Criza energetică, creșterea prețurilor, măsurile de sprijin insuficiente și indignarea cetățenilor – la un astfel de tablou asistăm astăzi, în Moldova. Pensionarii, ca unul dintre cele mai vulnerabile grupuri ale populației, au rămas practic fără sprijin, în fața provocărilor economice.
Cum evaluează acțiunile autorităților și care consideră ei că este adevărata problemă, aflăm din următorul reportaj.
Creșterea prețului la gaz și viitoarea majorare a tarifelor la energie electrică, precum și inevitabila scumpire în lanț a produselor și serviciilor comunale îi determină pe pensionari să-și pună o întrebare crucială: cum vor supraviețui? Indexarea pensiilor cu 6%, anunțată de guvern, provoacă mai degrabă dezamăgire în rândul persoanelor în vârstă. Aceștia o consideră insuficientă și spun că este mizeră.
Mulți sunt de părere că astfel de măsuri par a fi, mai curând, o batjocură la adresa oamenilor simpli, mai ales în contrast cu salariile mari ale funcționarilor publici.
Desigur, este chiar ridicol să vorbim despre asta, pur și simplu ridicol, să meargă Guvernul la magazin, să vadă prețurile! Să plece la piață, să vadă cum cresc prețurile în fiecare zi.
Aceasta este politica statului nostru, ducem o politică greșită, nu ne gândim la oameni, ne gândim la ambițiile politice. Mai mult, iată opinia unui om simplu: autoritățile s-au vândut și acum nu mai au niciun fel de voință. Cum li se spune, așa fac. Cui s-au vândut? Stăpânilor din Vest.
-Guvernul a anunțat că va indexa pensiile cu 6%.
-Știm!
– Ce părere aveți despre acest lucru, pentru dumneavoastră este suficient?
-Oricum nu ne vor da mai mult!
-De ce?
-Pentru că știu cum e Guvernul.
Guvernul nostru nu are grijă de cetățeni și de pensionari?
Are grijă în primul rând de el. Da, acolo salariile sunt de 60-80 de mii, iar oamenii se descurcă cum pot.
În plus, autoritățile au renunțat la inițiativa Blocului „Victorie”, care propunea majorarea pensiei minime până la 5000 de lei, deși, în opinia cetățenilor, aceasta ar îmbunătăți semnificativ viața lor.
Deputații din cadrul blocului „Victoria” au propus autorităților să majoreze pensia minimă pentru pensionari până la 5000 de lei. Ce părere aveți, dacă pensia minimă ar fi de 5.000 de lei, ar fi mai bine?
-Da, cu siguranță ar fi mai bine!
-Pentru ce v-ar ajunge acești bani?
-Păi, pentru mâncare, că haine nu-mi mai trebuie, înțelegeți?
De ce autoritățile nu au luat în considerare aceste propuneri? Pentru că fură, le este convenabil.
-Așa este, cum spun ei, „pregătește sania din vară”, știți vorba asta, pentru că trebuia să cumpărăm gazul din vară, nu iarna
-Vă ajung cei 6% pentru ceva?
-Pentru ce să-mi ajungă? Vor adăuga doar 100 de lei.
-Nu ajung pentru nimic.
Până acum, guvernele cu cât au indexat pensiile? A fost și 12%, și 10%, ba și mai mult. Blocul „Victorie” a propus autorităților moldovenești să ridice pensia minimă la cel puțin 5000 de lei.
Clar că ar fi fost mai bine, ar fi ajuns la 3.000 și 5.000. Este o mare diferență mare, desigur, ne-ar fi ajuns – măcar pentru medicamente, că oricum nu sunt suficiență pentru plata serviciilor comunale.
-De ce autoritățile nu au acceptat această propunere?
-Pentru că nu le este convenabil.
Pentru majoritatea persoanelor în vârstă rămâne deschisă întrebarea: cum să trăiești dintr-o pensie mizerabilă?
-Guvernul a spus că va majora pensiile cu 6%. Spuneți-mi, ce înseamnă 6% pentru dumneavoastră?
-Este zero!
-Zero, nu ajunge pentru nimic, nu-i așa?
– Desigur.
-Cum veți supraviețui, fiind pensionară?
-Nici nu știu, sincer, nu știu
-Cum considerați, autoritățile nu se îngrijesc de pensionari?
-Desigur, nu se îngrijesc, deloc nu au grijă de oameni oameni!
-De ce?
-Pentru că îi interesează doar ceea ce e a lor, trăiesc în căldură, în apartamentele lor.
-Pentru ce vă ajung aceste 6%?
-Consider că este prea puțin!
-Ce sunt 200 de lei? Atât cât să mergi o dată la magazin.
-Vezi să nu cadă ei? Știți de ce?
-De ce?
Pentru că ajută atât de „mult” – în ghilimele – oamenii ca să nu o ducă greu.
În opinia pensionarilor, ajutorul real din partea statului ar trebui să se manifeste nu prin creșteri simbolice, ci prin schimbări fundamentale în politicile sociale. Totuși, astăzi situația din Moldova este una în care, în ciuda declarațiilor și promisiunilor răsunătoare, cetățenii simpli se simt uitați și singuri în fața dificultăților economice.