Continuă sperietoarea cu dronele care cad periodic peste Republica Moldova. De această dată, oamenii legii informează despre un aparat zburător, depistat, marți, în apropierea unei localități din raionul Orhei. Știrea publicată pe pagina oficială a Poliției Republicii Moldova conține doar constatarea faptului că s-a găsit o nouă dronă, că la fața locului se află serviciile specializate și dauă poze cu bucăți de dronă în câmp. Între timp, în comentariile lor la postarea de pe pagina Poliției, oamenii se întreabă dacă nu cumva toate aceste postări publice „se fac cu scopul de a semăna frica în societate și de a justifica procurarea unor noi utilaje de protecție” și „ce se face cu radarul cumpărat cu 20 de milioane de lei din impozitele noastre”?
În dimineața zilei de marți, 3 noiembrie, în extravilanul localității Podgoreni din raionul Orhei a fost depistată o dronă. Despre aceasta anunță Poliția Republicii Moldova pe pagina sa oficială de Facebook. Informațiile au fost comunicate imediat autorităților competente, iar în zona căderii dronei accesul cetățenilor a fost restricționat. La fața locului se află toate serviciile specializate, iar angajații secției tehnico-explozive a Centrului tehnici-criminalistic și expertize judiciare al IGP urmează să investigheze complex aparatul de zbor.
Totodată, mai mulți internauți au venit cu comentarii la mesajul publicat de poliție. „Care este scopul acestor știri publice? – doar unul,de a semăna frica în societate și de a justifica procurarea unor sau altor utilaje de protecție. Exista Serviciul de informații și securitate, politia și alte structuri specializate care trebuie sa lucreze,nu sa facă pe acest subiect știri și discuții! În unele cazuri anchetele se desfășoară în taina, Gazul se cumpără la preț secret și multe alte decizi se fac secret”, îndeamnă unul dintre cetățeni. „Știri făcute dintr-o bucată de carton care pentru ei li se pare a fi dronă”, scrie altul. Cetățenii se mai întreabă „ce se face cu radarul luat de 20 de milioane din impozitele noastre?”
De notat că în toate știrile apărute, în ultima perioadă cu referire la dronele căzute pe teritoriul Republicii Moldova, oamenii legii menționează că aparatele de zbor depistate urmează să fie cercetate de către serviciile specializate, însă, deocamdată, poliția nu a revenit cu informații despre concluziile specialiștilor.
Cel mai recent incident a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie, când o dronă a fost descoperită la periferia Chișinăului, în zona Arenei Chișinău. Cu referire la acesta, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a comunicat că avem nevoie de noi radare care să poată depista și nimici dronele, așa cum, sistemele de monitorizare, care există deja, dar și cele cumpărate cu milioane de euro, nu le pot depista.
De altfel, Nosatîi a mai spus și anterior că ministerul analizaeză opțiuni pentru achiziționarea unor noi sisteme care vor permite detectarea, identificarea și distrugerea dronelor ce pătrund în spațiul aerian al Republicii Moldova, însă a evitat să precizeze când vor avea loc aceste achiziții și care vor fi costurile, având în vedere că țara noastră a achiziționat deja radare de milioane de euro, care nu sunt capabile să depisteze toate tipurile de drone sau rachete.
Și Premierul Dorin Recean, vorbind anterior despre dronele căzute pe teritoriul Republicii Moldova. Șeful Executivului spunea că au fost achiziționate rAdare pentru identificarea rachetelor balitsice și de croazieră, iar în continuare trebuie să continuăm să investim și în sisteme de detectare și de contracarare a acestor aparate zburătoare.
Amintim că la sfârșitul anului trecut, Moldova a cumpărat din Franța un rAdar de aproximativ 14 milioane de euro, dar ministrul Apărării a declarat că acesta nu are capacitatea de a detecta toate tipurile de drone sau rachete. Prin urmare, guvernul mai achiziționează un sistem de monitorizare a spaţiului aerian, care costă 20 de milioane de euro. Acesta va fi cumpărat cu bani donați de UE și va ajunge în Moldova anul viitor.
Menționăm că, bugetul pentru apărare a început să crească treptat. Anul trecut, majorarea a fost de 650 de milioane de lei, până la aproximativ un miliard 700 de milioane de lei. Iar anul acesta a fost estimat la aproape 2 miliarde de lei, cu 262 de milioane de lei mai mult față de anul trecut. Asta în timp ce bugetul pentru educație, spre exemplu, a fost redus cu 524 de milioane.