1.1 C
Chișinău

Scumpirea gazului cu 30% va duce la majorarea prețurilor în sectorul de alimentație publică și la producția de medicamente, afectând economia națională.

Preţurile din localurile de alimentaţie publică ar putea creşte cu până la 15% din cauza scumpirii gazului. O spun reprezentanții HoReCa, potrivit cărora, spre deosebire de consumatorii casnici, agenții economici nu au niciun mecanism de susținere a autorităților, fiind puși în fața mai multor provocări.

Tot în consecința majorării tarifelor, unele companii vor fi nevoite să reducă din cantitatea de producție.

Scumpirea gazului va afecta negativ sectorul privat și economia națională. Gheorghe Apostol, președintele Asociației producătorilor de medicamente, avertizează că majorarea tarifului pentru acest combustibil va îngreuna accesul populației la medicamente esențiale. Deoarece producătorii nu pot crește prețurile pentru leacuri există riscul renunțării la producerea unora dintre acestea.

GHEORGHE APOSTOL, președintele Asociației producătorilor de medicamente

Întrucât prețul medicamentelor sunt reglementate și plafonate de stat, iar cadrul legal actual nu permite ajustarea prețurilor la realitățile economice, cheltuielile suplimentare generate de creșterea oricăror tarife nu pot fi incluse în costurile produselor finite, respectiv nu pot fi recuperate.

În prezent nu avem încă informații clare privind noile tarife sau dacă va exista un eventual program de recuperare a cheltuielilor respective, însă putem constatat cu certitudine faptul că procesul de producție a medicamentelor este caracterizat printr-un grad ridicat de energofagie și avem experiența anilor precedenți când creșterile de prețuri la resursele naturale au obligat producătorii să reducă drastic volumele de producție în perioada rece a anului și chiar să renunțe la fabricarea anumitor denumiri de medicamente.

În aceeași situație complicată se află și unitățile de alimentație publică. Directorul executiv al Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement, Olga Calmîș a declarat că agenții economicii sunt îngrijorați și spun că în lipsa unui suport din partea statului, nu le va rămâne decât să majoreze prețurile serviciilor cu aproape 15 la sută.

OLGA CALMÎȘ, director executiv al Asociației MĂR

Dacă să ne referim la costurile operaționale, noi știm că unitățile din industria ospitalității sau în general a sectorului HoReCa sunt mari, consumatori de energie electrică, inclusiv de energie pe bază de gaz, pentru că gazul este esențial pentru procesul de gătit, încălzirea spațiilor, iar aceste creșteri de costuri ar putea afecta negativ profitabilitatea.

Mulți operatori vor fi forțați să transfere o parte din provocările acestor creșteri în prețuri finale ale meniurilor și serviciilor, ceea ce ar putea duce, nu este exclus, la o scădere a cererii din partea clienților.

Directorul executiv al Asociației MĂR, mai spune că în aceste condiții, Guvernul trebuie să acorde o atenție sporită domeniului HoReCa, pentru că, adaugă ea, acesta reprezintă un pilon de bază al creșterii economiei.

OLGA CALMÎȘ, director executiv al Asociației MĂR

Cred că ar fi bine să fie stabilit un mecanism de consultare cu sectorul privat înainte de implementarea acestor majorări, ar fi bine să fie făcute aceste consultări astfel încât să fie evaluate toate consecințele și posibilele soluții de atenuare a acestor majorări.

Considerăm oportun și necesar lansarea unor programe naționale de sprijin pentru tranziții către surse de energie mai eficiente, acele resurse regenerabile prin includerea a tot felul de utilaje ultramoderne care să permită operatorilor economici de a reduce aceste costuri.

Creșterea prețului resurselor energetice va afecta în lanț și marile întreprinderi producătoare, ce funcționează în mare parte pe baza gazelor naturale. Întreprinderea de prelucrarea a laptelui, Societatea pe Acțiuni ”JLC” nu a dorit să ne ofere un comentariu detaliat, însă ne-a declarat că tariful mare la gaz va avea un impact semnificativ asupra sinecostului producției.

Întreprinderea de panificație ”Franzeluța”, de asemenea, a refuzat să ne spună cum ar putea fi afectați de majorările de preț. La fel și Confederația Națională a Patronatului nu a dorit să ne ofere un comentariu.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, ANRE a majorat tarifele la gazele naturale cu aproape 30 la sută. Astfel, pentru un metru cub de gaz, vom achita 16 lei și 74 de bani cu, trei lei și 62 de bani mai mult decât plăteam până la 1 decembrie. ANRE a declarat că scumpirile au fost inevitabile din cauza majorării prețurilor la bursele europene.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE