TikTok neagă acuzațiile de influențare a alegerilor prezidențiale din România. Unul dintre reprezentanții platformei de socializare a calificat drept „categoric false” afirmațiile, potrivit cărora contul lui Călin Georgescu ar fi fost tratat diferit de cele ale altor candidați la alegeri.
Platforma afirmă că, până în prezent, nu a identificat dovezi ale unei operațiuni de influență ascunsă sau de interferență străină, subliniind că mai mulți candidați, printre care Călin Georgescu, George Simion, Elena Lasconi, Marcel Ciolacu, Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, au beneficiat de prezență pe rețea.
„Aceste informaţii inexacte despre alegerile din România sunt înşelătoare întrucât majoritatea candidaţilor şi-au stabilit o prezenţă pe TikTok, iar cei care au câştigat şi-au făcut campanie şi pe alte platforme digitale, dincolo de a noastră”, se arată într-un comunicat de presă al TikTok, preluat de news.ro.
Reprezentanții TikTok au declarat că atribuirea exclusivă a activității de campanie a lui Călin Georgescu pe platforma lor este „inexactă și înșelătoare”, subliniind că acesta și-a desfășurat campania pe mai multe canale digitale.
„ Integritatea alegerilor este protejată pe TikTok prin prevenirea răspândirii de conținut dăunător, eliminarea dezinformării în colaborare cu fact-checker-ul nostru local, LeadStories și conectarea comunității la informații”, a precizat un purtător de cuvânt al platformei, citat de news.ro.
Declarația celor de la TikTok vine tocmai paralel cu anunțul făcut de autoritățile române după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării și care afirmă că au existat atacuri cibernetice pentru influențarea procesului electoral, iar platforma TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu prin încălcarea legislației electorale. Consiliul a cerut, în acest sens, instituțiilor abilitate, inclusiv procurorilor, sǎ facǎ verificări.
Și autoritățile de nivel european sunt implicate în situația creată la București. Consiliul Național al Audiovizualului a cerut Comisiei Europene să deschidă o investigație împotriva platformei chineze TikTok, pe motiv că „a amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic”.
Iar liderul unui grup politic din Parlamentul European, Valerie Mayer, a cerut, marți, ca directorul general al TikTok să vină și să dea asigurări că platforma socială nu a intervenit activ în rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România, spunând că este extrem de îngrijorată de procentul de voturi înregistrat de „un candidat de extremă-dreapta”, referindu-se la Călin Georgescu, potrivit antena3.ro.
Duminică, 24 noiembrie, a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit rezultatelor finale publicate, marţi, de Biroul Electoral Central, Călin Georgescu a obţinut peste două milioane de voturi valabil exprimate, reprezentând 23%, iar Elena Lasconi – peste un milion 770 de mii de sufragii, addică circa 19 la sută.
Consiliul Suprem de Apărare a României a declarat cǎ au existat atacuri cibernetice pentru influențarea procesului electoral. Forul menționează cǎ TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu prin încălcarea legislației electorale și cere instituțiilor abilitate, inclusiv procurorilor, sǎ facǎ verificări.
Iar vicepreședintele autorității de reglementare a telecomunicațiilor din România, Pavel Popescu, a cerut ca TikTok să fie suspendat în țară până la finalizarea unei anchete privind potențiala manipulare în alegerile prezidențiale.