Cadrele didactice amenință cu proteste și solicită creșteri salariale mai mari decât cele stabilite în proiectul Bugetului pentru anul următor. Nemulțumirea lor a apărut după ce Guvernul a propus o majorare a lefurilor angajaților din sectorul public, începând cu 1 ianuarie, de doar 200 de lei. Într-o declarație publicată pe rețelele sociale de Federația Sindicală din Educație și Știință, aceștia susțin că autoritățile nu au ținut cont de cerințele lor la întocmirea documentului și nu au organizat consultări, așa cum s-a procedat în trecut. Frustrarea angajaților din învățământ nu se oprește aici, ei menționând că, în acest an, ar putea rămâne și fără stimulente financiare, amânate pentru 2025.
Mai mult decât atât, membrii sindicali își exprimă nedumerirea față de faptul că, în ultimele trei luni, nu a fost convocată ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, care potrivit legislației trebuie să organizeze discuții ori de câte ori este nevoie, dar nu mai rar de o dată pe lună.
Iar acum se cere întrunirea structurii pentru a analiza proiectele bugetului de stat, ale asigurărilor sociale și ale fondurilor de asistență medicală. Importanța discuțiilor este menționată având în vedere că, așa cum prevede legea, această comisie are rol consultativ în elaborarea strategiilor și politicilor social-economice, ceea ce înseamnă că Guvernul trebuie să ceară opinia partenerilor sociali, în persoana sindicatelor și patronatelor, atunci când întocmește cheltuielile sociale, ceea ce nu s-a întâmplat.
Astfel, la insistența sindicatelor, miercuri, a fost programată o întâlnire a acestora cu premierul Dorin Recean, pentru a discuta între altele și problema ajustării Valorii de Referință la parametrii solicitați. Contactat de Canal 5, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Sergiu Sainciuc, a declarat că, dacă vor avea loc sau nu proteste va depinde de rezultatul negocierilor.
SERGIU SAINCIUC, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova
– Da, ne-am întâlnit, am discutat toate aspectele legate de bugetul de stat, bugetul de asigurări sociale de stat, de salariul minim pe țară.
– Noi urmează să lucrăm cu comisiile parlamentare, cu deputații să-i convingem ca situația să fie schimbată cât este posibil de schimbat și în dependență de ce vom obține, atunci Comitetul Confideral cu organul de conducere vor hotărî ce facem.
Amintim că președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România s-a declarat șocat de nivelul scăzut al salariilor pe care le primesc profesorii din Moldova. Acesta afirma că, pentru comparație, leafa sa, de profesor de clase primare, este de 2000 de euro. El a precizat că a ajuns să fie remunerat datorită vechimii în muncă, a gradelor didactice, dar și după greva generală declanșată anul trecut în sistemul de învățământ din România, care a implicat 150.000 de profesori și încă 70.000 de cadre didactice și auxiliare. La noi însă, un profesor începător primește circa 10.000 de lei brut, iar unul cu experiență – până în 15.000 de lei.
Recent, ministrul Educației și Cercetării a declarat că în anul acesta nu vor exista majorări de salarii pentru cadrele didactice, întrucât lefurile dascălilor au crescut de la 1 ianuarie 2024 și că următoarea majorare e planificată pentru anul viitor.