500 de lei este amenda pe care va trebui să o achite Ministerul Energiei pentru comunicarea incompletă a informațiilor de interes public. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, care susține că instituția a ascuns informații despre modul în care a fost organizat concursul pentru conducerea de la Moldovagaz. Instanța a ales practic cea mai mică sancțiune din legea care penalizează cu până la 10.000 de lei pentru o astfel de încălcare.
500 de lei este amenda pe care va trebui să o achite Ministerul Energiei pentru comunicarea incompletă a informațiilor de interes public. Sancțiunea a fost aplicată de Judecătoria Chișinău pentru că instituția a ascuns informații despre modul în care a fost organizat concursul pentru conducerea de la Moldovagaz. Instanța a ales practic cea mai mică pedeapsă din legea ce penalizează cu până la 10.000 de lei pentru o astfel de încălcare.
Potrivit hotărârii, pe lângă amendă, ”Ministerul Energiei este obligat să comunice lui Vadim Ceban informația de interes public solicitată și anume: procesele-verbale ale ședințelor de evaluare și/sau selecție, Borderourile de evaluare, Borderoul de totalizare și extrasul din Registrul declarațiilor privind conflictul de interese pentru Concursul privind recrutarea și selectarea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului de Administrație al S.A.Moldovagaz”.
Amintim că autoritățile de la Chișinău au ajuns la un acord cu Gazprom privind desemnarea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz, cu Dorin Junghietu în funcția de președinte și pe Vadim Ceban, de vicepreședinte. Eduard Calancea și Radu Mandraburca au fost desemnați pentru funcțiile de membri ai Consiliului, alcătuit din nouă membri, cinci dintre care sunt numiți de Gazprom, iar Guvernul Republicii Moldova îi desemnează pe ceilalți patru. Membrii Consiliului sunt aleși pentru un mandat de trei ani, cu salarii ce depășesc 100.000 de lei lunar.
Menționăm că, anterior, Comisia Ministerului Energiei de selectare a candidaților în Consiliul de Administrație al Moldovagaz a fost acuzată de înțelegeri ascunse la evaluarea și selectarea concurenților. Portalul bani.md scria cu referire la surse proprii că, patru candidați din cei șapte, care au trecut proba interviului, au depus contestații, acuzând comisia de concurs de jocuri de culise. Totodată, sursele bani.md spuneau că membrii din cadrul comisiei ar fi implicați în conflicte de interese. Responsabilul de comunicarea cu presa din cadrul ministerului, Vitalie Condrațchi, a refuzat să ofere detalii la subiect, menționând că nu comentează informația apărută în presă. Nu se știe dacă, la întâlnirea cu șeful Gazprom, ministrul Energiei Victor Parlicov a informat partea rusă că există un litigiu și că unii dintre candidații la funcția de membru al Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” nu sunt de acord cu rezultatele și au acționat în instanță.
Potrivit Regulamentului de desfășurare a concursului, candidații pentru o funcție în bordul de conduce al Moldovagaz trebuie să întrunească cumulativ mai multe condiții – să fie cetățeni ai Republicii Moldova, să aibă studii superioare și să nu fie afiliați politic. De asemenea, ei trebuie să dețină o experiență de muncă de minim 3 ani și cel puțin 1 an în funcții de conducere