Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova cere organizarea, în regim de urgență, a unei întrevederi cu prim- ministrul Dorin Recean, privind majorarea salariului minim până la 6.000 lei și indexarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copiilor. Revendicările vin, ca reacție la majorarea tarifului pentru gazele naturale cu 3 lei și 62 de bani pentru fiecare metru cub.
Majorarea tarifelor și a prețurilor va avea un impact devastator asupra bunăstării cetățenilor, se menționează în comunicatul pe care l-a transmis Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, după scumpirea gazelor naturale.
„Chiar și pentru o familie cu doi angajați, salarizați cu un salariu mediu lunar pe economie, care are la întreținere doi copii, acoperirea cheltuielilor cotidiene pe fundalul unei creșteri semnificative a tarifelor și prețurilor, va fi practic imposibilă în perioada sezonului de încălzire. Este complicată și situația persoanelor care sunt salarizate cu un salariu minim sau persoanele în etate, care, deși, au contribuit la prosperarea țării prin munca lor, la moment, sunt la limita disperării în plin sezon de încălzire”, se menționează în comunicatul CNSM.
Indexarea pensiilor din anul curent cu doar 6 la sută și cea planificată pentru anul 2025 în mărime de 6,1%, nu va îmbunătăți situația persoanelor vârstnice, iar majorarea tarifelor la resursele energetice va agrava și mai mult situația pensionarilor, precum s-a întâmplat în anul 2022, mai menționează Confederația. Astfel, în lipsa unor măsuri de majorare a salariilor și prestațiilor sociale, populația va fi în incapacitatea de a se întreține și a achita serviciile comunale. În acest context, Sindicatele solicită Guvernului și Parlamentului, în regim de urgență, să stabilească, începând cu 1 ianuarie 2025, un salariu minim în mărime de 6.000 de lei și să majoreze cu 30% valorile de referință pentru stabilirea salariilor în sectorul bugetar.
Totodată, se cere o majorare începând cu 30% a salariilor personalului medical, precum și întreprinderea masurilor urgente de lichidare a restanțelor salariale către angajații de la Calea Ferată, majorarea compensațiilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025 și perfecționarea mecanismului de acordare a acestora, indexarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului, pornind de la rata inflației, dar și adoptarea unei legi care să prevadă plafonarea prețurilor și tarifelor la produse și servicii, inclusiv prin limitarea adaosului comercial și al rentabilității”.
- Salariu minim – 6.000 de lei;
- majorarea cu 30% a valorilor de referință pentru stabilirea salariilor bugetarilor;
- majorarea cu 30% a salariilor personalului medical;
- lichidarea restantelor salariale angajaților de la CFM;
- majorarea compensațiilor la energie pentru sezonul rece 2024- 2025;
- indexarea indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului, pornind de la rata inflației;
- plafonarea prețurilor și tarifelor la produsele și
Mai mult, sindicatele solicită acordarea unor compensații agenților economici, mai cu seamă din domeniul agroalimentar, care, în procesul de producere, utilizează resurse energetice pentru prevenirea majorării prețurilor la produsele alimentare.
În caz de ignorare a celor solicitate, Confederația Sindicatelor își anunță determinarea pentru mobilizarea membrilor de sindicat, pentru a apăra drepturile garantate de Codul muncii și normele dreptului internațional. În comunicat nu se specifică însă ce ar însemna mai exact și care ar putea fi rezultatul aceste mobilizări. Deocamdată, Guvernul și Parlamentul nu au reacționat la cerințele CNSM. Postul nostru de televiziune a încercat să obțină o reacție de la cele două instituții vizate, dar până la momentul editării materialului nu am primit un răspuns.
Menționăm că, din 1 decembrie, moldovenii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, ceea ce constituie un tarif de 16 lei și 74 de bani cu TVA inclus. Conducerea ANRE a declarat că scumpirile au fost inevitabile, din cauza majorării prețurilor la bursele europene. În luna septembrie însă, înainte de alegerile prezidențiale, premierul dădea asigurări că nu vom plăti mai scump pentru gaze și lumină. El a calificat drept „false” declarațiile apărute în spațiul public cu privire la eventuale creșteri de tarife.