Anunțul Guvernului, precum că salariile profesorilor ar urma să fie majorate cu doar 200 de lei, a nemulțumit cadrele didactice. Cu un salariu și așa mizer, profesorii spun că sunt îngroziți de situația în care s-au pomenoit în plină iarnă și nu au habar cum se vor descurca, în condițiile în care tariful la gaze a crescut, urmând scumpiri atât la servicii, cât și la produse.
Unii dintre ei spun că, la sfârșit de lună, sunt nevoiți să ia bani cu împrumut pentru a-și întreține familia, întrucât leafa pe care o au, nu le ajunge.
La Liceul teoretic cu profil de arte ”Ion și Doina Aldea – Teodorovici” din Capitală activează 86 de cadre didactice. Liderul sindicatelor din cadrul instituției, Liliana Babii spune că salariul unui profesor ajunge până la 7.000 de lei. În aceste condiții, ei sunt nevoiți să supravețuiască, având de cele mai multe ori în spate și o familie pe care trebuie s-o întrețină.
Liliana Babii spune că profesorilor nu le rămâne decât să iasă la proteste, pentru a se face auziți de autorități, așa cum Federația Sindicală din Educație și Știință a cerut o majorare de 35 la sută a lefurilor.
LILIANA BABII, liderul sindicatelor, liceul ”Ion și Doina Aldea – Teodorovici”
Avem și profesori cu trei copii și chiar îmi dau și eu întrebarea, cum supravețuiesc și mai lucrează, au peste 22 de ani lucrați în școală, cu trei copii și cum mai supravețuiesc ei să lucreze, să reziste de la salariu, la salariu și copiii sunt toți elevi, cheltuielile sunt mari. Dacă luăm prețurile de pe piață cu salariile care le avem, noi totuși supravețuim. Că 9 procente nu este simțitor, el nu se simte, sunt 200 de lei și…
O să susținem și noi sindicatele și cred că o să ieșim și o să ne cerem drepturile, că totuși ne impun să ieșim să ne cerem drepturile.
Liliana Babii afirmă că pentru munca colosală pe care o depun în formarea noilor generații, profesorii nu sunt răsplătiți pe măsură, în timp ce funcționarii de la guvernare trăiesc cu salarii grase.
LILIANA BABII, liderul sindicatelor, liceul ”Ion și Doina Aldea – Teodorovici”
Da, eu înțeleg că ei sunt persoane de stat, muncesc, dar și noi muncim. Noi tot muncim și nu cred că un profesor trebuie să fie achitat cu 7000 de lei pentru un salariu. Unii zic că, știți cum se spune, una două, se spune că ”v-au mărit salariile”, dar niciodată nu se spune cu cât. Nu se spune că s-a mărit cu 200 de lei, cu 100 de lei. Societatea crede că mărirea salariilor la noi vine până la 20, la 18 mii, dar nu este așa.
Natalia Gojan munceste în calitate de profesoară de 22 de ani și spune că nu poate numi ”majorare” noutatea dată de Guvern. Pentru a ajunge la muncă, vine în Capitală în fiecare zi cu transportul public din orașul Strășeni, iar asta, zilnic presupune cheltuieli, nemaivorbind de alte nevoi casnice pe care le are orice familie.
NATALIA GOJAN, profesoară de geografie, Liceul ”Ion și Doina Aldea – Teodorovici”
Eu sunt din Chișinău, așa că mai rămânem câteodată și la părinți în Chișinău, dar facem naveta Chișinău-Strășeni și cu trei copii pe care îi aduc cu mine la liceu, pentru că, dacă rămân în Strășeni, nu au în grija cui să fie acolo și călătoria pe zi ne costă o sută și… pe zi.
– Cu transport public?
– Cu transportul public, da.
Așteptăm să se gândească într-o zi și la noi, pentru că, nu știu de ce, profesorii, pedagogii sunt lăsați și nu doar cei din învățământul liceal, dar și cei din învățământ preșcolar. Cumva suntem lăsați uitării și doar ni se dă așa cu puțintelul, 9 procente sau și mai puțin.
