Tariful la electricitate se va dubla imediat după Anul Nou. Pronosticul a fost făcut de coproprietarul companiei Natural Gaz, Arcadie Vicol, în cadrul emisiunii „Суть дела”. Specialistul consideră că Republica Moldova se află în pragul uneia dintre cele mai grave crize energetice din întreaga sa istorie de independență a țării.
Astăzi, 80% din energia electrică consumată de malul drept al Republicii Moldova este produsă în regiunea transnistreană, pe bază de gaz rusesc, livrat pe malul stâng al Nistrului tranzitând teritoriul Ucrainei. Cu toate acestea, potrivit lui Arcadie Vicol, în ajunul unei posibile întreruperii, la data de 31 decembrie, a acestui tranzit de către partea ucraineană, încă nu există un răspuns la întrebarea principală.
ARCADIE VICOL, coproprietarul companiei Natural Gaz
Dacă acest traseu se oprește, iar furnizorul nu a rezervat capacități alternative pe coridorul din sud, aceasta înseamnă că gazul nu va mai ajunge în Transnistria. În acest caz, noi, în calitate de traderi, dar și toți consumatorii, atât de pe malul drept, cât și de pe malul stâng, ne întrebăm: „Care este planul? Care este planul autorităților, al ministerului, al „Moldovagaz” și al „Energocom” pentru a depăși această criză?”
Specialistul este convins că, în cazul unui astfel de scenariu negativ, tariful la energia electrică s-ar putea dubla chiar la începutul anului 2025.
ARCADIE VICOL, coproprietarul companiei Natural Gaz
Auzim că, în cel mai rău caz, tariful la energia electrică va crește cu 50%, dar calculele elementare ne arată că, bazându-ne pe prețurile actuale la gaz, ar trebui să ne așteptăm la o dublare a tarifelor la energia electrică.
Amintim că, în prezent, Republica Moldova achiziționează energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, la un preț de 61 de euro pentu un megawat-oră. Aproximativ 5% din volumul necesar de energie electrică îl cumpărăm din România, la un preț cuprins între 650 și 800 de euro.
Începutul sezonului de încălzire în Republica Moldova a fost deja marcat de o creștere a tarifului la gaz. Conform deciziei ANRE, prețul s-a majorat de la 12 lei și 15 bani la 16 lei și 74 de bani.
Un simplu calcul arată că, pentru pensionarii care primesc o pensie de puțin peste 3.000 de lei, această creștere este o adevărată catastrofă. De exemplu, pentru încălzire, consumând 250 de metri cubi de gaz, aceștia vor trebui să plătească aproximativ 4.175 de lei. Iar dacă se va scumpi și energia electrică, aceasta va deveni o povară insuportabilă pentru majoritatea cetățenilor Republicii Moldova.