-1.2 C
Chișinău

Bugetul 2025: promisiuni sociale și creșteri insuficiente în contextul unei datorii publice galopante și sărăcie în creștere

 Guvernul regimului Sandu-PAS a aprobat proiectul bugetului de stat pentru 2025. Și nu destul că Executivul condus de Dorin Recean a întârziat cu câteva luni în adoptarea acestuia, autoritățile l-au mai și denumit „buget al sprijinului social”. Cât de cinic este acest lucru, a devenit clar din brieful lui Recean, susținut după ședința guvernului.

În cadrul acestuia, el a recunoscut că, da, banii din buget nu sunt suficienți pentru toți, dar autoritățile, chipurile, lucrează pentru a găsi resurse pentru o majorare mai mare a salariilor și pensiilor.

Astfel, cu o mână dau firimituri, iar cu cealaltă iau totul. Ce rație a decis să aloce guvernarea profesorilor, medicilor și pensionarilor, anul viitor, vedeți în reportajul nostru.

Pe rețelele sociale deja se glumește că aceasta este o adevărată „atracție a generozității” din partea prim-ministrului Dorin Recean, care a declarat cu mândrie în fața presei că guvernul PAS, se pare, este alături de toți cetățenii și înțelege că principala lor grijă sunt veniturile.

Numai că Recean nu a menționat că pentru majoritatea locuitorilor din Moldova, veniturile, datorită eforturilor miniștrilor săi, sunt mizere și că, deja în această iarnă, din cauza creșterii tarifelor la gaz și electricitate, vor deveni și mai mici.

DORIN RECEAN, prim-ministru

Dacă ar trebui să caracterizăm în două cuvinte – este un buget de sprijin social.

În ultimii doi ani, am demonstrat capacitatea de a asigura stabilitatea economică  și de a avea grijă de oameni, venind mereu în ajutorul lor. Vreau să asigur toți cetățenii că, de îndată ce resursele financiare vor permite, vom oferi sprijin tuturor.  În 2025, am majorat bugetul pentru salarii de la 25 miliarde de lei la aproape 30 miliarde de lei.

Stați puțin, ce înseamnă „când vor permite resursele”? Este aceasta o nouă formă de batjocură față de oameni? Guvernul lui Recean nu s-a zgârcit în schimb pentru o diagramă colorată ca să demonstreze și mai clar „măreția” generozității față de populația țării din partea PAS.

De exemplu, conform proiectului de buget pentru anul 2025, salariile lucrătorilor din domeniul medical vor crește cu 15%, iar cele ale profesorilor cu 9%. Dar cum arată acetse cifre în practică.

Salariul minim în sectorul bugetar va crește cu doar 500 de lei, ajungând la 5.500 de lei. Aceeași „măreață” grijă va fi oferită pensionarilor și altor categorii vulnerabile ale populației — deja înțelegeți, „când vor permite resursele”. Desigur, după creșterea salariilor miniștrilor cu 50%, fără a lua în calcul primele și alte beneficii, pentru toți ceilalți nu mai sunt suficiente fonduri.

Iar acum să trecem la pensii. Din 1 aprilie anul viitor, acestea, dar și ajutoarele sociale de până la 16.100 de lei vor fi indexate cu doar 6,1%. Și asta în condițiile în care autoritățile nu au returnat încă vârstnicilor ceea ce, de fapt, le-au furat încă din 2023.

Atunci, pentru prima dată în istoria Moldovei, guvernul și majoritatea parlamentară PAS au încălcat grav legea, indexând pensiile doar cu 15%, deși inflația a fost mai mare de 30%.

Recean a declarat, de asemenea, cu mândrie că, începând cu 1 mai anul viitor, pensia minimă pentru vârstă de pensionare va crește la 3.300 de lei, dar numai pentru cei care au lucrat 40 de ani și, desigur, au reușit să demonstreze stagiul complet de cotizare.

