. Întrevederea are loc pe fundalul unor scandaluri, mesaje de ură și a dezbinării instaurate în societate română după ce candidatul independent Călin Georgescu a acumulat cele mai multe voturi în primul tur al scrutinul prezidențial, iar unele sondaje îl prezintă învingător și în cel de-al doilea.
În mesajul de după întâlnire, Maia Sandu spune că ”cel mai periculos pentru o națiune este când e cuprinsă de frică, dușmănie și îngrijorare, iar oamenii caută un lider cu caracter care să ne unească”. În timp ce moldovenii se gândesc cu frică la facturile uriașe și la riscul de a rămâne fără lumină, Maia Sandu cu zâmbet larg vorbește despre unirea tuturor românilor. Se pare că președintele nostru are nevoie de un lider care să ne unească pe toți.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova
Pentru o Românie puternică, respectată, pentru ca toți românii – și de acasă, și de peste hotare să fie uniți. Asta în condițiile în care anume șeful țării noastre a lansat mesaje caustice împotriva fostului său candidat și a tuturor celor care l-au susținut, ceea ce a dus la dezbinare și la ură fără precedent în rândul cetățenilor din Moldova.
Cu câteva zile în urmă, președintele Republicii Moldova și-a arătat susținerea și pentru protestatarii din Capitala Georgiei și a spus că țara noastră este alături, în aceste momente, de cetățenii georgieni și președintele Salome Zourabichvili.
Precizăm că, în prag de iarnă, Moldova s-a pomenit în fața unei crize energetice, pentru că autoritățile nu au aprovizionat țara la timpul oportun cu gaze naturale. Vara când combustibilul era ieftin, liderii puterii, printre ei și șeful Guvernului, erau ocupați cu promovarea Maiei Sandu în campania prezidențială. Cu toate acestea, Dorin Recean nu s-a simțit responsabil pentru eșecul pe segmentul gazelor și a dat vina pe trei demnitari din domeniu, cărora le-a cerut demisia. Este vorba de ministrul Energiei, Victor Parlicov, directorul interimar al Energocom, Victor Bînzari, și Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz. Șeful cabinetului de miniștri îi consideră vinovați pentru că, fie ar fi blocat, fie nu ar fi acționat la momentul potrivit pentru a achiziționa gaz la cel mai mic preț. Și obișnuită, probabil deja, să conducă țara în stare de urgență, guvernarea PAS intenționează să decreteze din nou această măsură, în sectorul energetic. Demisiile celor trei oficiali au stârnit un val de reacții și critici. Atât cei vizați, cât și unii experți au spus că Dorin Recean a căutat de fapt niște țapii ispășitori și i-a găsit, în loc să fie el cel care pleacă.