Datoria publică a Moldovei continuă să crească. Potrivit estimărilor guvernamentale, în 2025 aceasta va depăși 136 de miliarde de lei și va constitui peste 39 la sută din Produsul Intern Brut.
Mai mult, doar datoria publică internă pe cap de locuitor, dacă luăm în calcul numărul populației Republicii Moldova, ajunge la 17 mii de lei. Datele sunt prevăzute în proiectul Legii bugetului, care va fi analizat în ședința de guvern de miercuri. Potrivit experților, situația devine periculoasă.
Toți anii în care la conducere s-a aflat guvernarea PAS, țara a trăit în datorii, iar, de la an la an tot bate noi recorduri. nici anul viitor nu va fi o excepție. Conform proiectului Legii bugetului, datoria de stat a Moldovei, în 2025, va ajunge la aproximativ 136,5 miliarde de lei, adică – până la 39,2% din produsul intern brut.
Se preconizează că ponderea datoriei externe va depăși 61%, iar datoria internă va fi de aproape 39 la sută din total. Cumulativ, datoria de stat a Moldovei în 2025 va crește cu peste 12 miliarde de lei.
Potrivit Ministerului Finanțelor, datoria internă a Republicii Moldova a ajuns la 41 de miliarde de lei la sfârșitul lunii octombrie 2024, iar de la începutul anului acest indicator s-a majorat cu 1,3 miliarde.
Saltul a fost cauzat în principal de creșterea emisiei hârtiilor de valoare pe piața primară cu 1,6 miliarde de lei, precum și de rambursarea unor hârtii de valoare emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată a garanțiilor de stat, în sumă de 330 milioane de lei.
Dacă e să luăm în considerare populația actuală a Moldovei, care este de aproximativ 2,4 milioane de oameni, fiecare cetățean deja este dator cu aproape 17 mii de lei.
Expertul economic Vladimir Golovatiuc menționează că, la sfârșitul lunii octombrie, datoria de stat a Moldovei depășea 109 miliarde de lei. Potrivit acestuia, guvernului nu îi reușește să obțină toate sumele planificate atât din țară, cât și din străinătate. Situația devine periculoasă, consideră expertul.
VLADIMIR GALAVATIUC expert economic
Datoria totală de stat, și asta este foarte important, va crește cu 25%. Datoria internă se va majora, conform proiectului de buget, cu aproape 30%. Iar datoria externă – cu 22%. Aceștia sunt parametrii amenințători ai dependenței față de datorii.
Pentru anul 2025 se prognozează o creștere economică, în termeni nominali, de doar opt procente. Adică, atunci când economia, baza de impozitare, crește cu opt procente, datoria crește cu o sumă compusă din două cifre. Și asta e grav.
Mai mult, autoritățile recunosc că datoria de stat a țării va continua să crească. În 2026, aceasta s-ar putea majora cu 12%, iar în 2027 ar putea ajunge la aproximativ 167 miliarde de lei, adică 40,2% din PIB. Vladimir Golovatiuc explică situația prin faptul că autoritățile nu iau măsuri suficiente pentru a redresa economia și a asigura creșterea economică.
VLADIMIR GOLOVATIUC expert economic
Valoarea datoriei de stat este rezultatul politicii pe care o adoptă guvernul. Dinamica datoriei publice este consecința aceleași politici.
Dacă guvernul s-ar ocupa cu adevărat de economie și ar asigura creșterea economică, atunci veniturile curente din economie în buget ar fi suficiente pentru a garanta funcționarea statului și atunci nu ar fi nevoie să apeleze la credite, iar datoria publică nu ar crește. În situația actuală, aceasta este singura soluție pentru guvern de a construi bugetul. Adică, este vorba despre cârpirea găurilor.
Datoria publică include obligațiile contractuale monetare curente și urgente ale statului, luate de Guvern prin intermediul Ministerului Finanțelor în valută națională sau străină, precum și datoria neachitată cu dobânzi rezultate din calitatea de debitor sau de garant.
Menționăm că, în 2023, nivelul sărăciei absolute în Republica Moldova era de aproape 32 la sută, iar sărăcia extremă de- 14%, cel mai ridicat indicator din ultimul deceniu, potrivit raportului „Moldova inegală”.
De asemenea, aproximativ un sfert din populația țării nu dispune de venituri suficiente pentru a-și satisface chiar și cele mai necesare nevoi. Iar creșterea datoriei, care va trebui întoarsă într-o bună zi, înseamnă perspectiva reducerii unor cheltuieli și chiar riscul ca statul să nu poată plăti nici măcar aceste salarii și pensii mizere.