În seara zilei de 5 decembrie, mii de cetățeni care depuseseră cereri pentru compensațiile de sezon rece au avut surpriza de a descoperi că au fost etichetați „non-vulnerabili” în cabinetele lor personale.
Această eroare, spun autoritățile, nu reflectă decizia finală privind eligibilitatea pentru ajutoarele destinate gospodăriilor afectate de criza energetică. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a asigurat cetățenii că sistemul a fost corectat și că procesul de analiză a cererilor este în continuare în desfășurare. Iar informația finală privind eligibilitatea pentru compensații va fi disponibilă în curând în cabinetele personale.
Anul acesta, condițiile de eligibilitate pentru a beneficia de compensații sunt mai dure. Analiza cererilor are loc prin intermediul a 11 filtre, cum ar fi veniturile declarate, valoarea proprietăților, consumul de energie din anul precedent, dar și statutul fiecărui membru al gospodăriei. Autoritățile au decis să ofere compensațiile sub formă de plăți directe, nu prin reducerea facturilor. Valoarea ajutorului variază între 300 și 800 de lei, în funcție de necesitățile gospodăriei și sursa de încălzire. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a promis că va crește cuantumul despăgubirilor dacă va crește și tariful la gaze.
Cu toate acestea, el nu a putut spune cât de semnificativ va fi impactul acestei majorări. Asta mai ales că a fost alocat un buget de 2 miliarde de lei pentru compensațiile din acest sezon, sumă semnificativ mai mică decât în anii anteriori, când ajutoarele au depășit 2,5 miliarde de lei sau chiar 5 miliarde în 2022-2023.