-1.2 C
Chișinău

Autoritățile știau că prețurile la gaz vor crește? Au fost implicate în achiziționarea gazului? Și cine va răspunde pentru criza energetică? Cum evită premierul Recean să răspundă la întrebările CANAL5.

Premierul Dorin Recean evită să spună cine se face vinovat de faptul că nu avem asigurat gaz ieftin încă din vară și că această problemă a fost abordată abia în iarnă, când în regiunea transnistreană există riscul unei crize umanitare.

Recean a asigurat că Guvernul are scenarii de intervenție pregătite, dar nu a detaliat care sunt acestea și a evitat să răspundă la întrebarea jurnalistului de la Canal 5, ”dacă Moldova va reuși să-l convingă pe președintele Ucrainei să NU oprească tranzitul gazului către malul stâng al Nistrului”, atribuind întreaga situație Rusiei.

În schimb, premierul a reiterat că prețul gazului pentru consumatori nu va crește până în primăvară, așa cum a mai spus și în septembrie, lucru care însă nu s-a întâmplat.

Întrebat de Canal 5, dacă Republica Moldova va merge să discute cu Ucraina pentru a o convinge să nu oprească livrările de gaze către regiunea transnistreană, în contextul în care țara noastră susține relațiile de prietenie cu Kievul, premierul Dorin Recean a evitat să ofere un răspuns concret.

Oficialul nu a spus nici dacă Moldova ar putea acționa în instanțele europene Ucraina, în cazul în care va lăsa malul stâng al Nistrului fără energie termică și electrică.

Cu atât mai mult, ministrul nu a putut spune nici de ce autoritățile nu au acționat la timp, dacă au știut din vară despre scumpirea gazelor, punând toată vina pe Gazprom.

DORIN RECEAN, prim-ministru

– Datorită curajului și sacrificiului ucrainenilor, în Republica Moldova astăzi este pace.

Veți discuta, totuși, cu Ucraina dacă se va opri tranzitarea gazului către Transnistria?

Ceea ce este important să menționă, este că Gazprom, Kremlinul, Moscova este obligat prin contract să asigure livrarea de gaze la hotar cu RM și dacă din considerente că au distrus infrastructura de transport prin Ucraina, nu vor putea livra gazul prin conducta ucraineană, Federația Rusă a construit Turkish Stream, mă refer la coridorul de sud și are obligația să trimită gazul prin acea conductă.

Cum comentați faptul că ați știut despre majorarea prețului la gaz încă din vară, dar nu ați acționat la timp? – (recean) Este obligația Guvernului să continue constant să caute soluții pentru ca să avem prețuri la energia electrică și la gazele naturale mai mici.

În schimb, prim-ministrul a promis din nou că, așa cum a mai făcut-o odată, că până în primăvară prețul gazului nu va mai crește, așa cum se vehiculează în spațiul public.

Ținem să precizăm că, același lucru l-a promis și în septembrie, însă informațiile s-au dovedit a fi false, tariful fiind majorat recent cu aproape 30 la sută, astfel că pentru un metru cub de gaz, vom achita 16 lei și 74 de bani, față de puțin peste 13 lei cât plăteam până acum.

Între timp, marți, în timpul audierilor publice de la Parlament, responsabilii de la Moldovagaz, Energocom și Ministerul Energiei au admis că vor mai fi majorări de tarif, pentru că rezervele de combustibil rămase sunt suficiente doar pentru lunile decembrie și ianuarie, iar pentru februarie trebuie să facem noi achiziții. Asta înseamnă și noi scumpiri. Fostul premier, Vlad Filat a vorbit deja despre acest lucru.

DORIN RECEAN, prim-ministru

– Există probabilitatea ca până în primăvară să avem creștere la tarifele pentru gaz?

– Nu.

– Cum argumentați?

– Eu v-am spus. 80 la sută din rezerve deja sunt făcute, ne uităm la ceea ce se întâmplă în regiune și corespunzător avem aceste prognoze.

Pe de altă parte, potrivit calculelor liderului PLDM, Vlad Filat, în această iarnă prețul gazului va depăși 20 de lei pentru un metru cub. Fostul premier a scris pe rețele de socializare că oamenii vor suferi din cauza incompetenței celor de la guvernare.

„Această povară financiară uriașă pentru consumatori vine ca rezultat direct al unor – între ghilimele – „decizii corecte luate în vară”, când oportunitățile de achiziție avantajoasă a gazelor naturale au fost ratate. (…) Acest exemplu este doar începutul unui sezon rece, în care povara financiară a cetățenilor va continua să crească. Este nevoie de o strategie urgentă pentru a evita situații similare în viitor,” a scris Vlad Filat.

Tot la întrebarea jurnalistului postului nostru de televiziune dacă va discuta cu România despre livrarea gazului la un preț preferențial, în condițiile în care ministrul Energiei a declarat anterior că șeful cabinetului de miniștri este responsabil de acest lucru, Dorin Recean a spus doar că există un dialog, fără a oferi mai multe detalii.

DORIN RECEAN, prim-ministru

Aceste discuții continuă și vor continua și corespunzător în ultimă instanță Guvernul va găsi o soluție în primul rând pentru cetățeni, ca cetățenii să nu fie afectați.

Repet, orice Guvern nu poate să controleze prețurile la gazele naturale sau la energia electrică decât statele care își asigură pe deplin producția de gaze, dar și acolo este economie de piață.

În plus, Recean a prevăzut că regiunea transistreană s-au putea confrunta cu o catastrofă umanitară, iar în aceste condiții, spune el, Guvernul are pregătite scenariile de intervenție, fără a menționa care sunt acestea.

DORIN RECEAN, prim-ministru

Ceea ce este important de menționat este că aceste măsuri vor fi de susținere a populației din stânga Nistrului, dar în ultimă instanță pentru aceste măsuri de susținere, toată lumea va trebui să plătească și să achite treptat intervenția cu care va veni Guvernul RM.

La rândul său, vice-premierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a confirmat că la Tiraspol deja predomină temerile că cetățenii ar putea rămâne fără gaze.

OLEG SEREBRIAN, vice-premierul pentru Reintegrare

Temerile există chiar dacă în spațiul public aceste temeri nu sunt exprimate, dar firește că există o anumită stare nu pot să zic de alarmă, dar de neliniște în așa zisele cercuri administrative de acolo și mai cu seama în mediul economic care va fi în egală măsură afectat.

Dorin Recean a fost întrebat și despre o posibilă demisie a ministrului Energiei, Victor Parlicov, însă premierul nu a oferit un răspuns, menționând doar că, citez:

”La etapa actuală este important să rezolvăm problemele cetățenilor și să ne concentrăm pe o eventuală criză din punct de vedere a asigurării cu prețuri convenabile a energiei electrice pe malul drept al Nistrului, dar și din punct de vedere a asigurării continuității livrării gazelor pentru malul din stânga Nistrului.”

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE