Nouă persoane de la Întreprinderea pentru Silvicultură Chișinău riscă închisoare pentru delapidare. Acestea sunt acuzate că, pe parcursul a doi ani, au sustras lemn din pădurile administrate, ascunzând cantitățile reale tăiate și vândute, cauzând astfel pierderi semnificative întreprinderii.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, inculpații nu își recunosc vina.
Cauza penală a fost inițiată în decembrie 2018 de Centrul Național Anticorupție, pe baza unui denunț, iar ulterior urmăririle penale au fost preluate de Procuratura Anticorupție.
Probele administrate au relevat că cele nouă persoane, angajați ai Întreprinderii pentru Silvicultură Chișinău, au pus la cale o schemă infracțională de delapidare a bunurilor publice în perioada 2018- 2020.
Aceștia au utilizat în complicitate o metodă ilegală de sustragere a lemnului din pădurile administrate, înregistrând cifre eronate despre masa lemnoasă obținută în urma tăierilor de arbori și ascunzând cantitățile adevărate de lemn recoltat. Lemnul tăiat ilegal era vândut, iar profitul obținut – împărțit între membrii grupului infracțional, cauzând statului un prejudiciu material semnificativ.
Învinuiții nu își recunosc vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru judecare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Dacă vor fi găsiți vinovați de delapidare, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 12 ani.
Amintim că, acum aproximativ o lună au avut loc percheziții la Agenția „Moldsilva” de către ofițerii CNA într-un dosar de delapidare a fondurilor europene.
Potrivit Centrului Național Anticorupție, persoane cu funcție de răspundere din cadrul Unității pentru Implementare, instituite pe lângă Agenția „Moldsilva” ar fi gestionat fraudulos peste 10 milioane de lei, bani preconizați pentru reconstrucția mai multor imobile din cadrul Rezervației
Biosferei „Prutul de Jos” din satul Slobozia Mare, raionul Cahul.
CNA a anunțat că, în urma investigațiilor s-a stabilit că, la reconstrucția unui imobil existent și la proiectarea unui garaj în sumă totală de 7,4 milioane de lei, agentul economic ar fi utilizat doar 3,7 milioane de lei, iar diferența de aproximativ patru milioane ar fi fost sustrasă.
În dosar au fost vizate cinci persoane care ar fi furat acești bani și anume fostul conducător al Unității de implementare a proiectului, reprezentantul agentului economic și reprezentantul companiei de proiectare.