Regimul Sandu-PAS știa încă din vară că prețurile gazului natural pe piețele internaționale nu vor scădea, ci, dimpotrivă, vor începe să crească rapid până în toamnă. Decizia de a rezolva această problemă – dacă să cumpere gaz la prețul existent sau să aștepte – a fost, se pare, în responsabilitatea prim-ministrului Dorin Recean.
Se spune că el ar fi fost responsabil și de negocierile cu România pentru achiziționarea gazului la preț preferențial.
Dar până acum nu a făcut nimic pentru asta. Aceste detalii au devenit cunoscute în urma audierilor publice din Parlament, organizate de comisia pentru economie, buget și finanțe sub titlul mare – „Despre creșterea tarifului la gaz și impactul acestuia asupra consumatorilor și economiei naționale”. Ce concluzii s-au tras, cine este vinovat și ce ar trebui făcut cu acest colaps al gazului, a aflat colega noastră Olga Dzyatkovskaia.
Este greu să găsești cuvintele potrivite pentru a evalua ceea ce regimul de guvernare Sandu-PAS a numit audieri publice în Parlament pe o problemă atât de importantă. Au avut loc într-un stil de genul: „Iată, cetățenii se plâng, își exprimă nemulțumirea față de creșterea tarifelor la gaz cu 40%. Este aceasta o problemă? Sau poate nu? Haideți să discutăm”.
Moderatorul acestei acțiuni a fost șeful comisiei de specialitate pentru economie, buget și finanțe, Radu Marian – mare specialist în sectorul energetic, care chiar și întrebări a pregătit pentru conducătorii organizațiilor responsabile, inclusiv pentru ministrul energiei, Victor Parlicov.
Cum n-ai da, este ministerul principal, cel care are legătură directă cu gazul. Parlicov, fără prea multe ezitări, a spus clar că tariful este unul, prețul de achiziție al gazului este altceva, iar Ministerul Energiei… nu are nicio treabă cu asta.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei
Ministerul Energiei nu se ocupă cu cumpărarea și vânzarea gazului, ministerul se ocupă cu politicile.
Achiziționarea gazului este responsabilitatea companiilor specializate. Este clar că prețurile la gaz și tarifele sunt probleme foarte importante. Ministerul se ocupă doar cu monitorizarea pieței și oferă recomandări, după care guvernul ia măsurile necesare pentru a deschide oportunitățile pieței.
Ați înțeles ceva din toate astea? Situația se repetă, la fel ca în cazul negocierilor iluzorii cu „Gazpromul”. S-au dus, au vorbit despre ceva, dar nu au ajuns la niciun acord… Iar în final, vinovată este piața. De fapt, drept spus, piața din UE, unde țările, spre deosebire de Moldova, au cumpărat din timp gazul rusesc vara trecută, la prețuri accesibile.
Și atunci, dintr-o dată, nu veți crede, a ieșit la iveală adevărul, chiar dacă nu în întregime. Se pare că atât „Moldovagaz”, cât și Ministerul Energiei condus de Parlicov, și prim-ministrul Dorin Recean, știau încă din vară că prețul gazului va crește, iar acest subiect era direct coordonat de prim-ministru.
VADIM CEBAN, director interimar, ”Moldovagaz”
Am informat constant. Acest lucru era cunoscut, inclusiv în iulie și în septembrie, că prețurile nu vor corespunde celor prognozate atunci când a fost aprobat ultimul tarif în mai. În iulie, a fost o prognoză, dar viața a arătat altceva.
VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei
Din iunie, am solicitat sprijin, inclusiv din partea României, pentru a încheia un contract la preț preferențial.Și aceste discuții au ajuns la nivelul prim-ministrilor. Acum cred că cel mai bine și corect va explica prim-ministrul când se vor încheia aceste discuții. Și aceste discuții se vor încheia abia după, inclusiv după alegeri.
Cum s-ar spune, s-au dat de gol. Cunoșteau prețul și trebuiau să găsească gaz. Iar pentru negocierile cu România răspundea Răcean. Prin urmare, președinta Maia Sandu a fost informată încă din vară despre creșterea prețului la gaz.
Dar nici Răcean, nici Sandu nu au mișcat un deget pentru a preveni creșterea tarifului în sezonul de încălzire. Și, sincer, nici nu păreau prea preocupați de acest subiect.
Vara, Recean și Parlicov aveau o treabă mai serioasă – agitația pentru Sandu în timpul campaniei electorale. Umblau prin sate și cătune cu pliante.
Le era greu de crezut la gaz, le era greu de cetățenii Moldovei, care astăzi se tem cum vor supraviețui unui alt șoc tarifar în această iarnă.
Cum să pună câte o monedă deoparte pentru a plăti atât pentru utilități, cât și pentru hrană, al cărei rațion deja a fost redus la un nivel umilitor de o singură calorie, cum să asigure copiilor tot ce le trebuie pentru școală, ce fonduri să folosească pentru a cumpăra medicamentele necesare.
