Centrala termoelectrică din Bălți, „CET-Nord”care este al doilea cel mai mare producător de energie electrică și termică din țară – a revenit la livrările de gaze de la „Moldovagaz”. Împreună cu aceasta, de pe piața liberă a gazelor au plecat și peste 60% dintre clienți ai companiilor furnizoare.
Despre acest lucru a declarat directorul Asociației Furnizorilor de Gaze Naturale, Alexandr Devdera, în cadrul audierilor publice la ANRE. Cauza plecării masive a agenților economici de pe piața liberă a gazelor a fost creșterea semnificativă din această toamnă a prețurilor pe piețele europene.
Conform Legii gazelor naturale, începând cu 1 ianuarie 2025, întreprinderile mari din Republica Moldova vor putea achiziționa gaze naturale exclusiv pe piața liberă, la prețuri negociate, iar posibilitatea de a încheia contracte de furnizare la tarife reglementate va fi disponibilă doar până la sfârșitul acestui an.
Ținând cont de această cerință, multe companii mari au început din timp să exploreze piața liberă a gazelor, schimbând furnizorii și renunțând la serviciile „Moldovagaz”. Printre acestea se numără și CET-Nord din Bălți. În aprilie curent, aceasta a efectuat prima și, până acum, singura achiziție de gaze naturale pe Bursa de Mărfuri din România.
Câștigătoare a licitației a devenit compania „NATURAL GAZ DC”, cu care a fost semnat un contract pentru furnizarea a aproximativ 2 milioane de metri cubi de gaze la prețul de 7 lei și 35 de bani per metru cub, cu livrare în perioada mai-septembrie curent.
Totuși, din cauza creșterii bruște a prețurilor la gaze pe bursele europene, CET-Nord a fost nevoită să renunțe la serviciile furnizorilor alternativi și să revină la livrările de gaze de la compania „Moldovagaz” la tarife reglementate.
Despre aceasta s-a vorbit în cadrul audierilor publice privind majorarea tarifului la gaz, organizate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
SERGIU TOFILAT, expert în energetică, membru al Consiliului de Observatori Moldovagaz
– Vreau să înțeleg, când a migrat, când s-a reîntors CET NORD la Moldovagaz, pe ce dată concret? Și pe ce dată ați finalizat achiziția de gaze pentru decembrie?
ALEXAND ȘEVCIUC, şef Direcţie economico- financiară „Moldovagaz”
– Domnule membru al Consiliului de Supraveghere, vă prezentăm în scris informațiile referitoare la când a revenit, când a plecat și cum au fost făcute calculele, fără probleme…
Mai târziu, s-a aflat că CET-Nord a revenit la furnizorul „Moldovagaz” începând cu 1 noiembrie. Împreună cu CET- Nord din Bălți, au părăsit piața liberă a gazelor și multe alte companii.
ALEXANDR DEVDERA, președintele Asociaței furnizorilor de gaze din RM
Această situație negativă s-a creat în octombrie- noiembrie 2024, când unii furnizori de pe piața liberă au pierdut mai mult de 60% din clienți și 70% din volumele vândute.
Alexander Devdera a mai declarat că acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că „Moldovagaz” furniza gaze la prețuri mai mici decât cotele bursiere și a acuzat compania de întârzierea deliberată a depunerii cererii la ANRE pentru ajustarea tarifelor reglementate . Reprezentanții „Moldovagaz” au respins acuzațiile.
În Republica Moldova, piața liberă a gazelor există deja de câțiva ani, iar pe această piață activează mai mult de 20 de companii. Totuși, în realitate, doar câteva dintre ele operează efectiv pe piața furnizării gazelor.