Epopeea licitațiilor pentru spațiile comerciale de la Aeroport pare să nu aibă sfârșit. După trei încercări eșuate, autoritățile o iau de la zero și anunță întocmirea unui nou caiet de sarcini. De acest lucru se va ocupa Agenția de Investiții, care a lansat consultări publice pentru îmbunătățirea documentului.
Reprezentanții instituției nu au oferit, deocamdată, informații privind înregistrarea unor companii pentru concurs, nici dacă printre acestea se află firma franceză Lagardère, care în trecut a generat critici semnificative.
Reprezentanți ai Agenției de Investiții declară că instituția își propune să întocmească un caiet de sarcini în baza unui feedback diversificat, pentru a asigura transparență și eficiență în procesul de licitație pentru închirierea spațiilor din zona de magazine și restaurante la Aeroportul Internațional Chișinău.
IRINA TOLSTOUSOV, director adjunct, Agenția de Investiții
În acest sens s-a făcut o cercetare ca să invităm companiile internaționale, o serie de companii relevante ca să participe la acest apel de consultație, dar nu așteptăm răspunsul doar de la ele, orice companie, persoană, ONG, care are un feedback pentru ajustarea acestui caiet de sarcini este invitat să se expună.
Directorul adjunct al Agenției de Investiții a evitat să ne spună ce lacune erau în documentul care nu mai e valabil și nici nu a putut să ne confirme dacă până în prezent au fost înregistrate companii pentru participarea la discuții.
Irina Tolstousov nu ne-a spus nici dacă printre acestea se numără firma franceză Lagardere – singura care a depus anterior dosarul de participare și care a scamndalizat tenderul.
IRINA TOLSTOUSOV, director adjunct, Agenția de Investiții
Toate companiile care sunt interesate din punct de vedere regional, au fost informate.
Eu nu pot să mă pronunț cu corectitudinea sau ce era în caietul de sarcini. Acum rolul Agenției de Investiții este de a interveni exact ca instituția care are mandatul de a discuta cu companiile străine.
Directorul adjunct al Agenției de Investiții ne-a mai comunicat că instituția nu va asigura licitația și că învingătorul va fi selectat și anunțat de Aeroport, iar companiile care doresc să se înregistreze pentru a participa la concurs o pot face până pe 15 decembrie.
Amintim că licitația de la aerogară a eșuat de trei ori, după ce a fost depus un singur dosar, cel al companiei franceze „Lagardere”.
Participarea exclusivă a acestei întreprinderi în toate etapele concursului a generat critici semnificative în societate. Mai mulți politicieni din opoziție și experți au susținut că au fost impuse condiții ce avantajează exclusiv compania „Lagardere”.
Reprezentanții acesteia s-au întâlnit anterior cu președintele Maia Sandu, ministrul Economiei Dumitru Alaiba și cu șeful APP Roman
Cojuhari. Totodată, potrivit unor reprezentanți din opoziție, în spatele ilegalităților de la Aeroport s-ar afla fostul ministru al Infrastructurii Andrei Spînu, care favorizează compania franceză, acuzații respinse de oficial.
Licitațiile de la Aeroport au intrat și în vizorul procurorilor anticorupție, care după o perioadă au declarat că nu există temei pentru pornirea unui dosar penal. Ei au afirmat însă că rămân cu ochii pe ceea ce se întâmplă acolo.
Totodată, în timpul vizitei sale la Chișinău, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat că este suspect faptul că una și aceeași companie câștigă mai multe licitații, iar cazul trebuie să devină subiectul unei anchete, fără să precizeze dacă afirmația ei se referă și la licitația de la Aeroport.