7.2 C
Chișinău

Curtea Constituțională din Romania amână decizia privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale pentru luni

Curtea Constituțională din Romania a amânat pentru luni decizia privind cererea de anulare a rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale, depusă de Cristian Terheș, candidat din partea Partidului Național Conservator Român. Ieri, judecătorii Curții au luat o decizie fără precedent în România și au cerut Biroului Electoral Central să renumere toate voturile, procesul fiind în desfășurare.

ACTUALIZARE 16:21: După o ședință de aproximativ două ore, Curtea Constituțională a decis să amâne pronunțarea unei decizii privind anularea sau validarea primului tur al alegerilor prezidențiale. Anunțul final va fi făcut luni, 2 decembrie, la ora 17:00.

Pe ordinea de zi a plenului Curții figurează un punct privind „confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024”. Conform Legii 370/2004 privind alegerea președintelui, CCR se pronunță asupra validării rezultatului alegerilor după soluționarea cererilor de anulare. Având în vedere că Curtea a solicitat renumărarea voturilor, este puțin probabil ca decizia de validare să fie luată vineri.

Biroul Electoral Central a stabilit joi seara modalitatea de renumărare a tuturor buletinelor de vot, inclusiv a celor nule, procesul urmând să se desfășoare pe baza unui proces-verbal. Până pe 1 decembrie, ora 22:00, procesele verbale scanate trebuie trimise la BEC, iar originalele trebuie să ajungă până pe 3 decembrie.

De asemenea, plenul Curții Constituționale a respins joi, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor formulată de Sebastian-Constantin Popescu, candidat al Partidului Noua Românie. Popescu a susținut că nu a depus cererea în termenul legal de trei zile, închizându-se votarea pe 24 noiembrie la ora 21:00, iar contestația a fost trimisă pe email pe 27 noiembrie.

Campania pentru al doilea tur de scrutin ar trebui să înceapă pe 29 noiembrie, cu votul programat pentru 8 decembrie.

Conform Legii 370/2004, Curtea Constituțională poate anula alegerile în cazul în care se dovedește o fraudă semnificativă ce ar putea modifica rezultatele. În cazul anulării, turul de scrutin ar urma să fie repetat în a doua duminică de la data deciziei Curții.

Cererea de anulare poate fi depusă de partidele politice, alianțele politice, organizațiile minorităților naționale și candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, iar aceasta trebuie să fie motivată și susținută de dovezi. Decizia Curții Constituționale privind validarea rezultatului va fi luată doar după soluționarea acestor cereri.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a afirmat că decizia de renumărare ar putea duce la anularea primului tur, opinie împărtășită și de fostul judecător Cristi Danileț. Pe de altă parte, Zegrean a subliniat că alegerile parlamentare de duminică trebuie să se desfășoare conform programului.

În cazul în care BEC nu va trimite rezultatele renumărării până vineri la ora 14:00, Zegrean a menționat că situația ar putea deveni problematică. El a subliniat că întârzierea în alegerea președintelui ar putea crea dificultăți pentru constituirea noului Parlament, având în vedere că președintele trebuie să depună jurământul în fața acestuia. Termenele foarte scurte și complexitatea procedurilor pot crea confuzie și probleme juridice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE