În fața majorării prețurilor la gaz, directorii instituțiilor de învățământ se pregătesc pentru facturi care vor arde bugetele școlilor și așa nu foarte mari. La Gimnaziul „Alexandru Grosu” din Dobrușa, raionul Șoldănești, soluțiile salvatoare par să fie sobele vechi, adăpostind instituția într-un colț al trecutului, dar dovedindu-se utile în fața unei crize energetice tot mai acute. Într-o atmosferă tensionată, directorii și fochiștii se zbat pentru a menține căldura în clasele înghețate, având grijă ca resursele de lemne și cărbune să fie folosite cu chibzuință.
În fața majorării prețurilor la gaz, directorii instituțiilor de învățământ se pregătesc pentru facturi care vor arde bugetele școlilor și așa nu foarte mari. La Gimnaziul „Alexandru Grosu” din Dobrușa, raionul Șoldănești, soluțiile salvatoare par să fie sobele vechi, adăpostind instituția într-un colț al trecutului, dar dovedindu- se utile în fața unei crize energetice tot mai acute. Într-o atmosferă tensionată, directorii și fochiștii se zbat pentru a menține căldura în clasele înghețate, având grijă ca resursele de lemne și cărbune să fie folosite cu chibzuință.
Gimnaziul „Alexandru Grosu” din satul Dobrușa, raionul Șoldănești, s-a conectat anul trecut la rețeaua de gaz, dar a decis să păstreze și sobele tradiționale, și se pare că bine a făcut pentru că o ajută să facă economii, după ce au fost majorate tarifele.
CHIRIL, fochist
– Aici dvs sunteți responsabil, aveți grijă ca să fie totul în regulă? – Da, corect.
– Aprinderea merge automat, dăm drumul la două cazane, temperatura o menținem la 60 de grade până la ora
– Și în timpul vacanței dvs faceți focul în sobe? – În sobe, da, corect. – Cum este procesul de încălzire mai ales cu lemne? – Normal, bine, aprindem dimineața focul cu lemne, după cu cărbune.
Din cazangerie mergem în școală, unde, la fel, ca în trecutul îndepărtat, domnește mirosul de lemne și cărbune.
– Aici se facem focul și se încălzesc două clase, sala opusă și sala de aici, clasa 9-a și cu clasa a 6-a.
Directoarea ne mai spune că focul se face doar în timpul vacanței, din raționamente clare.
IULIA GROSU, director I.P Gimnaziul ”Alexandru Grosu”, s.Dobrușa
– Dorim să facem o economie, noi ne alimentăm cu gaze.
– La moment avem cu ce achita facturile, ne este frică de viitor.
Având în vedere incertitudinea din sectorul energetic al țării noastre, administrația școlii nu vrea să renunțe la aceste sobe, chiar dacă, în alte părți ale lumii, aceste surse de încălzire au fost demult uitate.
IULIA GROSU, director I.P Gimnaziul ,,Alexandru Grosu”, s.Dobrușa
– Noi din 2023 deja avem gaz, noi ne-am încălzit doar cu sobe.
– Ele au fost demult construite, dar noi an de an le înoim. Și anul trecut au fost reparate, le reparăm an de an.
Școala din Dobrușa nu este singura care se încălzește la sobe. Legătura cu trecut, în fața viitorului incert, o păstrează și alte 22 de instituții de învățământ din toată țara.