Iar întreaga criză energetică a fost creată de regimul aflat la putere, care a lăsat povara acestei crize pe umerii tuturor contribuabililor.
Dar, așa cum s-a dovedit, situația ar fi putut fi și mai gravă, iar tariful și mai mare. După cum a declarat unul dintre directorii ANRE, Alexei Taran, „Moldovagaz” deja acumulase abateri negative de 270 de milioane de lei, iar aceste abateri ar fi continuat să crească.
ALEXEI TARAN, director ANRE
„Dacă nu se intervenea urgent și prompt, riscam să avem o acumulare de devieri sau de deficit tarifar. Un alt risc la care am fi supus consumatorii ar fi fost intrarea în lunile de iarnă, cu un volum mare de consum, iar orice diferență per metru cub la prețul de achiziție urma să crească exponențial.
La sfârșitul lunii decembrie, urma să avem aproximativ 600 de milioane de lei devieri negative. Astfel s-a impus necesitatea intervenției urgente pentru a opri această acumulare.
Adică, ar trebui să le mulțumim că tariful este așa și nu mai mare. La rândul său, interimarul Președintelui Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a încercat să liniștească pe toată lumea, spunând că nu vom rămâne fără gaz iarna.
VADIM CEBAN, director interimar, ”Moldovagaz”
Suntem asigurați la nivel de 80% din volumul necesar pentru sezonul de iarnă. Decembrie și ianuarie sunt acoperite. Acum suntem în etapa achizițiilor de gaz pentru februarie, mai trebuie să achiziționăm aproximativ 163 de milioane de metri cubi.
Este minunat că vom avea gaz, dar există un mic detaliu. Ne preocupă mult și cât va trebui să plătim. Nu ne dorim să repetăm situația din 2022. Și, judecând după toate, există astfel de riscuri. În loc să negociem cu Gazpromul, și pentru livrările nu doar pe malul stâng, ci și pe malul drept al Nistrului, vom cumpăra din nou gaz la prețuri comerciale.
VICTOR BÂNZARI, director, Energocom
Pe piață participă și alte companii care au propriul interes. Așa că, există riscul creșterii prețului, care nu este nici pe departe cel mai favorabil pentru ei, dar este necesar să rămânem totuși cu gaz, iar despre prețul X, nimeni nu are soluții în acest moment. „Enercom” nu este Loteria Moldovei.
Dar nouă ni se pare că regimul Sandu-PAS a transformat întreaga Moldovă într-o adevărată loterie. Și mai mult, într-un circ, în care clovnii din guvern dau spectacol în fiecare zi, dar intrarea este cu plată — pe seama consumatorilor moldoveni care devin tot mai săraci pe zi ce trece și, împotriva voinței lor, sunt forțați să participe la acest haos. Și un exemplu clar al acestui lucru este încheierea audierilor parlamentare.
Radu Marian, cel care a moderat evenimentul, nu le-a permis lui Parlicov și Ceban să răspundă la întrebarea liderului partidului „Democrația acasă”, Vasile Costiuc, dacă aceștia doi, pe 2 decembrie, s-au întâlnit cu Sandu în Președinție și au discutat despre problemele din sectorul energetic.”
VASILE COSTIUC, liderul Partidului ”Democrația Acasă”
Vreau să înțeleg, aici majoritatea celor prezenți au salarii de 100.000 de lei, vă puteți permite să plătiți pentru gaz chiar și 50, 60, 100 de lei. Dar v-ați gândit la oamenii care sunt la limita falimentului?
Cine va răspunde pentru falimentul agenților economici, pentru sărăcirea familiilor? Întrebare pentru domnul Ceban și domnul
Parlicov — au fost ieri la întâlnirea cu președintele Maia Sandu și au discutat problema gazului, da sau nu? Și dacă au fost, care a fost concluzia?”
RADU MARIAN, deputat PAS, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe
Nu, nu… Noi purtăm discuții periodic, invităm miniștri, persoane responsabile, discutăm problemele, ne consultăm și în aceste consultări nu este nimic deosebit, inclusiv în consultările cu doamna președintă.
Dacă această întâlnire a și avut loc, atunci nu au existat niciun fel de decizii. Oricum, nu am auzit nimic despre asta.
Doamna președintă nu are timp, trebuie să salveze democrația în România și Georgia. Iar aceste audieri nu au avut niciun rezultat și s-au încheiat fără nimic. Cei prezenți doar au constatat că Republica Moldova nu poate influența formarea prețurilor pe piețele internaționale.
Instituțiile și structurile responsabile au primit 60 de zile pentru a prezenta așa-numitul „plan de creștere a eficienței achizițiilor”, acelea pe care noi nu le putem influența nici într-un fel. Așa, am ajuns de unde am pornit.