În timp ce întreaga Europă începe să se trezească după isteria anti- rusăSolicitarea făcută la ședința plenară de joi a rămas însă fără răspuns. Potrivit lui Ulanov, Parlamentul trebuie să analizeze recursul Curții Constituționale, în care sunt menționate încălcările legilor de către structurile statului, care au și dus la așa-zisa „furt al miliardului”. Însă liderul fracțiunii PAS, speakerul Igor Grosu, refuză să includă subiectul pe ordinea de zi.
Deputatul grupului parlamentar Victorie Denis Ulanov cere socoteală președintelui Parlamentului Igor Grosu. Potrivit acestuia, speakerul nu a reacționat nici acum la o decizie a Curții Constituționale emisă încă în 2022 prin care constată ilegalități la acordarea fondurilor și garanțiilor de stat pentru trei bănci falimentare. Solicitarea făcută la ședința plenară de joi a rămas însă fără răspuns.
Deputatul Denis Ulanov din grupul parlamentar „Victorie” a propus, în ședința de joi a Parlamentului, să se adauge pe ordinea de zi a următoarei sesiuni un raport despre măsurile luate în urma deciziei Curții Constituționale din 22 aprilie 2022. Atunci, înalta instanță a constatat că Guvernul și Banca Națională au încălcat grav Constituția și legile când între 2014 și 2015 au acordat fonduri și garanții de stat în valoare de aproape 15 miliarde de lei pentru trei bănci falimentare.
DENIS ULANOV, deputat Blocul Victorie
La 22 aprilie 2022, Curtea Constituțională a trimis un recurs special Președintelui Parlamentului Grosu, anexând probe și documente că Curtea Constituțională a constatat o încălcare gravă a Constituției și a legilor relevante de către guvernele din perioada 2014-2015 și conducerea al Băncii Naționale la alocarea banilor către 3 bănci și garanții de stat”„în ultima perioadă, Banca Națională a devenit inculpat financiar în cazul fraudei bancare. Reiese că, în caz de condamnare, Banca Națională este cea care va trebui să despăgubească Ministerul Finanțelor pentru daunele emise de garanțiile de stat.
Ulanov a subliniat că, în ultima perioadă, Banca Națională a devenit inculpat financiar în cazul fraudei bancare. Potrivit acestuia, în caz de condamnare, instituția este cea care va trebui să ramburseze Ministerului Finanțelor garanțiile de stat emise.
Parlamentarul a cerut un raport detaliat privind acțiunile întreprinse în acest caz și a arătat spre afirmația Curții care a subliniat că rolul Parlamentului este să verifice legalitatea acțiunilor guvernului și să asigure respectarea interesului public. Însă, potrivit lui Ulanov acest document a fost ascuns de deputați, examinarea sa nu a avut loc nici până în prezent, iar PAS refuză cu încăpățânare să analizeze această problemă.