Astfel, numărul celor care vor primi această pensie scade semnificativ. Nu este un secret că în Moldova există sectoare, cum ar fi agricultura sau pescuitul, unde veniturile lucrătorilor au fost mult timp cele mai mici și erau plătite neoficial. Acum, aceste persoane sunt nevoite să supraviețuiască cu o pensie mizeră de puțin peste 1.000 de lei.

Dacă autoritățile nu au nicio grijă față de pensionari, ce să aștepte viitoarele generații, iar proiectul de buget pentru 2025 a devenit o nouă dovadă în acest sens. Guvernul lui Recean propune să majoreze, din ianuarie, ajutorul unic pentru nașterea unui copil cu 1.350 de lei — de la 20.000 de lei la 21.350 de lei.

Vor fi majorate și alte plăți sociale, inclusiv pentru victimele represiunilor politice și veteranii de război, iar ajutorul social lunar va crește cu 250 de lei. Cum se spune, cu voi totu-i clar.

Răspunzând la întrebarea jurnaliștilor despre cerințele sindicatelor de a crește salariile profesorilor cu 35% și despre posibilele proteste, Recean a spus că toată lumea vrea o creștere salarială, și nu doar profesorii, numai că, pentru asta nu sunt bani.

Cu alte cuvinte, să stea jos, să se liniștească și să aștepte până când Guvern va găsi acești bani, dacă va reuși.

DORIN RECEAN, prim-ministru

Conferinta-de-presa-dupa- sedinta-Guvernului-Republicii-Moldova-din-4-decembrie-2024  Cea mai mare problemă a cetățenilor, pe de o parte, sunt veniturile, iar pe de altă parte — calitatea serviciilor publice.

Solidaritatea cu cetățenii noștri este ceea ce este prevăzut în bugetul pentru 2025, iar guvernul lucrează pentru a găsi cât mai multe resurse financiare, astfel încât să putem crește veniturile tuturor cetățenilor.

Solidaritate? Din nou ipocrizie! Conform proiectului, salariul de bază pentru angajații din sectorul bugetar și pentru profesori va crește cu 200-400 de lei, iar pentru lucrătorii guvernului și structurile acestuia – cu 900 de lei.

Economistul Vladimir Golovatiuc, analizând principalii parametri ai proiectului de buget pentru anul viitor, a atras atenția asupra menținerii unui deficit uriaș. Cu venituri de 71,5 miliarde de lei și cheltuieli de 85,45 miliarde de lei, acesta este prognozat la aproape 14 miliarde de lei, ceea ce reprezintă peste 4% din PIB, pe fondul unei creșteri galopante a datoriei publice.

Primul și cel mai important aspect la care trebuie să se acorde atenție este ritmul de creștere a datoriei publice. În 2020, aceasta era de 67,8 miliarde de lei. Conform estimărilor Ministerului Finanțelor, la sfârșitul anului 2025 va ajunge la 136,6 miliarde de lei, cu 69 de miliarde de lei mai mult față de 2020.

VADIMIR GOLOVATIUC, economist

”Primul și cel mai important aspect la care trebuie să se acorde atenție este ritmul cu care crește datoria publică.

În 2020, datoria publică era de 67,8 miliarde de lei. Conform estimărilor Ministerului Finanțelor, la sfârșitul anului 2025 aceasta va ajunge la 136,6 miliarde de lei, cu 69 de miliarde de lei mai mult comparativ cu 2020”.

Adică, datoria publică se va majora cu 10%. Iar cauzele acestei creșteri, potrivit economistului, sunt clare. Fără aceasta, nici măcar această creștere rușinoasă nu ar fi fost posibilă. Din contra, existau riscuri de neplată a salariilor.

Și cât timp autoritățile nu se ocupă de economie, noi vom continua să trăim pe datorie. Amintim că, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, doar în luna septembrie rata inflației a fost de 5,2%. Produsele alimentare s-au scumpit cu 7,13%, iar serviciile medicale cu 24,8%.

De asemenea, statisticile oficiale confirmă că, în ultimul an, indicatorul sărăciei absolute în Moldova a atins un maxim istoric — mai mult de 34% din întreaga populație se află în sărăcie absolută, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată până acum.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE