„Nu s-a căutat vinovatul, ci un țap ispășitor”. „Toți sunt de vină, numai nu premierul și Vadim Ceban”. Cam așa au comentat directorul interimar al Energocom, Vadim Bînzari, dar și membrul
Consiliului de Observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat, decizia premierului de a-i demite din funcții. Totodată, Dorin Recean este acuzat că ar distribui falsuri și că a demonstrat că nu există voință politică pentru a face ordine la Moldovagaz. Au avut o replică la acest subiect și Comunitatea WatchDog, din care face parte Sergiu Tofilat, dar și Consiliul de administrație al Energocom.
Șeful interimar al companiei energetice de stat, Victor Bînzari, unul dintre cei trei oficiali găsiți vinovați de criza gazelor, susține că instituția pe care o conduce și-a îndeplinit toate obligațiile legale, iar prin decizia sa, premierul Dorin Recean nu a căutat vinovatul, ci doar un țap ispășitor.
VADIM BÎNZARI, director interimar Energocom
Cred că a fost o decizie care nu a fost analizată cap-coadă. Deoarece eu în calitate de director și toată echipa Energocom în toată această perioadă am participat la toate licitațiile care au fost organizate de Moldovagaz, cât și de alte companii din regiune.
Responsabilitatea noastră de a cumpăra gaze s-a finalizat o dată cu dispoziția Comisiei Situații Excepționale, unde era indicat că noi livrăm gaze pentru perioada ianuarie-aprilie, după aceasta perioadă Energocom nu mai avea această obligație. Eu consider că nu s-a căutat vinovatul, dar doar un țap ispășitor. Ce urmează să faceți? Cred că să mă duc un pic în concediu.
Contactat de noi, ministrul Energiei, Victor Parlicov nu ne-a răspuns la telefon. Acesta nu a reacționat oficial nici oficial la acuzațiile premierului Dorin Recean și nici la demisie.
Și-a expus însă opinia, Sergiu Tofilat, după ce a rămas fără fotoliul de membru în Consiliului de Observatori al Moldovagaz și salariul de peste 100 de mii de lei. El s-a declarat „surprins” de declarațiile făcute de premier și l-a acuzat că distribuie falsuri.
„Eu nu am competențe de a bloca achizițiile de gaze și el știe asta foarte bine. Am cerut de la Moldovagaz să nu cumpere tot volumul pentru iarnă într-o zi, exact asta a fost una din recomandările după audierea de la parlament.
Îmi voi prezenta cererea de demisie, dar voi continua să investighez activitatea Moldovagaz și să informez opinia publică.
Lupta nu s-a încheiat. Este mizerabil ce se întâmplă, noi nu pentru asta am protestat în perioada statului capturat”,a scris Tofilat pe rețelele de socializare.
”Eu nu am competențe de a bloca achizițiile de gaze și el știe asta foarte bine. Am cerut de la Moldovagaz să nu cumpere tot volumul pentru iarnă într-o zi, exact asta a fost una din recomandările după audierea de la parlament.
Îmi voi prezenta cererea de demisie, dar voi continua să investighez activitatea Moldovagaz și să informez opinia publică. Lupta nu s-a încheiat. Este mizerabil ce se întâmplă, noi nu pentru asta am protestat în perioada statului capturat”
În contextul declarațiilor și deciziilor prezentate de Guvern, a venit cu o reacție Comunitatea WatchDog.MD, care l-a delegat pe Tofilat la Moldovagaz, ca reprezentant al societății civile.
Pe pagina de Facebook, organizația a scris că afirmațiile privind responsabilitatea lui Sergiu Tofilat în eventuala blocare a achizițiilor de gaze naturale la prețuri avantajoase nu este argumentată și că acesta a acționat la MoldovaGaz în interesele acționarului.
Totodată, ONG-ul afirmă că periclitarea procesului de achiziții este în mare măsură vina directorului interimar al MoldovaGaz – Vadim Ceban, lucru documentat în detalii, spune organizația fără să prezinte și dovezi”.
Și membrul Consiliului de administrație al Energocom a venit cu o reacție la acest subiect. El a precizat că în loc Recean să demisioneze personal, a găsit țapi ispășitori.
”Toți sunt de vină, doar nu el și Vadim Ceban. Am reproșuri față de Parlicov, pentru că a tăcut mult timp legat de conflictul său cu Recean privind schimbarea conducerii Moldovagaz și cred că poartă o parte din vină pentru tot ce s-a întâmplat, dar nu la fel de mult ca Ceban și Recean.
Deși nu am cele mai bune relații cu domnul Bînzari, nu văd nicio vină din partea lui în această criză, după ce a dispărut obligativitatea Moldova Gaz să cumpere metanul de la Energocom.
Dar voi nici măcar la ședința Consiliului nu ați scos niciodată acest subiect. Domnul Tofilat, în genere, a ajuns să fie luat în vizor pentru că a fost primul care a spus public cine îl protejează pe Vadim Ceban.
Rușine, domnule Recean să vă ascundeți după strelocnici și să uitați că anume Dumneavoastră ați promis în septembrie că tarifele nu vor fi majorate”, a scris Slusari pe rețelele de socializare.
”Toți sunt de vină, numai nu el și Vadim Ceban. Am reproșuri față de Parlicov în legătură că el foarte mult timp a tăcut despre conflictul lui cu Recean în privința schimbării conducerii Moldova Gaz și cred că este vina lui în tot ce s-a întămplat. Dar mai mică decăt vina lui Ceban și Recean.
Nu am cele mai bune relații cu domnul Bînzari, dar nu văd deloc vina lui în această criză după ce a dispărut obligațiunea Moldova Gaz să cumpere metanul de la Energocom. Dar voi nici măcar la ședința Consiliului nu ați scos niciodată acest subiect. Domnul Tofilat îngenere a nimerit под раздачу pentru că primul a spus public cine îl protejează pe Vadim Ceban.
Rușine, domnule Recean să vă ascundeți după strelocnici și să uitați că anume Dumneavoastră ați promis în septembrie că tarifele nu vor fi majorate”.
Președintele MoldovaGaz, Vadim Ceban, a declarat anterior că „persoane publice” și „experți în energie” au început să difuzeze o teză foarte simplă și eficientă, în opinia lor, pentru a denigra activitatea companiei și pe el personal.
„Declar cu responsabilitate că SA Moldovagaz deține toate documentele care dovedesc corectitudinea acțiunilor întreprinderii în procesul de pregătire a sezonului de încălzire 2024/2025, iar acestea vor fi prezentate la audierile în Parlament”, a menționat Ceban.