În aceeași situație se află și alți profesori, care nu au nici cea mai mică închipuire de cum vor face față vremurilor care au ajuns.
MARIANA PROGUZA, profesoară de limbă engleză la Liceul teoretic ”Petru Rareș”
Noi suntem doi bugetari în familie, eu – profesoară, soțul este salvator, pompier. Cam greu cu doi copii, să vă spun sincer, chiar mi-e frică de majorarea prețului la gaze și mai așteptăm, adică, la sfârșit de lună, în ultima săptămâna, cam împrumutăm.
Primisem de la cineva din rude o remarcă că, ”dacă nu-ți convine salariul, schimbă-ți profesia” și m-a indignat un pic, cum adică, în țara noastră nu trebuie să avem pompieri și profesori?
Am vrea totuși un pic mai mare, mai… să ne ajungă până la sfârșit de lună. În vacanță nu am fost niciodată și nici nu plănuiesc. Toată vara o petrecem pentru a optimiza, pentru a încălzi casa, pentru a cumpăra lemne și tot așa.
Am vrea să fie mai bine, ca noi tot ca profesori să punem spune copiilor, ”e bine, profesia asta e frumoasă, este apreciată, de aceea mergeți și voi vă rog”.
ALIONA BATRÂNCEA, învățătoare la Liceul teoretic ”Petru Rareș”
Din punct de vedere profesional nu aș spune că este o majorare destul de eficientă, este mai puțin decât noi ne gândeam, știind că din partea sindicatelor a fost propus procentul mai mare decât este.
Dar ar trebui să fim apreciați la justa valoare și dacă este vorba de niște proteste, eu cred că fiecare ar pune mâna și glasul la acest lucru, căci muncim și muncim destul de mult și în condițiile în care prețurile cresc de zi cu zi și noi nu ținem pasul, într-adevăr.
LUDMILA MATEI, profesoară de limba italiană
Aceștia de sus văd care este situația în RM și dacă tot spun că au grijă de noi și ne-au promis atât de multe, nădăjduim, doar cu nădejdea. Nu putem lăsa mâinile în jos și să mergem în altă parte.
Ținând cont că deja ne-au anunțat despre majorările prețurilor la gaz și la celelalte, evident că e foarte puțin. Mai avem și copii, mai avem și…
Dar dacă afirmațiile precum că ei au grijă de noi nu se vor adeveri, desigur că vom recurge și la proteste.
Cât despre personalul auxiliar angajat în instituțiile de învățământ, acesta a rămas practic uitat de autorități, susțin chiar ei.
ALEXANDRU, paznic la liceul ”Ion și Doina Aldea – Teodorovici”
Desigur, trebuie și nouă să ne majoreze, fiindcă la personalul tehnic, suntem de părere, rămânem uitați de multe ori și, de obicei, măresc la profesori și la medici, dar personalul tehnic, cum am spus, este uitat.
Materialele de construcție cât sunt de scumpe, lucrul, lemnul, metalul, dar absolut tot și în general, viața a devenit mai costisitoare și mai grea.
– Pentru ce vă ajunge salariul acesta de 5000 de lei, vă ajunge să plătiți și comunale, și…?
– Ajunge, dar ce să fac, când primesc pun aparte pentru comunale, pentru că dacă le las pe a doua lună, mie mi-e foarte greu. Am o mie jumătate pe… încă a doua lună 3000 și tot e greu.
Măcar și nouă, pentru că noi tot muncim, pentru că aici sunt mulți copii și acum când e glod și avem de lucru tot mult, măcar un pic și nouă acolo.
Amintim că, în 2024, salariile profesorilor au fost majorate cu 15%, deși sindicatele cereau 20%. Sindicatele din educație amenință cu proteste și solicită creșteri salariale mai mari decât cele stabilite în proiectul Bugetului pentru anul următor, de doar 9 la sută.