Moțiunea simplă depusă de Blocul Victorie încă acum trei săptămâni, referitoare la activitatea guvernului pentru acordarea votului de neîncredere nu a fost inclusă în ordinea de zi de majoritatea PAS.
Este o încălcare flagrantă a regulametului Parlamentului, spune deputatul Vasile Bolea, care susține că orice moțiune trebuie să fie supusă dezbaterii. În ședința de azi, ca de fiecare dată, au fost respinse au fost respinse și alte inițiativele legislative propuse de deputații Blocului ”Victorie”.
Și BCS a depus o moțiune de cenzură asupra activității Guvernului, fiind nemulțumit de politicile privind securitatea energetică a țării.
Deputatul Vasile Bolea susține că deși conform regulamentului Parlamentului, orice moțiune trebuie să fie supusă dezbaterii de Biroul Permanent, care are obligația de a stabili ziua în care această moțiune va fi dezbătută, acest lucru nu s-a întâmplat.
VASILE BOLEA, deputat Blocul ”Victorie”
Acest proiect este perfect legal, cu număr necesar de semnături, cu dispozitiv, motivație. Deja au trecut 14 zile lucrătoare și urmează să fie supus dezbaterii. De aceea, rog să includem pe ordinea de zi acest proiect de moțiune simplă și să-l dezbatem în plenul Parlamentului.
DOINA GHERMAN, vicepreședinte al Parlamentului, deputat PAS
Biroul permanent s-a întrunit ieri în ședința sa și a examinat proiectul moțiunii simple, respectiv subiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi examinat în ședința plenului de azi, respectiv această moțiune nu se regăsește pe agenda de azi.
VASILE BOLEA, deputat Blocul ”Victorie”
Este prima dată în istoria parlamentarismului când fie și o majoritate formată dintr-un partid încearcă să construiască sau să scrie reguli noi nefiind ele înserate în lege, în regulamentul Parlamentului.
Vasile Bolea a mai cerut audierea ministrului Finanțelor, după ce a spus că bugetarii nu vor primi primele pentru rezultatele muncii din 2024 însă nici această propunerea nu a fost aprobată. Nu a fost aprobată nici audierea conducerii ministerului Afacerilor Interne, SIS și a serviciuluii vamal.
VASILE BOLEA, deputat Blocul ”Victorie”
În legătură cu cazyurile frecvente de depistare a dronelor pe teritotriul RM. Dacă anterior se credea cămaceste aparate de zbor au cumva o legătură cu conflictul din țara vecină, realitatea sa dovedit a fi nalta. Aceste drone sunt un mijloc eficient de trafic de droguri din Ucraina către țările UE. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Deputații PAS au refuzat să includă pe ordinea de zi și alte inițiative propuse de grupul parlamentar „Victorie”. Una dintre ele este de a majora pensia minimă la 5 mii de lei.Deputatul Regina Apostolova a propus modificarea Legii privind sistemul de pensii.
REGHINA APOSTOLOVA, deputat Blocul Victorie
Guvernul a anunțat că pensia minimă nu va depăși 3.300 de lei și numai pentru pensionarii cu mai mult de 40 de ani de vechime. Această abordare este inacceptabilă. Prin urmare, propunem proiectul nostru, care prevede stabilirea unei pensii minime la un nivel de minim 5.000 de lei.
Inițiativa a fost respinsă de majoritatea parlamentară. O altă inițiativă propusă de Reghina Apostolova și care a fost respimsă ține de revizuirea a formulei de calcul a indexării pensiilor astfel încât mărimea acesteia să fie de cel puțin 10-15%.
REGHINA APOSTOLOVA, deputat Blocul Victorie
Autoritățile au anunțat deja că indexarea nu va depăși 6,1%. Având în vedere inflația din ultimii ani, o astfel de indexare este o batjocură la adresa pensionarilor noștri.
Este urgent schimbarea formulei de calcul – indexarea ar trebui să fie de cel puțin 10-15%, ținând cont de scăderea puterii de cumpărare din ultimii ani. Proiectul nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Deputatul Denis Ulanov a solicitat ca la următoarele ședințe, parlamentul să raporteze asupra măsurilor luate în conformitate cu o scrisoarea a Curții Constituționale trimisă anterior.
DENIS ULANOV, deputat Blocul Victorie
La 22 aprilie 2022, Curtea Constituțională a trimis un recurs special Președintelui
Parlamentului Grosu, anexând probe și documente că Curtea Constituțională a constatat o încălcare gravă a Constituției și a legilor relevante de către guvernele din perioada 2014-2015 și conducerea al Băncii Naționale la alocarea banilor către 3 bănci și garanții de stat”„în ultima perioadă, Banca Națională a devenit inculpat financiar în cazul fraudei bancare.
Reiese că, în caz de condamnare, Banca Națională este cea care va trebui să despăgubească Ministerul Finanțelor pentru daunele emise de garanțiile de stat. Nu este la ordinea de zi.
Tot la ședința Parlamentului, Blocul Socialiștilor și Comuniștilor a depus o moțiune de cenzură, semnată de 26 de parlamentari. Potrivit acestora, Cabinetul de Ministri este incapabil să administreze țara, împingând-o într-o nouă criză energetică.
În replică, deputatul PAS Radu Marian, i-a acuzat pe comuniști și socialiști că vor „să slăbească instituțiile statului” prin această moțiune de cenzură. Menționăm că, majoritatea PAS respinge aproape toate inițiativele opoziției din parlament, nefiind de acord nici măcar să le includă pe ordinea de zi.
În acest context, Asociația Promo-Lex, care monitorizează activitatea legislativului, a declarat în repetate rânduri că majoritatea parlamentară restrânge drepturile colegilor săi din opoziție și încalcă regulamentele parlamentare.
Astfel, conform Regulamentului, inițiativele fracțiunilor parlamentare de opoziție, precum și ale deputaților din opoziție fără partid, au prioritate în formarea ordinii de zi a primei ședințe plenare din fiecare a șasea săptămână de la începutul sesiunii
parlamentare.
„În timpul sesiunilor parlamentare ar trebui să fie organizate două-trei ședințe dedicate proiectelor opoziției, dar, din păcate, acest lucru nu se întâmplă”, a declarat Promo-LEX într-unul din rapoartele sale.